search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:49
MENU CLOSE

Αγρότες: Οργή της αντιπολίτευσης για τα μέτρα Μητσοτάκη

30.01.2024 15:21
larisa_agrotes_2901_1920-1080_new
credit: larissanet.gr

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην αντιπολίτευση τα μέτρα… τσιρότο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για πρόσθετη αποζημίωση ως 10.000 ευρώ στους αγρότες.

ΣΥΡΙΖΑ- Β. Κόκκαλης: Με τα αυτονόητα δε θα κοροϊδέψουν τους αγρότες

«Δε μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κοροϊδέψει ξανά τους αγρότες τάζοντάς τους τα αυτονόητα» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη σημερινή παραδοχή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη πως ενώ η εξαγγελία για την αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από τη βουλή με αποτέλεσμα ήδη να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 191 γεωργοί και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία!

Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης αναφέρει πως «αφού αποκαλύφθηκε πριν από μία εβδομάδα πως ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες στη Θεσσαλία, μετά από ερώτηση που είχα καταθέσει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πέρασαν τρεις μήνες από την αρχική εξαγγελία, η κυβέρνηση αναγκάζεται να καταθέσει την αυτονόητη τροπολογία στη βουλή. Μάλιστα, σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε κυνικά πως «έχουν δίκιο οι αγρότες στην Θεσσαλία να παραπονιούνται για την καθυστέρηση της τροπολογίας για το ρεύμα»!

Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε αν δεν ασκούσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναγκάζοντας τον ΔΕΔΔΗΕ να δώσει τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία. Όπως ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του παραδέχθηκε στο σχετικό έγγραφο, είχαν σειρά για να τους κοπεί το ρεύμα ακόμη 823 πλημμυροπαθείς αγρότες!

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε η τροπολογία να ισχύσει για το σύνολο της χώρας, σε όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και προτείνουμε την καθιέρωση του αγροτικού ρεύματος και την έκδοση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος δύο φορές το χρόνο, στα πρότυπα της ρύθμισης του 2018, λαμβάνοντας υπόψη το αυτονόητο, ότι οι αγρότες δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα!

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση υπό την πίεση των αγροτικών μπλόκων προσπαθεί με επικοινωνιακούς ελιγμούς, δίνοντας τα αυτονόητα, να κοροϊδέψει τους αγρότες» συμπληρώνει ο κ. Κόκκαλης.

ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Επιπρόσθετα, ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπενθυμίζει τα έξι μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και είναι τα εξής:

  1. Θεσμοθέτηση μη καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους παραγωγούς.
  2. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής Πλαφόν.
  3. Ενίσχυση αγοράς ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια.
  5. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.
  6. Χρηματοδότηση – Ρευστότητα με χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα

Ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: «Υπό το βάρος των κλιμακώσεων των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Πρωθυπουργός με τα εξαγγελλόμενα αποσπασματικά και κατόπιν εορτής μέτρα, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, που η ίδια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει.

Η συστηματικά λανθασμένη αγροτική της πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να δώσει στους παραγωγούς μας αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα τους αξίζει, άμεσα και έγκαιρα , χωρίς άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις και όχι να τους καθιστά επαίτες της μικροπολιτικής της».

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού ACTION24 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Γιώργο Παγάνη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Γλαβίνας σημείωσε: «Πρέπει να δούμε πως θα λυθούν τα προβλήματα σε άμεσο χρόνο. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά λάθη, με πολλές καθυστερήσεις και έχει επιδείξει αδιαφορία. Για τις μειωμένες ενισχύσεις, για την καθυστέρηση και την περικοπή των αποζημιώσεων, για το αυξημένο κόστος παραγωγής, π.χ. θα μπορούσαμε να έχουμε την επιστροφή του ΦΠΑ ή τον μειωμένο ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Υπάρχουν λύσεις για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί.  Όλα αυτά που συζητούμε για τους αγρότες, δεν είναι ξεκομμένα από τη συνολική πολιτική της χώρας και αφορά δύο σημαντικά προβλήματα. Την περιφέρεια που ξέρουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζει -ερήμωση, μείωση του πληθυσμού, υπανάπτυξη- καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, καθώς συνδέεται στενά με την επισιτιστική κρίση που ζήσαμε, την ανάγκη της διατροφικής επάρκειας, την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι αγρότες ορθά διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους με ισχυρό τρόπο και η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα. Η κοινωνία γνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη την ισχυρή αγροτική παραγωγή, αλλά οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι «δεν βγαίνουν πλέον οικονομικά», όταν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δουλεύουν για να πληρώνουν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος ή του πετρελαίου και δεν αξίζει πλέον, ενώ πολλοί αυτούς παρατούν τις δουλειές τους και πηγαίνουν σε άλλες ασχολίες μακριά από την πρωτογενή παραγωγή, αυτό είναι ένα πλήγμα συνολικά για τη χώρα. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να βρει λύση στα αιτήματά τους γιατί είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θα στηρίξει τα μπλόκα των αγροτών αν τελικά αυτά γίνουν, ο κ. Γλαβίνας διαφωνώντας με το κλείσιμο των εθνικών οδών ως ένα μη ενδεδειγμένο μέτρο ανέφερε πως «καλό είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω οφείλουμε να βρούμε άμεσα τις λύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τα αιτήματά τους. Οι αγρότες βρίσκονται ήδη σε ένα αδιέξοδο. Ζητούν αξιοπρέπεια. Τα χρήματα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι εφόσον τα χρήματα δεν επαρκούν θα ενισχύσει με κρατικούς πόρους τον ΕΛΓΑ».

