search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:35
MENU CLOSE

Η παγίδα Κεραμέως με την επιστολική ψήφο, τα ρεφλέξ Λοβέρδου, δύο υφυπουργοί υπό παραίτηση για το γάμο και τα περίεργα «stokokkino105.5»

24.01.2024 06:02
keramews012

Καλημέρα σας

Και κει που το κεντρικό πολιτικό παίγνιο κυλούσε κάπως αδιάφορα να το πω, προβλέψιμα να το πω, έσκασε η ιστορία της επιστολικής ψήφου στη Βουλή και αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον…

Αλλού περιμέναμε τη φασαρία βέβαια. Υπάρχουν μπροστά οι ποινικές κώδικες, υπάρχει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Κι όμως.

Η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική σύγκρουση της χρονιάς προέκυψε στο θέμα της επιστολικής ψήφου.

Ένα θέμα που πήγαινε συναινετικά πρέπει να επισημάνω. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν γενικά τοποθετηθεί θετικά. Για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή αφορούσε στις ευρωεκλογές – κάτσε να το δούμε, σκέφτηκαν, πώς θα πάει και βλέπουμε μετά.

Και δεύτερον, διότι αφορά πρωτίστως τους ομογενείς, που διευκολύνονται έτσι.

Αλλά το πρόβλημα μάλλον ενέσκηψε από αυτήν ακριβώς τη συναίνεση, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Έκοψε η… σούπα

Έχω την αίσθηση ότι η θετική στάση των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν… άρεσε στην κυβέρνηση.

Της χάλασε κάπως τη σούπα αυτό το συναινετικό κλίμα.

Βλέπετε, η ΝΔ χρόνια τώρα προσπαθεί να μονοπωλήσει την ιστορία με τους ομογενείς. Ότι δηλαδή εκείνη ενδιαφέρεται για την Ομογένεια και οι άλλοι όχι!

Και για να καταφέρει να τραβήξει τη γραμμή σε ένα σημείο, που θα της επέτρεπε να το προβάλει αυτό το επιχείρημα, έκανε τον αιφνιδιασμό, εισάγοντας την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Μόνο που αυτή η επέκταση αλλάζει εντελώς το νόημα της αρχικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Συνιστά αλλαγή του εκλογικού νόμου και θέλει αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων. Και ενώ δεν έχουν λυθεί βασικά θέματα για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, κάνουμε άλμα εφαρμογής στις εθνικές! Ωραίο πολιτικό κόλπο, δεν λέω.

Μοιάζει όλο αυτό το κυβερνητικό τρικ με παγίδα στην αντιπολίτευση.

Η οποία ανεξάρτητα από τη γνώμη την οποία έχει για την κυβέρνηση, οφείλει να καθορίσει τη στάση της όχι με βάση τους ελιγμούς του Μαξίμου, αλλά με το τι διευκολύνει τους απόδημους και φυσικά την αρτιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Κοινώς, να βρει τρόπο ώστε να μην χαρίσει τους απόδημους στην κυβέρνηση, αλλά και να διασφαλίσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις που απαιτούνται…

Δύσκολη άσκηση, αλλά έτσι είναι στην πολιτική…

Αντανακλαστικά  

Αυτό που κράτησα από τα χθεσινά ήταν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει… γρήγορα αντανακλαστικά.

Σχεδόν δεν πρόλαβε, που λένε, να φτάσει η κυβερνητική τροπολογία στη Βουλή και πρώην «πολύ»-υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος αρχηγός του σε κάποιες φάσεις, έσπευσε να στηρίξει το Μαξίμου.

Το… καλό (το λέω μήπως δεν το πρόσεξαν στο Μαξίμου, όχι για άλλο λόγο) με τον Ανδρέα είναι πως όταν αποφασίζει να στηρίξει κάτι, το κάνει δυναμικά και χωρίς περιστολές. Τα δίνει όλα που λένε και στο ποδόσφαιρο.

Λογικό, θα σκεφτόταν κάποιος, με όση καλή προαίρεση. Το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο διαμορφώνεται αυτό τον καιρό και χρειάζεται «πολεμιστές», σε βαθμό καμικάζι…

Δύο υφυπουργοί υπό παραίτηση

Στο μεταξύ οργιάζουν οι φήμες – θα δούμε πιθανόν σήμερα αν επαληθευτούν – ότι δύο γυναίκες υφυπουργοί, ή για την ακρίβεια μία συν μία, θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους εξαιτίας του προωθούμενου νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η μία είναι η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Κόρη παππά και βεβαίως από τα σπλάχνα της συντηρητικής δεξιάς, νιώθει άβολα να παραμείνει στην κυβέρνηση διότι δεν επιθυμεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Καθαρά πράγματα.

Η άλλη είναι, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφυπουργός Υποδομών και με στενές σχέσεις με την εκκλησία στην εκλογική της περιφέρεια την Αχαΐα. Επίσης της σκληρής συντηρητικής δεξιάς. Πιθανόν να παραιτηθεί λένε κάποιοι, αν και οι γνωρίζοντες, που έχουν κάποιο χιούμορ αναρωτιούνται “από τι να παραιτηθεί; Εννοώντας ότι είναι έξι μήνες στο υπουργείο, αλλά μάλλον ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο…

Επιβράβευση

Έμαθα πολλά και διάφορα νέα από τα όσα συμβαίνουν στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ – stokokkino. Νέα που κυκλοφορούν με αφορμή μία νέα ανακοίνωση – διαμαρτυρία, λέει, των εργαζομένων στο σταθμό.

Ανάμεσα στα παράξενα που έμαθα είναι ότι κάποιοι εκπομπάρχες είχαν την καταπληκτική ιδέα να βγάλουν τον… Αντώνη Τζανακόπουλο, τον αδελφό του Δημήτρη να πει κάτι απόψεις, λέει.

Στο μεταξύ ο Αντώνης, ήταν εκ των πρωταγωνιστών για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Φανατικά.

Να επιβραβεύσει ο σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ ένα στέλεχος της Νέας Αριστεράς, που πρωταγωνίστησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει την πολιτική καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν όχι απλώς ακατανόητο ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επιτομή της κουταμάρας…. και η κουταμάρα κάποια στιγμή τελειώνει, ακόμα και για τα μέτρα του (παλαιού) ΣΥΡΙΖΑ…

Διαβάστε επίσης:

Η Δόμνα στη Βραζιλία, ένας υπουργός στο Μεζέβ, η οργή για τους Ποταμίσιους, η βιασύνη της Ιεραρχίας και η ηρεμία της φιλοξενίας

Η αρμοδιότητα του γάμου στον Σκέρτσο αντί για τον Φλωρίδη, η εξέγερση της εκκλησίας, η απορία για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

Το Μαξίμου τελειώνει όσους… αρνηθούν το γάμο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ελιξίριο στις Σπέτσες, ο Καραμανλής πάει εξεταστική και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΕΑΡ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:31