search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:45
MENU CLOSE

Politico: Στα τηλέφωνα δύο ευρωβουλευτών και ενός υπαλλήλου τα ίχνη του spyware Pegasus

22.02.2024 21:28
evrokoinovoulio 9876- new

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις το Politico, για το λογισμικό παρακολούθησης που εντοπίστηκε σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από έλεγχο ρουτίνας στα κινητά τηλέφωνα των μελών της Επιτροπής Άμυνας.

Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι δύο ευρωβουλευτές, μέλη της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου (SEDE), καθώς και ένας υπάλληλός, είναι τα πρόσωπα που έγιναν στόχος λογισμικού παρακολούθησης.

Η Γαλλίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό, που προεδρεύει της υποεπιτροπής άμυνας, έγινε στόχος του παράνομου  ισραηλινού λογισμικού Pegasus, επιβεβαίωσε το Politico. Ίχνη spyware εντοπίστηκαν, μετά από έλεγχο και στο κινητό της Έλενα Γιόνσεβα, μέλος της υποεπιτροπής, από την Βουλγαρία, ενώ στόχος έγινε και ένας αξιωματούχος μέλος του προσωπικού της επιτροπής.

Η κρίση με την παγίδευση τηλεφώνων στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διευρύνεται και εγείρονται περαιτέρω ανησυχίες, αφού όπως είχε αναφέρει το Politico το θεσμικό όργανο είχε ζητήσει από τα μέλη της SEDE να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους για κατασκοπευτικά λογισμικά.

«Τα ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» ώθησαν το ίδρυμα να συμβουλεύσει τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντελφίν Κογιάρ. Αυτός ο αριθμός έχει πλέον ανέβει σε τρεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η παγίδευση μελών του Ευρωκοινοβουλίου ή άλλων αξιωματούχων της Ε.Ε. εγείρει ανησυχίες για ορισμένες από τις εργασίες της Ένωσης σε εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα. Η υποεπιτροπή άμυνας είναι μία από αυτές, καθώς έχει συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο για την ασφάλεια και την άμυνα. Μπορεί αυτές οι πολιτικέ να παραμένουν πρωταρχική ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει την παραγωγή δικών της πυρομαχικών και σχεδιάζει τη στρατηγική για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας, προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα. 

Η Έλενα Γιόνσεβα πραγματοποίησε έλεγχο ρουτίνας στο iPhone της την περασμένη Τρίτη στις υπηρεσίες πληροφορικής του Κοινοβουλίου. Οι τεχνικοί την ενημέρωσαν ότι υπήρξε «βαριά επίθεση» στις 30 Οκτωβρίου ή γύρω στις 30 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει ακόμη την ανάλυση εάν η επίθεση ήταν επιτυχής και ποιο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε. «Δεν αφορά εμένα ή κάποιον άλλο… Γενικά, το [hacking] είναι κάτι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ως μέσο απόκτησης παράνομων πληροφοριών» είπε η Γιόνσεβα.

Πέντε άλλα μέλη της SEDE με τα οποία επικοινώνησε το Politico είπαν ότι είτε περιμένουν ραντεβού για να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους είτε σχεδιάζουν να το κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Politico η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA Σόφι ντ Βελτ, διερωτήθηκε αν ακόμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη μια ρύθμιση για την χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, με την ίδια να σημειώνει ότι «τρία κινητά έγιναν στόχος του Pegasus, το οποίο κατασκευάζεται από την NSO και μπορεί να πωληθεί μόνο με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης». «Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και άμεσα» τόνισε. 

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του Kαταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με Pegasus και Candiru, δύο εργαλεία που χρησιμοποιούν για τέτοιες περιπτώσεις οι χάκερ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν απαντά στα «γαλλικά» του Μπάιντεν: «Aγενής η συμπεριφορά του» – «Πιο προβλέψιμος από Τραμπ»

Κομισιόν για αγρότες: Οι προτάσεις για τη μείωση των επιβαρύνσεων

Αλεξέι Ναβάλνι: Η μητέρα του είδε τη σορό του – «Με εκβιάζουν για την κηδεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:45