search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:23
MENU CLOSE

Η επιθεώρηση κόντρα στη μελαγχολία…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2319
01/02/2024
03.02.2024 06:11
ΚΘΒΕ-VIRA

Όπως πάντα, στο ολιγοήμερο ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη φρόντισα να δω παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Και χάρηκα γιατί – συμπτωματικά – παρακολούθησα δυο υπερπαραγωγές σε γεμάτα θέατρα, με τον κόσμο να γελάει, τραγούδια, ωραία σκηνικά και κοστούμια, καλούς ηθοποιούς και, κυρίως, δυο αφιερώματα σε δύο είδη που σπανίζουν σήμερα: στην ιστορία της επιθεώρησης και στις άγνωστες πτυχές του βωβού κινηματογράφου στη χώρα μας, στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Αναλυτικότερα:

– «Βίρα τις άγκυρες». Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Αστέριου Πελτέκη, μια νέα οπτική της παράστασης, που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να σατιρίσει αλλά κυρίως να ταξιδέψει το κοινό.

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση «Λίγο απ’ όλα», οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο, καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

 Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».

Πολλοί καλοί ηθοποιοί (Βλαβιανού, Κανακαράκης κ.ά.) παίζουν και τραγουδούν, με τον Κώστα Σαντά να μας συγκινεί γι’ άλλη μια φορά.

– «Οι κωμικοί». Εδώ ο Δημήτρης Πιατάς βρίσκεται στην πιο ώριμη στιγμή της πολύχρονης καριέρας του. Γράφει (μαζί με τον Σάκη Σερέφα), σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση με ήρωα τον ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου Μιχαήλ Μιχαήλ, τον «Έλληνα Σαρλώ», όπως τον αποκαλούσαν, που υποδύεται ο εξαίρετος Γιώργος Καύκας.

Μέσα από την ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου ο Δημήτρης Πιατάς και ο Σάκης Σερέφας δημιουργούν μια ευρηματική (ευφάνταστη) κωμωδία με ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα, που έχει ως ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής, οι οποίοι έζησαν και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ιστορίας της χώρας μέσα στα ταραγμένα χρόνια, μεταξύ του 1920 και του 1939.

Στην παράσταση πρωταγωνιστεί επίσης ο Πάνος Σκουρολιάκος και σε γκεστ εμφάνιση ο Λάκης Λαζόπουλος. Η παράσταση θα γίνει και ταινία σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:

Ξανά μαζί Μπραντ Πιτ και Κουέντιν Ταραντίνο

Έμμα Στόουν: Οι κρίσεις πανικού στην παιδική της ηλικία – «Μου ήταν δύσκολο να βγω από το σπίτι»

Χαρδαβέλλας: Το γεγονός που τον «σημάδεψε» – «Είναι μια πίκρα που κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06