search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:15
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Ποια είναι η αλήθεια για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

24.10.2023 06:06
gaza farmaka 6543- new

Οι τυμπανοκρουσίες για την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα πνίγηκαν από τον ήχο των εκρήξεων και χαρακτηρίστηκε «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς πέρασε στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα δύο εβδομάδες αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση.

Τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας έχουν τεράστιες ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ενώ τα νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες- οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν ανηλεώς πολιτικούς στόχους, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο του πολέμου.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα για την πολυδιαφημισμένη ανθρωπιστική βοήθεια:

Πόσες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας;

-Τουλάχιστον οκτώ αεροπλάνα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Ιορδανία και την Τυνησία. Η Ινδία έχει στείλει επίσης ένα αεροπλάνο γεμάτο με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δημιουργήσει μια αερογέφυρα μεταφοράς βοήθειας, αλλά ορισμένες χώρες – εκ των οποίων η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία – έχουν αναστείλει κάθε αποστολή βοήθειας, λόγω της επίθεσης της Χαμάς. Πρόκειται για επιλογή που δεν διαφέρει από την πολιτική της αδιάκριτης, μαζικής τιμωρίας όλων των Παλαιστίνιων της Γάζας, την οποία εφαρμόζει το Ισραήλ με την ανοχή των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

Πόσα φορτηγά έχουν περάσει από την Αίγυπτο στην Γάζα;

Το πρώτο κομβόι με 20 φορτηγά πέρασε από την Ράφα το Σάββατο και το δεύτερο την Κυριακή. Πρόκειται κυριολεκτικά για σταγόνα στον ωκεανό, αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες των Παλαιστίνιων πρέπει να μπαίνουν κάθε μέρα 100 φορτηγά.

Περισσότερα από 200 φορτηγά με 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά και περιμένουν την έγκριση του Ισραήλ για να μπουν στην Γάζα.

Ο Τζέρεμι Χόπκινς, εκπρόσωπος της UNICEF στην Αίγυπτο δήλωσε ότι η βοήθεια αυτή δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των Παλαιστίνιων. Χρειάζονται, όπως είπε, «τουλάχιστον 100, 200 φορτηγά κάθε μέρα».

Τι είδους βοήθεια μεταφέρεται στην Γάζα;

Τα φορτηγά που μπήκαν στην Γάζα μετέφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αναισθητικά και παυσίπονα φάρμακα. Τα φορτηγά μετέφεραν επίσης τρόφιμα, όπως κονσέρβες ψαριών, τοματοπολτό και αλεύρι. Επίσης μεταφέρθηκαν μπουκάλια με νερό. Στο πρώτο κομβόι μεταφέρθηκε νερό για να καλύψει τις ανάγκες 27.000 ανθρώπων ημερησίως και στο δεύτερο κομβόι νερό για 22.000 ανθρώπους ημερησίως.

Τι άλλη βοήθεια ζητούν οι Παλαιστίνιοι;

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η βοήθεια που μεταφέρθηκε καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του 4% των Παλαιστίνιων της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφερθεί καύσιμα, που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες στα νοσοκομεία, με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση της Λωρίδας της Γάζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί προειδοποίησαν ότι ήδη το αντικαρκινικό νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια της διακοπής λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες.

Είναι ανοιχτό το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας;

Η βοήθεια περνά από τον μεθοριακό σταθμό στην Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, που άνοιξε μόνο για να περάσει μια μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα φορτία που περνούν λαμβάνουν την έγκριση του Ισραήλ, παρόλο που τα φορτηγά βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά.

Το Ισραήλ δέχτηκε να ανοίγει περιοδικά ο μεθοριακός σταθμός για να μεταφέρεται η βοήθεια, αλλά απειλεί ότι θα σταματήσει κάθε μεταφορά αν κάποιο φορτίο καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

Όμως η διαδικασία έγκρισης και μεταφοράς της βοήθειας έχει γίνει χρονοβόρα και όπως επισήμανε ο Χόπκινς, ο μεθοριακός σταθμός πρέπει να είναι διαρκώς ανοιχτός για να περνούν φορτηγά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Παλαιστίνιων αμάχων.

Διαβάστε επίσης:

«Σαρώνει» τη Βρετανία η κακοκαιρία Μπαμπέτ: Πέντε νεκροί και κίνδυνος μεγαλύτερων πλημμυρών

Ναβάλνι: Δια της βίας στον ανακριτή – Δεν ήθελε να βγει από το κελί

Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Μαχμούντ Αμπάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:15