search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:54
MENU CLOSE

Είναι η Ευρώπη και η Ελλάδα έτοιμες για μια δεύτερη θητεία Τραμπ;

23.01.2024 10:02
Untitled design

Η επάνοδος του Τραμπ στην εξουσία μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Σαρώνει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και οι ποινικές διώξεις εναντίον του έχουν σφυρηλατήσει μια οπαδική βάση  που λειτουργεί με όρους βορειοκορεάτικης προσωπολατρίας.

Το χρονικό «παράθυρο» που έχουν κυβερνήσεις, οργανισμοί και κάθε λογής συμφέροντα να ετοιμάσουν την στρατηγική τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι μεγάλο. Περίπου ένας χρόνος, μιας και ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Ο Τραμπ στην πρώτη θητεία του ήταν οδοστρωτήρας που διέλυσε στρατηγικές και ισορροπίες δεκαετιών και δεν δίστασε να υποσκάψει ακόμη και τα θεμέλια του ΝΑΤΟ.

Έτσι λοιπόν όλοι όσοι έχουν δεθεί στο αμερικανικό άρμα, όπως η Ελλάδα και η Ευρώπη, θα έρθουν ενδεχομένως αντιμέτωποι σε μία σειρά «καυτών» ζητημάτων.

Ουκρανία: Πώς θα απαντήσει η Ευρώπη και η Αθήνα σε ενδεχόμενη σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη σύγκρουση; Πώς θα διαχειριστούν την πολιτική και στρατιωτική τους υπερέκθεση και πώς θα δικαιολογήσουν στους λαούς τους την υποχώρηση και την παράδοση στον Πούτιν, όταν τόσο καιρό τους «λιβάνιζαν» με ομιλίες περί δημοκρατίας και αντίστασης απέναντι σε έναν στυγερό δικτάτορα;

Ταϊβάν: Πώς θα διαχειριστούν τις σχέσεις τους με την Κίνα σε περίπτωση ανάφλεξης στη νότια σινική θάλασσα με τεράστιες οικονομικές συνέπειες;

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Η σύγκρουση μέχρι τότε θα έχει πιθανότατα κοπάσει αλλά η κατοχή θα παραμένει. Η όποια ειρηνευτική προσπάθεια θα βυθιστεί στα τάρταρα καθώς ο Τραμπ έχει ξεκάθαρη στάση υπέρ του Ισραήλ που θα ζήλευε και ο… Νετανιάχου.

Ελληνοτουρκικά: Ο θαυμασμός του Τραμπ σε απολυταρχικούς ηγέτες (Πούτιν, Ερντογάν, Κιμ Γιονγκ Ουν) είναι βέβαιο πως θα πρέπει να ανησυχήσει την Αθήνα καθώς παρά τις πρόσφατες υποτιθέμενες συγκλίσεις όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και η τουρκική στρατηγική είναι αμετάβλητη και καιροσκοπική όταν χρειάζεται. Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο έχει ήδη δρομολογηθεί και η αδυναμία του Τραμπ στους τουρκικούς… τεμενάδες κινδυνεύει να αφήσει την Αθήνα ακάλυπτη πολιτικά και στρατιωτικά.

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν σύντομα καθώς μία επάνοδος του Τραμπ στην εξουσία μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει.

Διαβάστε επίσης:

Στενά τα περιθώρια των «πρώην» να παίξουν ρόλο στα κόμματά τους

Η Ευρώπη πληρώνει τις γερμανικές αμαρτίες

Φροντιστήρια και οπισθοδρομικές υποκρισίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:53