search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:16
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Ετοιμάζει προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Γάζα για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

16.02.2024 16:49
prosfiges egyptos 987- new

Η Αίγυπτος δημιουργεί μία περίκλειστη ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της με τη νότια Γάζα, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Ισραήλ ετοιμάζει μαζική χερσαία επίθεση εναντίον της Ράφα, όπου συνωστίζεται ο μισός παλαιστινιακός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας.

Οι εικόνες που κατεγράφησαν τις τελευταίες πέντε μέρες από την Maxar Technologies, δείχνουν ότι έχουν γίνει έργα με μπουλντόζες σε μία ζώνη μεταξύ των συνόρων και ενός δρόμου, μέσα στο αιγυπτιακό έδαφος, πλάτους αρκετών χιλιομέτρων. Η ζώνη αυτή απλώνεται από το τέλος των συνόρων με την Γάζα μέχρι την θάλασσα και περιλαμβάνει το συγκρότημα του μεθοριακού περάσματος Αιγύπτου-Ράφα.

Στα υφιστάμενα σύνορα υπάρχουν γερανοί που φαίνεται πως υψώνουν ένα τείχος, που θα περικλείσει την ουδέτερη ζώνη.

Από άλλες δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του το CNN φαίνεται ότι οι μπουλντόζες έφτασαν στην περιοχή στις 3 Φεβρουαρίου και οι πρώτες εκσκαφές στην υπό διαμόρφωση ουδέτερη ζώνη άρχισαν τρεις μέρες αργότερα.

Photo: satellite image Maxar Technologies

Από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ίδρυμα του Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φαίνεται  η οικοδόμηση του μεθοριακού τείχους, που εκτιμάται ότι θα έχει ύψος 5 μέτρων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει ότι δύο εργολάβοι την ενημέρωσαν ότι εργάζονται για λογαριασμό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η διαμόρφωση της ουδέτερης ζώνης, όπου πιθανότατα θα δημιουργηθεί προσφυγικός καταυλισμός , άρχισε καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η ήδη τρομακτική κατάσταση στην Γάζα θα επιδεινωθεί και εκτός από τους χιλιάδες θανάτους θα προκαλέσει και μαζική έξοδο των Παλαιστίνιων προς την Αίγυπτο.

Στην περιοχή της Ράφα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, που έχουν εκτοπιστεί από άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, εξαιτίας των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει στα σχέδια για ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στην Ράφα, ισχυριζόμενος ότι είναι «το τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς.

Η Ράφα είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ήδη επικρατεί πανικός καθώς οι άμαχοι δεν ξέρουν τι να κάνουν για να προστατευθούν, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ ζουν σε σκηνές λίγα μέτρα από τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την Γάζα από την Αίγυπτο.

Διεθνείς οργανώσεις και αρκετές χώρες έχουν καλέσει το Ισραήλ να αποφύγει μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να προειδοποιεί ότι «αμέτρητες ζωές κρέμονται από μια κλωστή»- όπως χαρακτηριστικά είπε ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξέι Ναβάλνι: Ήταν υγιής, ευδιάθετος και με όρεξη για…αστεία λίγο πριν τη γνωστοποίηση του θανάτου του – Βίντεο ντοκουμέντο

Προς… Πούτιν δείχνουν οι δυτικοί για τον θάνατο του Ναβάλνι – Διεθνείς αντιδράσεις

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την είδηση, λένε η εκπρόσωπος και ο βοηθός του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42