search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:13
MENU CLOSE

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς: Θα επιτεθούμε στη Ράφα μέχρι το Ραμαζάνι αν δεν απελευθερώσετε τους ομήρους

19.02.2024 18:23
rafah

Το Ισραήλ θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, εάν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς δεν επιστραφούν μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, προειδοποίησε ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να γνωρίζουν – εάν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι μας δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν στην περιοχή της Ράφα», είπε ο Γκαντς σε συγκέντρωση Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

«Θα το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, διευκολύνοντας την εκκένωση αμάχων σε διάλογο με τους Αμερικανούς και Αιγύπτιους εταίρους μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου. Το Ισραήλ πιστεύει ότι 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα – από αυτούς οι 101 ζωντανοί και 29 νεκροί – μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς που ακολούθησε, σκότωσε περισσότερους από 29.000 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 68.000 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Τα σχόλια του Γκαντς φαίνεται να είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής για το χρονοδιάγραμμα γύρω από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρήκαν καταφύγιο κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

«Σε όσους λένε ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό, το λέω πολύ ξεκάθαρα: η Χαμάς έχει μια επιλογή — μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι πολίτες της Γάζας θα μπορούν να γιορτάσουν την ιερή γιορτή του Ραμαζανιού», είπε ο Γκαντζ.

Στην τελευταία της πρόταση, η Χαμάς ζήτησε τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακα και τελικά τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, καθώς και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ισόβια – ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας ομήρων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την πρόταση της Χαμάς ως «παραληρηματική».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα ως μέρος του στόχου του να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκονται δεν θα έχουν πού να πάνε.

Πολλοί στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, έχουν προειδοποιήσει κατά της επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, καθώς μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή» και να αφήσει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα «στην πόρτα του θανάτου».

Η γειτονική Αίγυπτος επίσης ανησυχεί για μια πιθανή επιχείρηση του Ισραήλ, ενισχύοντας τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας με επιπλέον στρατεύματα και μηχανήματα, καθώς και αναπτύσσοντας περισσότερους στρατιώτες σε σημεία ελέγχου που οδηγούν στα σύνορα της Ράφα.

Η ενίσχυση της ασφάλειας της Αιγύπτου έρχεται εν μέσω φόβων για τη διάχυση του πολέμου στο έδαφός της εάν το Ισραήλ ξεκινήσει την επιχείρησή του στη Ράφα. Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας να βρίσκεται σε καταφύγιο λίγα βήματα μακριά από τα σύνορα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε ότι «η στόχευση αυτής της περιοχής της λωρίδας, η οποία είναι γεμάτη με τόσους πολλούς αμάχους, αποτελεί κίνδυνο».

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι η Αίγυπτος φαίνεται να χτίζει μια τεράστια ζώνη ασφαλείας και τείχος πλάτους χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη νότια Γάζα, ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι αρνήθηκε την Κυριακή ότι υπήρχε οποιαδήποτε προετοιμασία στα σύνορα, λέγοντας ότι οι αναφερόμενες δραστηριότητες ήταν «η συνήθης συντήρηση των συνόρων μας και η οχύρωση».

«Δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την παροχή στρατοπέδων ή καταφυγίου στη δική μας πλευρά των συνόρων», είπε ο Σούκρι σε συνέντευξή του στο Sky News, τονίζοντας ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα ισοδυναμούσε με «ρευστοποίηση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Δύο αεροπορικά πλήγματα κοντά στην πόλη Γαζίγιεχ του Λιβάνου

Τουλάχιστον δύο αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα κοντά στην πόλη Γαζίγιεχ, στα παράλια του Λιβάνου, περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως των συνόρων της χώρας με το Ισραήλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την περιοχή.

Το Ισραήλ εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων, στον νότιο Λίβανο, εναντίον της οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία πλήττει με ρουκέτες περιοχές εντός του ισραηλινού εδάφους. Είναι πολύ σπάνιες οι επιθέσεις του Ισραήλ στο λιβανέζικο έδαφος βορειότερα της μεθορίου.

Οι μάρτυρες άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και είδαν δύο στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, τα πλήγματα προέρχονταν από το Ισραήλ. Στο ένα από αυτά χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες.

Περισσότεροι από 170 μαχητές της Χεζμπολάχ και σχεδόν 30 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει η λιβανέζικη οργάνωση αλλά και μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν 10 άμαχοι και πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «με αίμα» για τον θάνατο των αμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ απάντησε ότι ο Λίβανος «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν τα διπλωματικά μέσα δεν καταφέρουν να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τη μεθόριο.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: «Έσπασε» τη σιωπή του για τον θάνατο του Ναβάλνι – Η αινιγματική ανάρτησή του

«Βόμβα» από το Κρεμλίνο: Το Κίεβο δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε Χερσώνα και Λουχάνσκ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανεπιθύμητος ο Λούλα ντα Σίλβα στη χώρα «μέχρι να ανακαλέσει τα σχόλια περί γενοκτονίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:12