search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 08:35
MENU CLOSE

Eμπλοκή Τουρκίας – ΗΠΑ: Ο Φιντάν «τα έψαλε» στον Μπλίνκεν για την κατάρριψη τουρκικού drone – «Τα πλήγματα της Τουρκίας στη Συρία θα συνεχιστούν»

06.10.2023 20:17
drone

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και οι δύο συζήτησαν για την κατάρριψη ενός τουρκικού drone από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, ανέφερε μια πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε χθες ότι ένα αμερικανικό F-16 κατέρριψε ένα τουρκικό drone που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία. Νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα τόνισε πως έχασε ένα τουρκικό drone στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω “διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων”.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μηχανισμών αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε η τουρκική πηγή.

Ο Φιντάν κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη συριακή-κουρδική οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε επίσης σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία θα συνεχιστούν.

Η Τουρκία ενέτεινε τις επιδρομές της σε κουρδικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για αυτήν την πρώτη επίθεση αυτού του είδους στην Άγκυρα από το 2016.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι δύο δράστες, που σκοτώθηκαν από την έκρηξη, είχαν έρθει στη χώρα από τη Συρία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στόχευαν πετρελαϊκές και άλλες εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική οργάνωση ενταγμένη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Σε συναγερμό για τους… κοριούς: Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι-κομάντος για ελέγχους στο μετρό – Δεν είναι επιδημία, λένε οι αρχές

Φθινοπωρινή απόδραση στην … πατρίδα του Τιραμισού

Ένοχος για απόπειρα βιασμού κρίθηκε γνωστός Έλληνας αρθρογράφος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 08:35