search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:04
MENU CLOSE

Μη κρατικά ΑΕΙ: Νέα σφοδρή επίθεση κατά Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση

07.03.2024 14:53
androylakis-new

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, βρέθηκε για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, με το μεγαλύτερο μέρος των «πυρών» του να συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αφού ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε ως «ιστορική» την ψηφοφορία της Παρασκευής, λέγοντας ότι μετά από 50 χρόνια μεταπολίτευσης η Ελλάδα θα πάψει να είναι «θλιβερή εξαίρεση» στο χώρο της εκπαίδευσης, σε πολύ σκληρό ύφος σημείωσε ότι «έχουμε χάσει τη μπάλα με τις κυβιστήσεις του κ. Ανδρουλάκη, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε αυτό το θέμα. Ακόμα και το επιχείρημα που λένε, ότι όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του άρθρου 16 θα είμαστε εκεί να το στηρίξουμε, η ίδια η ιστορία με τη στάση τους τότε, στην τελευταία μεγάλη ευκαιρία, πριν από περίπου 20 χρόνια, κατέστησαν τη χώρα και πάλι εξαίρεση».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 20 χρόνια για να λύνουμε τα υπαρξιακά ζητήματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για «ένα νομοσχέδιο πλήρως κατοχυρωμένο, όπως επικύρωσε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και όπως λένε και όλοι οι μεγάλοι συνταγματολόγοι, ένα νομοσχέδιο που αφορά κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο, η αντιπολίτευση λέει ότι είναι κατά γιατί δεν θέλει να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν στηρίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια. Το λένε αυτό εκείνοι που έδιναν πολύ μικρότερη χρηματοδότηση – και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ – και καταψηφίζει συνολικά η αντιπολίτευση ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου».

Ερωτηθείς, δε, για το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού υπενθύμισε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πριν από λίγους μήνες, ότι «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημοσίων», σημείωσε ότι όταν ρωτήθηκε, είπε ότι αναφερόταν στην αναθεώρηση του άρθρου 16. «Είναι προφανές ότι προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση, μόνο και μόνο για να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση και προτιμά αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι, παρά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών. Άρα, οι τελευταίοι που μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν συμφέροντα είναι η κυβέρνηση», υποστήριξε.

Σχολιάζοντας δε, δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, περί διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο βουλευτής «μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έβγαλε ένα βίντεο που απαντάει ποιο είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη υποκρισία στο δημόσιο λόγο του. Λένε ότι πάμε να ιδιωτικοποιήσουμε τη δημόσια παιδεία, ενώ δίνουμε μια δυνατότητα, στηρίζοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο, να υπάρχουν και μη κρατικά. Εκείνοι που το λένε αυτό, διαδίδοντας fake news, δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξει η συζήτηση για δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Όλα καλά… Αρκεί να μην στηρίξουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

Από την άλλη, και με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά την εμπλοκή της χώρας στη σύρραξη της Ουκρανίας με στρατό, απορρίπτοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και σχετική πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουκρανία ήταν μια κίνηση ουσίας με υψηλότατο συμβολισμό. Γιατί η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που σέβεται τη δημοκρατία, είναι δίπλα στον αμυνόμενο, δίπλα σε ένα λαό που δοκιμάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να αναδείξει αυτή τη θέση. Είμαστε υπερήφανοι που η κυβέρνηση δεν παίρνει ίσες αποστάσεις, γιατί εκεί γίνεται πραγματικός πόλεμος».

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης για επίθεση στην Οδησσό: Δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ελληνική αποστολή

Κασσελάκης στο TikTok: «Όχι fake news, όχι Μητσοτάκης, σε θάλασσες και ακτές» (video)

Ο Οδυσσέας ξαναχτυπά: Το ΠΑΣΟΚ δεν καρπούται τη φθορά της ΝΔ, έχω πρόταση που κερδίζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:04