search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Η μετανάστευση και το άσυλο στο επίκεντρο των επαφών Κασσελάκη στις Βρυξέλλες

08.11.2023 16:00
kasselakis 543 vrixelles – new

Μπαράζ επαφών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται

Στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου  στο πλαίσιο των προτάσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ,  όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαικός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.  

Η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στην Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι. Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στο X τόνισε ότι οι δυο τους συζήτησαν για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Κασσελάκης σε Τζεντιλόνι: «Να θεσπιστεί νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις καταστροφές από την κλιματική κρίση»

Με τον επίτροπο Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργό της  Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. 

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κομματος Ισπανίας, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθιξε τρία σημεία:

– Ως προς την αναθέωρηση του Συμφώνου Σταθερότητας τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση και την στηρίζουμε. Αντί η κυβέρνηση να λέει μισόλογα, θα έπρεπε να τη στηρίζει ενεργά. 

– Τόνισε παράλληλα τη στήριξή του στην αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία και κυρίως τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση ως προς την κάλυψη ζημιών και απωλειών.

– Παράλληλα υποστήριξε τη σημασία μόνιμης θεσμοθέτησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, από το Ταμείο επωφελούνται κυρίως μεγάλες εταιρείες. Δεν στηρίζονται επαρκώς οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν απέξω από την πράσινη κ ψηφιακή μετάβαση, ούτε η κοινωνική και στεγαστική πολιτική όπως στην Πορτογαλία, ενώ για την υγεία πάει 4% της χρηματοδότησης με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 10%.

Χαλαρή η πρώτη επαφή Κασσελάκη με τους ευρωβουλευτές

Αποψιλωμένη βρήκε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες αυτόν το διήμερο.

Βλέπετε, μετά την διαγραφή από την ομάδα του Αλέξη Γεωργούλη, αποχώρησε πρόσφατα και ο ήδη από καιρό σε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζήτηση άλλης στέγης Στέλιος Κούλογλου.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να μείνουν μόνο τέσσερις από τους αρχικούς έξι στο κόμμα: Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Έλενα Κουντουρά και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Η συνάντηση του νέου προέδρου με τους ευρωβουλευτές έγινε σε θερμό κλίμα το βράδυ της Τρίτης, αλλά το ενδιαφέρον στράφηκε στην πολύ ζεστή χειραψία που είχε με τον κ. Κόκκαλη. Και τούτο διότι τα σενάρια έφεραν εδώ και κάποιες εβδομάδες τον ευρωβουλευτή να αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει νέο κόμμα, οικολογικής κατεύθυνσης, για να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Η παρουσία του και η μακρά κουβέντα που είχε με τον κ. Κασσελάκη γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα και τη δράση της «πράσινης» αριστεράς, περιορίζει φυσικά την παραφιλολογία, αλλά ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει αυτή την ώρα εάν ο κ. Κόκκαλης θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης για Τέμπη και υποκλοπές: Δεν αφορούν κανέναν στην Ελλάδα (Ηχητικό)

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα οι διαγραφές και σενάριο αναβολής για τις 11 Δεκεμβρίου – Προς αποχώρηση ο Σταθάκης, σκληρή απάντηση από Πολάκη    

Βουλή: Κόντρες για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το… 2015

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:02