search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:55
MENU CLOSE

Η υπόκλιση Γεραπετρίτη, οι μουσουλμάνοι βουλευτές που έτρεξαν στον Ερντογάν και το «οριζόντιο κόμμα» του Κασσελάκη

08.12.2023 06:06
MITSOTAKIS_ERDOGAN
Eurokinissi

Καλημέρα σας,

Σε ήρεμα νερά πλέον και με κάθε επισημότητα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

‘Η, για την ακρίβεια, με τη σφραγίδα μίας συνάντησης κορυφής. Αυτή που είχαν την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν.

Οι διαφορές παραμένουν βέβαια, αλλά γίνεται διάλογος. Κι αν είναι να λυθούν, θα λυθούν με κάθε άλλο τρόπο, αλλά όχι με εφόδους από απέναντι, τύπου «θα έρθουμε νύχτα», ούτε με συνεχείς απειλές και εναέριες παραβιάσεις.

Δεν ξέρω πού θα βγάλει όλο αυτό το καλό κλίμα. Μακάρι να βγάλει κάπου με σταθερότητα και μακροχρόνια συνεργασία.

Προς το παρόν μάλλον είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τον Μάρτιο που θα πάει ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Ερντογάν, τα πράγματα θα πάνε ήρεμα…

Θα περιμένουμε βεβαίως να δούμε τι έχει βάλει κάθε πλευρά και κυρίως η Αθήνα πάνω στο τραπέζι για να έχουμε αυτή την ηρεμία.

Μία υπόκλιση που έγινε viral

Καμιά φορά η προσπάθεια να διορθώσεις ένα λάθος εξελίσσεται χειρότερα κι από το ίδιο το λάθος.

Αυτό έπαθε ο Γεραπετρίτης χθες με την εντελώς ακατανόητη υπόκλιση που έκανε στον Ερντογάν, κατά την είσοδο του Τούρκου προέδρου στο προεδρικό μέγαρο.

Αντί να παραδεχθεί ότι ήταν μία κίνηση της στιγμής, που προφανώς και δεν υποδηλώνει κάτι άλλο, παρά μία αυθόρμητη έκφραση της ευγένειας του οικοδεσπότη στον φιλοξενούμενο, επιμένει να βγάζει τους πάντες τρελούς.

Ο ισχυρισμός του ότι η υπόκλισή του ήταν προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που δεν υπάρχει καν στο οπτικό πεδίο, δεν αντέχει σε καμία λογική. Και εξοργίζει.

Δεν ξέρω δε, αν το έχει υπόψη του ο Γεραπετρίτης, αλλά ο τουρκικός τύπος το έχει κάνει σημαία το συγκεκριμένο πλάνο.

Κάποιοι κυκλοφορούν ήδη μία εκτίμηση ότι αυτό το πλάνο μπορεί να κοστίσει τον κύριο καθηγητή ως και τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου – είναι κοινό μυστικό ότι προορίζεται για διάδοχος του Μαργαρίτη Σχοινά.

Αλλά δεν το πιστεύω. Όχι πριν υπάρξει κάποιο σήμα, μία διαρροή από Μαξίμου.

Αυτόγραφο

Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου είναι λίγο έως πολύ παράταιρο να σπεύδουν στην Τουρκική πρεσβεία για να συναντήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ούτε θεσμικό ρόλο έχουν για τέτοιου είδους συναντήσεις, ούτε το γενικότερο κλίμα της επίσκεψης ήταν εντελώς αθώο σχετικά με τη Θράκη: Ο Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» και όχι «μουσουλμανική» μειονότητα, επαναφέροντας ουσιαστικά ένα θέμα, που αποτελεί αγκάθι εξαιτίας της επιμονής που επιδεικνύει η Άγκυρα να μην σέβεται τη συνθήκη της Λωζάνης.

Εκτός αν πήγαν για γλυκό, για τσάι ή για να πάρουν αυτόγραφο από τον Αταμάν, ο οποίος ως ιδιώτης πήγε στην πρεσβεία να δει τον πρόεδρο της χώρας.

Αν όμως πήγαν για… αυτόγραφο από τον Ερντογάν, υπάρχει θέμα…

Οριζόντιο κόμμα και δημοψήφισμα για λίστα

Έβλεπα τα όσα γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με την έναρξη ουσιαστική της προκριματικής κούρσας των υποψηφίων προέδρων για τις εκλογές του 2024.

Και εντελώς ασυναίσθητα πήγε το μυαλό μου, -πού αλλού;- στον Κασσελάκη.

Όχι τυχαία. Ούτε επειδή τον είχαν κατηγορήσει οι πρώην (και για λίγο) σύντροφοί του ότι θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το… Δημοκρατικό Κόμμα Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά επειδή όντως υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζει εν είδει δημοψηφίσματος για τη διαμόρφωση της ευρωλίστας, κάθισα και έψαξα να δω τι ακριβώς συμβαίνει.

Η σκέψη που έμαθα ότι κυριαρχεί είναι να δοθεί στα μέλη μία μεγάλη λίστα πχ 50 προσώπων, που θα επιλέξει η ηγεσία με κάποια κριτήρια. Και επ’ αυτής της λίστας να πουν τη γνώμη τους διαδικτυακά – σχεδόν όλα ψηφιακά θα γίνονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ενταχθούν μεν όσοι επιλεγούν από τα μέλη, αλλά αναλυτικά αποτελέσματα, με «ψήφους» κλπ, δεν θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να μην φανεί ότι δίνεται ένα πρόκριμα σε κάποιους από τους υποψήφιους. Κάπως έτσι το περιγράφουν το σχέδιο, όμως είναι νωρίς για οριστικές αποφάσεις.

Ο Κασσελάκης πάντως είναι αποφασισμένος για τομές. Μικρές ή μεγάλες. Για παράδειγμα, έβαλε όριο να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας της Πέμπτης, στις 7 το απόγευμα. Και το… τήρησε!

Για όλα αυτά που θέλει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί χαλαρά στις γιορτές.

Αναχωρεί, μου λένε, στις 23 για Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μείνει πολύ όμως. Δέκα μέρες θα είναι όλες κι όλες οι διακοπές του…

Οι σύντροφοι μπορούν να περιμένουν…

Εγώ σκέφτομαι τη Φάρλι που ταλαιπωρείται με τα υπερατλαντικά ταξίδια.

Διαβάστε επίσης:

Ο γρίφος Ερντογάν, το «σαν ξένοι» Συριζαίων και ΝΕΑΡιτών, ο περίεργος έρωτας Ανδρουλάκη – Τσακαλώτου και η «εξαφάνιση» Κασσελάκη

Το απίθανο τρεντ με το σήμα της Νέας Αριστεράς, ο στόχος του Κασσελάκη, τα κινητά των υπουργών και η εξαίρεση της Ζωής από την εξεταστική

Η Νέα Αριστερά με τα όχι και τόσο νέα στελέχη, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που επηρεάζεται από τη θητεία Κασσελάκη και η ευρωλίστα της ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:55