search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:57
MENU CLOSE

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες (photos/videos)

08.02.2024 16:04
iceland_volcano_0802_1460-820_new
credit: AP

Εξερράγη για δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου το ηφαίστειο στην χερσόνησο Ρέικιανες, στην Ισλανδία, εκτοξεύοντας λάβα σε ύψος 80 μέτρων στον αέρα. Πρόκειται για την έκτη έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία από το 2021.

Τα βίντεο από την περιοχή δείχνουν στήλες ρευστών πετρωμάτων κοκκινο-πορτοκαλί χρώματος να εκτοξεύονται από την επιφάνεια του εδάφους, με φόντο τον σκοτεινό ουρανό.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα βορείως του Σιλινγκάρφελ.

Γύρω στις 5:30 τα ξημερώματα παρατηρήθηκε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και ύστερα από 30 λεπτά άρχισε η ροή της λάβας.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία η νέα έκρηξη προέρχεται από το ίδιο σημείο που εξερράγη και στις 18 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 18 Δεκεμβρίου ακολούθησε μία έξαρση της δραστηριότητας στην περιοχή, στις 14 Ιανουαρίου και για δύο μέρες, με την λάβα να φτάνει στα περίχωρα της κωμόπολης Γκρίνταβικ και να υποχρεώνει τους 4.000 κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Η σημερινή έκρηξη δεν αναμένεται να απειλήσει και πάλι την κωμόπολη, αλλά «θα μπορούσε να απειληθεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας», όπως δήλωσε ο γεωφυσικός Άρι Τράουστι Γκούντνουντσον στο πρακτορείο Reuters.

credit: AP
credit: AP
credit: AP

Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ του Ρέικιαβικ λειτουργεί «όπως συνήθως», όπως ανακοίνωσε η εταιρία που το διαχειρίζεται, Isavia.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρμπέιντος: Η τραγική ιστορία του πλοίου-φαντάσματος που έφτασε ακυβέρνητο στα νησιά 17 χρόνια πριν

ΗΠΑ: Ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τραμπ

Χιλή: Έσβησαν οι φονικές πυρκαγιές – Τουλάχιστον 131 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09