search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:58
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Τη διεύρυνση των πολεμικών μετώπων φοβούνται οι ΗΠΑ – Ανησυχίες για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο (videos)

01.03.2024 16:42
israel_lebanon_0103_1920-1080_new
credit: AP

Ανησυχίες εκφράζουν η αμερικανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, αν δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για αναδίπλωση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο CNN.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Τελ Αβίβ δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά στους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν επικρατεί έντονη ανησυχία και το θέμα φέρεται να έχει συζητηθεί στις ενημερώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών από την αντικατασκοπεία.

«Λειτουργούμε λαμβάνοντας υπόψη ότι μία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει τους επόμενους μήνες», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Όχι απαραίτητα στο άμεσο μέλλον, τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά ίσως αργότερα την άνοιξη».

Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος υπάρχουν καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ, από τον Λίβανο, γεγονός που υποχρέωσε το Ισραήλ να διατάξει την εκκένωση των ισραηλινών οικισμών στη μεθόριο.

Οι ΗΠΑ φέρονται ως βασικός μεσολαβητής στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά παράλληλα διαβουλεύονται με ισραηλινούς και λιβανέζους αξιωματούχους με στόχο μία συμφωνία για τη δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης πλάτους αρκετών χιλιομέτρων μέσα στο νότιο Λίβανο. Αν επιτευχθεί τέτοια συμφωνία, οι Αμερικανοί που μίλησαν στο CNN υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτραπεί μία ισραηλινή εισβολή.

«Νομίζω πως αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να αυξάνει την απειλή, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο CNN, προσθέτοντας: «Κάποιοι ισραηλινοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή είναι περισσότερο για προσπάθεια δημιουργίας απειλής την οποία θα εκμεταλλευθούν. Άλλοι μιλούν για στρατιωτική ανάγκη που θα πραγματοποιηθεί».

Άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στον στρατό υπάρχουν αρκετοί που τάσσονται υπέρ της εισβολής στον Λίβανο. Ωστόσο η ίδια πηγή επισήμανε ότι αν γίνει ισραηλινή εισβολή μπορεί να οδηγήσει «σε μεγάλη, μεγάλη κλιμάκωση, που ούτε καν φανταζόμαστε τις διαστάσεις της».

Σε ανακοίνωση που έστειλε στο CNN η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον αναφέρεται: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στο προπολεμικό status quo, με την Χεζμπολάχ να συνιστά άμεση στρατιωτική απειλή για την ασφάλεια κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων».

Διαβάστε επίσης:

Εμανουέλ Μακρόν: Υποσχέθηκε ότι θα… βουτήξει στον Σηκουάνα για να αποδείξει την καθαρότητα των νερών του ποταμού (videos)

Αλεξέι Ναβάλνι: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ρώσου αντιφρονούντα – Συνθήματα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (photos/videos)

Politico για Qatargate: Προσπάθησαν να δηλητηριάσουν Αρχιεπιθεωρητή που ερευνά το σκάνδαλο – Τι ψάχνει η βέλγικη εισαγγελία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:58