search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:32
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Γιατί «τώρα πεινάνε και οι εργαζόμενοι» – Οι βασικές αιτίες της ακρίβειας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2312
14/12/2023
15.12.2023 06:12
PAME

Το θέμα της ακρίβειας σηκώνει το ΚΚΕ μεσούσης της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό με τις σχετικές κινητοποιήσεις να κορυφώνονται αύριο Παρασκευή με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις, στα οποία καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα.

Το KKE κάνει λόγο για προϋπολογισμό «ματωμένων πλεονασμάτων», φοροκαταιγίδας ύψους 63 δισ. ευρώ και «μποναμάδων» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον Περισσό το τρίπτυχο φοροαφαίμαξη – χαμηλοί μισθοί – ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Ειδικά για την ακρίβεια το ΚΚΕ κυκλοφόρησε φυλλάδιο προβάλλοντας τις αιτίες για την ένταση του φαινομένου, αντιπροτείνοντας μέτρα ανακούφισης. Μάλιστα το φυλλάδιο κυκλοφορεί με τον εύγλωττο τίτλο «Τώρα πεινάνε και όσοι εργάζονται».

Ως αιτίες για την ακρίβεια το ΚΚΕ αναφέρει το υψηλό ενεργειακό κόστος, τους υψηλούς φόρους για να πιαστούν οι «αναπτυξιακοί» δημοσιονομικοί στόχοι, τη στρατηγική εξαγωγών των επιχειρηματικών ομίλων που ανεβάζει διαρκώς τις τιμές των αγαθών και τη στεγαστική κρίση με αύξηση των τιμών των ενοικίων. Ενδεικτικά, στο φυλλάδιο αναφέρονται τα εξής:

Οι αυξημένες τιμές περιέχουν τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Πληρώνεις την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, το τεράστιο κόστος εισαγωγής υγροποιημένου αερίου, που αυξήθηκε περαιτέρω από το ενεργειακό εμπάργκο ενάντια στα ρώσικα καύσιμα, την απαξίωση εγχώριων πηγών Ενέργειας.

Οι αυξημένες τιμές έχουν ενσωματωμένους τους «αναπτυξιακούς στόχους» και τα «πλεονάσματα» (…) από το 50% όσων πληρώνουμε για καύσιμα είναι φόροι.

Τα απλησίαστα ενοίκια είναι άμεση συνέπεια της εμπορευματοποίησης της κατοικίας, των αυξημένων τραπεζικών επιτοκίων.

Οι αυξήσεις των τιμών σε γάλα και κρέας περιέχουν τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που με τη σειρά τους περιέχουν και τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Η στρατηγική των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να αυξήσουν τις εξαγωγές τους – στρατηγική την οποία επίσης στήριξαν και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα – συμπαρασύρει τις τιμές προς τα επάνω. Οι εξαγωγές, ιδιαίτερα τροφίμων, πιέζουν και την εγχώρια τιμή προς τα πάνω, εξισώνοντάς την με τη διεθνή τιμή, που συχνά είναι μεγαλύτερη. Έτσι η φέτα γίνεται το νέο… χαβιάρι των φτωχών.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει άσφαιρη την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζει αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον αντίποδα προτάσσει μέτρα ανακούφισης, στην κορυφή των οποίων ιεραρχεί τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, τη δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Συγκίνηση στη συνάντηση με τη γιαγιά που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ (Video)

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση 

ΠΑΣΟΚ: Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ο Ανδρουλάκης – Τα «κακά μηνύματα» των δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:32