search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:08
MENU CLOSE

Ανησυχεί η Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις απειλές: Στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΣ η μετανάστευση

19.10.2023 18:49
gallia astynomikoi 987- new

Η μετανάστευση και οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους τέθηκαν στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχόλησαν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν για να ορίσουν το πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Όλα αυτά στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και κυρίως στο Βέλγιο, με κοινό στόχο των 27 να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για ένα μείζον ζήτημα: την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Τυνήσιος δολοφόνος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί από την ΕΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020.

Χαρακτηριστική του προβλήματος της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών ήταν και η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.



Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.



«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά στην κατάσταση, όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει αναλάβει ρόλο για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών μετανάστευσης της ΕΕ που λαμβάνει χώρα σήμερα.

Καιρίδης: Εγρήγορση της Ευρώπης απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης και αναζωογόνηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

Την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης κατά τις παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, με κύριο θέμα τη Μετανάστευση, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη γεωστρατηγικής εγρήγορσης της Ευρώπης συνολικά, απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, καθώς και στη διπλωματική προσπάθεια αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως η Ελλάδα συμβάλλει στην ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από την αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, την αξιόπιστη καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των εισερχόμενων αιτούντων άσυλο αλλά και την εγρήγορση των εθνικών αρχών ασφαλείας σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, και της Βουλγαρίας, Καλίν Στογιάνοφ, τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Έρικ Βαν Ντερ Μπουρ, καθώς και την υφυπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου, Νικόλ ντε Μουρ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι διμερείς αυτές συναντήσεις επιβεβαιώνουν τον ευρύτερο και ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας πιο συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στην προστασία των συνόρων, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπως συζήτησε με τον Γάλλο και τη Βελγίδα ομόλογό του, αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, την ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Παρίστανε την… κούκλα βιτρίνας για να μην συλληφθεί, αφού έκλεψε ρούχα και κοσμήματα

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα υπάρχουν ενέδρες», λέει πρώην αρχηγός της CIA για την χερσαία επίθεση στη Γάζα

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:57