search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:03
MENU CLOSE

Ρωσία: Αλλάζει τις ισορροπίες στη Μαύρη Θάλασσα – Χτίζει ναυτική βάση στην Αμπχαζία

06.10.2023 06:06
putin abxazia 998- new

Έδωσαν τα χέρια για τη δημιουργία μίας ρωσικής ναυτικής βάσης με στρατηγική σημασία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας ανεξάρτητης Αμπχαζίας, που είναι ένα τμήμα της Γεωργίας που σήμερα ελέγχεται πλήρως από τους Ρώσους.

Η νέα ρωσική ναυτική βάση θα δημιουργηθεί στην περιοχή Οτσαμτσίρα, στην Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζανία στην ρωσική εφημερίδα   Izvestia. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Μόσχα, ο Αμπχάζιος ηγέτης με τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν.

«Υπογράψαμε συμφωνία και στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μία μόνιμη βάση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιφέρεια Οτσαμτσίρα», δήλωσε στην izvestia ο Ασλάν Μπζανία. «Αυτό έχει στόχο να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας, όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η ανταλλαγή θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Πως έγινε η Αμπχαζία ένας ρωσικός δορυφόρος στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος την Αμπχαζία, όπως και τη Νότια Οσσετία, από το 2008. Τη χρονιά εκείνη η Ρωσία και η Γεωργία ενεπλάκησαν σε πολεμική σύγκρουση με αφορμή την υποστήριξη της Μόσχας στις αποσχιστικές πρωτοβουλίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας.

Ο πόλεμος διήρκεσε πέντε ημέρες και στοίχησε τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών και τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων.  Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 7 Αυγούστου 2008 και η Γεωργία είδε τα ρωσικά άρματα μάχης να εισέρχονται χωρίς αντίσταση στη Νότια Οσσετία και τις ρωσικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν ουσιαστικά το 20% των εδαφών της Γεωργίας.

Με το τέλος των εχθροπραξιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας. Η Αμπχαζία έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Ναούρου και την Συρία.

Από το 2009 η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Αμπχαζία και το 2014 οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους.

Τον περασμένο Αύγουστο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να προσαρτήσει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία, σε απάντηση για τα σχέδια της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  «Στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία είναι πολύ δημοφιλής η ιδέα ένταξης στην Ρωσία. Και μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί αν υπάρχει σοβαρός λόγος», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

Βρετανία: «Απασφάλισε» ο ξάδερφος του Καρόλου – Χαρακτήρισε «τρελή» τη Μέγκαν και ανέφερε πως «η Καμίλα κάπνιζε μαριχουάνα»

Βέτο της Πολωνίας στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:00