search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:07
MENU CLOSE

Καλάθι ακρίβειας και προπαγάνδας

28.12.2023 06:08
dimitris-stoumpos

Με συστηματικό και πανομοιότυπο τρόπο η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί (και) μέσα στις γιορτές να μας πείσει ότι το πρόβλημα της υπερβολικής ακρίβειας που αντιμετωπίζουμε εδώ και δυο περίπου χρόνια πηγαίνει προς το «καλύτερο» και το «καλάθι» της δίνει ουσιαστική ανακούφιση! Μονότονα και καταχρηστικά αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στην εισαγόμενη ακρίβεια, ώστε να παρουσιάσει την εντόπια αδηφάγο ακρίβεια και αισχροκέρδεια περίπου ως «φυσικό» φαινόμενο.

Βέβαια, βλέποντας τις καμπάνες της δυσαρέσκειας στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση «τρέχει» τώρα με επιβολή προστίμων να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα, ώστε σε έναν βαθμό να συγκρατήσει και να κάμψει τις αντιδράσεις. Με πρόσφατη συνέντευξή της η νέα γραμματέας της Ν.Δ. κ. Συρεγγέλα επανέλαβε πιστά την ίδια συνταγή, προσθέτοντας τα αναγκαία λόγια… ελπίδας και προσεχούς «βελτίωσης» της κατάστασης, χωρίς προφανώς να μπορεί να ακούσει τις διαμαρτυρίες και τις φωνές στις ουρές των σούπερ μάρκετ και σε διαφορετικές αγορές!

Αλλά και στην περιοχή της ευρύτερης αντιπολίτευσης το ζήτημα της ακραίας ακρίβειας, που γονατίζει ιδιαίτερα τους πιο αδύνατους και μικρομεσαίους, μπορεί να παρουσιάζεται κριτικά και πολεμικά, όμως έως σήμερα επί του πεδίου δεν φαίνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ οι δηλώσεις καλά κρατούν. Περισσότερο φαίνεται να κυριαρχούν και στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις ο προπαγανδιστικός… υπολογισμός της παρατεταμένης πορείας προς τις ευρωεκλογές και οι επιδιωκόμενες ανακατατάξεις στις κάλπες παρά η αναζήτηση κοινωνικών, αγωνιστικών, πολιτικών πρωτοβουλιών που θα ενίσχυαν τις αντιστάσεις και θα στήριζαν τις ανάγκες ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Κασσελάκη να επικεντρώνεται απλά σε… ανασύνταξη εσωτερικών ρόλων και παράλληλη κομματική… «δικτύωση» με τα ονομαζόμενα think tank δεν αλλάζει η δημοσίως τραυματισμένη εικόνα της, ενώ με κινήσεις και δηλώσεις εορταστικής συγκυρίας για τους αστέγους δεν βελτιώνεται η προβληματική κατάσταση της εύρεσης κατοικίας από τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές κ.ά. Μπροστά στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σημασία η προγραμματική επεξεργασία που θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές και κυρίως οι πολιτικές προτάσεις που θα γίνουν στα λεγόμενα περιφερειακά «συνέδρια».

Στο ΠΑΣΟΚ όλες οι κινήσεις στοχεύουν στη σταδιακή ενίσχυσή του με προφανή στόχο την εκλογική επιβεβαίωση της σημερινής δημοσκοπικής δεύτερης θέσης, αν και με τα σημερινά ποσοστά δεν προκύπτει ανησυχία για τον πρωθυπουργό.

Στον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο το τωρινό δημοσκοπικό «τσίμπημα» της Ελληνικής Λύσης και η «ανθεκτικότητα» των «πέριξ» υπενθυμίζουν τη διαρκή απειλή, όπως άλλωστε έδειξαν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ολλανδία. Συμπληρώνοντας το 2024 μισό αιώνα δημοκρατίας χρειαζόμαστε μια συνολική ανασυγκρότηση, αναδιάταξη του πολιτικού μας τοπίου με βαθύτερες αξιακές, προγραμματικές, προοδευτικές επιλογές που να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα και την κοινωνία.

Για τέτοιες σοβαρές κινήσεις και ανακατατάξεις δεν αρκούν μικροκομματικές βλέψεις και «καλάθια» προπαγάνδας, που εύκολα «χαλάνε» μέσα στις δύσκολες περιόδους που έρχονται… Χωρίς ριζικές προγραμματικές τομές και «πνοές», βασισμένες στην κοινωνική αλληλεγγύη και σε μια πιο δημοκρατική, περιβαλλοντική Ευρώπη δεν έρχονται καλύτεροι «καιροί»…

Διαβάστε επίσης:

Το σημαντικότερο πρόσωπο της χρονιάς είναι ο Άλλος!

Σύγχρονο και δίκαιο είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο

Η ορθολογική σχεδίαση των εξοπλισμών ως παράμετρος για την άμυνα και την οικονομία της χώρας   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 11:06