search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:16
MENU CLOSE

Τουρκία: Την παρθενική του πτήση έκανε το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ – Θα έρθουν κι άλλα επιτεύγματα, δήλωσε ο Ερντογάν

21.02.2024 16:08
erdogan kaan 7650- new

Στους τουρκικούς αιθέρες πέταξε για πρώτη φορά, στη δοκιμαστική παρθενική του πτήση το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.

Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε σήμερα το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της ‘Αγκυρας.

Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2028.

Πρόκειται για αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία με υπεργολάβο τη βρετανική BAE Systems, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την ‘Αγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς. Σύμφωνα με την εθνικιστική εφημερίδα ευρωασιατικού προσανατολισμού Aydinlik, ερωτηθείς σχετικά, ο Αντρέι Μπουράβοφ απάντησε: «Ενδιαφερόμαστε επίσης για την ανάπτυξη στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Οι σχετικές εταιρείες και μονάδες μας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν».

Ερντογάν: Από τις πιο περήφανες ημέρες – Έρχονται και νέα επιτεύγματα

Την δοκιμαστική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ χαιρέτισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στο Αφιόνκαραχισάρ.

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο κατώφλι στο δρόμο της προς την παραγωγή δικών της μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σήμερα ζήσαμε μια από τις περήφανες ημέρες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση», ανέφερε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές στην αντιπολίτευση που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε και νέα «εναέρια» επιτεύγματα. «Το βλέπετε, σωστά; Αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή, βλέπετε το ΚΑΑΝ, έτσι δεν είναι; Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που θα έρθουν. Κατασκευάσαμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Εμείς δεν φτιάξαμε τον Ακιντζί; Περιμένετε να δείτε τι θα ακολουθήσει. Αυτό το Κόκκινο Μήλο φέρει την ίδια βόμβα με το F-16. Πρώτα ο Αλλάχ θα φτιάξουμε ακόμη περισσότερα.

Το Kaan που βλέπετε εδώ είναι ακριβώς όπως το F-16. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ταχεία ολοκλήρωση και των άλλων δοκιμών του ΚΑΑΝ μας, το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Κατά την προσεχή περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε νέα καλά νέα στο έθνος μας στην αμυντική βιομηχανία», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Ίχνη spyware στα τηλέφωνα των μελών της Επιτροπής Άμυνας εντόπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αλέξει Ναβάλνι: Τον σκότωσαν με γροθιά στην καρδιά λέει ακτιβιστής – Η παλιά τεχνική της KGB

Κλειστός για τρίτη μέρα ο Πύργος του Άιφελ – Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:15