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης επιστρατεύει ύπουλο κοινωνικό αυτοματισμό

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στον λαό νέα εξοπλιστικά πακέτα
πολλών δισ. για να υπηρετήσει τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, την ίδια ώρα το
“ταμείον είναι μείον” για τα λαϊκά νοικοκυριά και εν προκειμένω για τους αγρότες, που
ξεκληρίζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, την αβάσταχτη φορολογία, την Κοινή
Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ.
, αναφέρει το ΚΚΕ και σημειώνει:
Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”,
φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα
έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα
supermarkets, αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι
αγρότες.
Εκεί, βέβαια, που ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο συκοφάντησης των αγώνων,
ήταν όταν παρομοίασε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα
ιδιωτικά ΑΕΙ με “ληστεία”, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το
ψέμα, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό, για να εφαρμόσει μια βάρβαρη και αντιδραστική
πολιτική, που καταπατά κάθε δικαίωμα του λαού και της νεολαίας.

Νέα Αριστερά: Η κοροϊδία στους αγρότες συνεχίζεται 

«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει η Νέα Αριστερά την εξαγγελία Μητσοτάκη για την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας που μέχρι σήμερα ήταν στις 2.000 ευρώ. Όπως τονίζει η Νέα Αριστερά «εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιό τους να καταστρέφεται» έξι μήνες μετά δεν έχουν δει ούτε αυτά τα 2.000 ευρώ ενώ ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για το αγροτικό πετρέλαιο, και η εφάπαξ αποζημίωση για την οικοσκευή δεν έχει καταβληθεί σε όλους του δικαιούχους.

Για ποιο λόγο θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός διερωτώνται στη Νέα Αριστερά και υπενθυμίζουν την ερώτηση Χαρίτση προς τον πρωθυπουργό για την Θεσσαλία η συζήτηση επί της οποίας εκκρεμεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρεμβαίνει ως σχολιαστής της επικαιρότητας. Την ώρα που τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας. 

Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιο τους να καταστρέφεται ολοσχερώς δεν έχουν λάβει καν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζουν το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης. Οι συνεργάτες του μάλλον ξέχασαν να τον ενημερώσουν πως ούτε η εφάπαξ αποζημίωση για την οικοσκευή έχει καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, τους πολίτες δηλαδή που έχασαν τα σπίτια τους. 

Για τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ούτε κουβέντα, για το αγροτικό πετρέλαιο ένα “θα δούμε”. Αλήθεια, για ποιο πράγμα θριαμβολογείτε κύριε Μητσοτάκη; Ελπίζουμε την Παρασκευή να έρθετε στην Βουλή στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση για την Θεσσαλία. Εκεί θα υποχρεωθείτε να απαντήσετε επί της ουσίας, όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Διαβάστε επίσης:

Γκρίνιες στη ΝΔ για τις πράσινες μεταγραφές στο ευρωψηφοδέλτιο – θρυαλλίδα η μετακόμιση Χριστοφιλοπούλου

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό και την αναστολή πληρωμής ρεύματος στους αγρότες – Τι προβλέπει

Λόφος του Στρέφη: «Πανηγυρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι οι κάτοικοι» λέει ο Μπακογιάννης – Κατηγορεί για fake news τον Δούκα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20