search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:53
MENU CLOSE

Η ακρίβεια ζορίζει το Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2312
14/12/2023
16.12.2023 06:08
MITSOTAKIS DIMEA

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τη Ν.Δ. να κρατά την υπεροχή της έναντι των άλλων κομμάτων, ωστόσο δείχνουν και κάτι άλλο. Ότι το θέμα της ακρίβειας παγιώνεται ως το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 61% οι ερωτηθέντες λένε ότι το πρώτο τους πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαμηνύουν ότι η κοινωνία «βράζει», επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ο δούρειος ίππος για την κυβέρνηση. Επισημαίνουν δε ότι μπορεί σήμερα να μην υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση και γι’ αυτό η Ν.Δ. να έχει περιορισμένες φθορές σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία της, ωστόσο λένε πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το κλίμα δυσαρέσκειας δεν θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές.

Επικοινωνιακή η διαχείριση

Τα καλάθια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνουν τη διαφορά στην τσέπη των καταναλωτών και οι καθημερινές πλέον επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μεγάλα σούπερ μάρκετ δεν βοηθούν στη μείωση των τιμών, παρά μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο, καθώς στις ίδιες μετρήσεις η υπεροχή του Μητσοτάκη στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι εμφανής, ενώ και η δημοφιλία του παραμένει ιδιαίτερα υψηλή. Έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκε αναγκαίο ο πρωθυπουργός να πάρει επάνω του την όλη υπόθεση, καθώς οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή μελλοντικά μπορεί να φθείρει την κυβέρνηση.

Πριν από μερικές μέρες λοιπόν ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να διαμηνύσει στους πολίτες ότι έχει γνώση του προβλήματος.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νοικοκυριά σήμερα δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα το οποίο προφανώς δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, έχουμε όμως μια υποχρέωση, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών και όπου αυτό είναι εφικτό και στη μείωσή τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5% σε πάνω από 1.200 προϊόντα, έχουν ήδη μπει σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών, ενώ το καλάθι των Χριστουγέννων θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης. Υπογράμμισε ότι «η ΔΙΜΕΑ, με τους πολλαπλούς ελέγχους που πραγματοποιεί καθημερινά, στηρίζει το σύνολο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών».

Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός, αφού αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας, αρκέστηκε στο να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να «κάνουν τη δουλειά τους πιο καλά».

Αύξηση 20% στα τρόφιμα

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το τραπέζι των Χριστουγέννων έχει γίνει ο εφιάλτης των πολιτών, καθώς η ακρίβεια δοκιμάζει τα όριά τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το θέμα αυτό λένε ότι θα είναι ακριβότερο κατά 15% με 20% απ’ ό,τι πέρυσι, όλα δείχνουν ότι η νέα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας υποστηρίζει πως, με βάση την έρευνα που έχει κάνει, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα εκτοξευθεί κατά 20%. Πάρα την πτώση του πληθωρισμού, που τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 9%, το τραπέζι θα κοστίσει περίπου 147,15 ευρώ, ενώ πέρυσι, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ.

Παραθέτει μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των οποίων έγινε ο υπολογισμός. Σύμφωνα με αυτά, τα έλαια – λίπη έχουν αυξηθεί κατά 31,4%, το κρέας κατά 8,1%, τα φρούτα κατά 12%, το μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων κατά 13,3%, τα στερεά καύσιμα κατά 9,9%, τα καύσιμα – λιπαντικά κατά 9,9%.

Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι οι ανατιμήσεις αυτές θα συνεχιστούν στο σύνολο της αγοράς το 2024 και αναμένεται να κινηθούν στο 4,5% έναντι 7,3% φέτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρειών έρευνας για τον κλάδο των τροφίμων, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένονται στο 4,6% έναντι 7,2% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στη Βουλή: Το άρθρο 16 είναι του 1950 κατά τον Πιερρακάκη- “μιλάτε σαν τον Βορίδη” απάντησε ο Ξανθόπουλος 

Κασσελάκης: Συγκίνηση στη συνάντηση με τη γιαγιά που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ (Video)

Κυριαρχία Μητσοτάκη χωρίς αντιπολίτευση: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 07:50