search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18
MENU CLOSE

Επιστολική ψήφος: Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ από τον αιφνιδιασμό Κεραμέως – Καταψηφίζει αν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες του

23.01.2024 15:40
BOYLH_23_1
Eurokinissi

Το… μπουρλότο που έβαλε η κυβέρνηση στη γενικά συναινετική μέχρι χθες διαδικασία στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έσκασε σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει μετά τον αιφνιδιασμό που επιφύλαξε η Νίκη Κεραμέως, προτείνοντας χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή συνεννόηση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, αν θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και όχι μόνο τη συγκεκριμένη επίμαχη τροπολογία.

Αν και είναι διατεθειμένος να υπερψηφίσει, όπως είχε πει εξ αρχής την επιστολική ψήφο των ομογενών στις ευρωεκλογές -παρά τις έντονες επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του-, η στάση του επί της αρχής του νομοσχεδίου είναι υπό εξέταση και θα καθοριστεί οριστικά την Τετάρτη. Αυτό θα εξαρτηθεί σε συνάρτηση με το αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου.

Η εξόχως επιφυλακτική έως αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή καμία βελτιωτική πρόταση που έχει καταθέσει στο μεταξύ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του δικαιώματος, ακόμα και στις ευρωεκλογές.

«Δεν συνηγορούμε σε αυτό το νομοθέτημα», είπε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος για να προσθέσει: «Καμία συναίνεση, η κατάθεση της τροπολογίας χθες, αποδεικνύει ότι δεν θέλετε τη συναίνεση και την υπονομεύσατε».

Ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της έλλειψη σοβαρότητας. «Ε, δεν τη χαρακτηρίζεις και σοβαρή στάση με σεβασμό στη δημοκρατία. Διότι προσβάλλει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας και φανερώνει έλλειψη σοβαρότητας», είπε και υπογράμμισε ότι εν αντιθέσει με την κυβέρνηση η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του, καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις σε συμπόρευση για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, η οποία θα αποφέρει «μία μεγάλη ελπιδοφόρα πολιτική αλλαγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε επίσης ότι επανακαταθέτει την τροπολογία που προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών απόδημων, ώστε να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους..

Νωρίτερα είχε διαμηνυθεί στην κυβερνητική πλευρά ότι εάν κάνει δεκτή αυτή την τροπολογία, είναι δυνατόν να ενσκήψει και πάλι κλίμα συναίνεσης.

Στην τροπολογία που φέρει τις υπογραφές σύσσωμης της ΚΟ του κόμματος με πρώτους υπογράφοντες τον επικεφαλής Σωκράτη Φάμελλο και τη γραμματέως της Θεοδώρας Τζάκρη προβλέπεται ότι τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

«Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές», αναφέρεται, ενώ «έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται, χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή».

Η τροπολογία που επανακατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:

«Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Θέμα: «Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα ρύθμιση, σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι (Βλ. Έκθεση Προεδρείου του ΣΑΕ «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» της 23ης Ιουλίου 2009), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με Έκθεση της, κατόπιν, μάλιστα, εισήγησης του νυν Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2017.

Ενόψει των ανωτέρω, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του νόμου 4648/2019 και κάθε άλλη γενική ή ειδική ρύθμιση καταργούνται.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο……………….

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:


α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.
Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται, χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2024

Οι προτείνοντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Τζάκρη Θεοδώρα

Πούλου Γιώτα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέκος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τσίπρας Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Διαβάστε επίσης:

Αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ από Πολάκη για το σκίτσο του Μάκρη

Επιστολική ψήφος: Να αναθεωρήσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ τη στάση τους ζήτησε ο Χαρίτσης – Κόντρα με την Κεραμέως

Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο: Αντισυνταγματικό νομοσχέδιο – έκτρωμα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:18