search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:24
MENU CLOSE

Μη κρατικά ΑΕΙ: Σύγκρουση αρχηγών στη Βουλή – το βράδυ η ψηφοφορία, σύσσωμη αντίθετη η αντιπολίτευση

08.03.2024 06:00
kollaz_boulh_8_3
Eurokinissi

Στα ύψη αναμένεται σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, καθώς θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για το νομοσχέδιο που εισάγει μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ αργά το βράδυ θα υπάρξει η ονομαστική ψηφοφορία επί της αμφιλεγόμενης ρύθμισης.

Η πολιτική σύγκρουση θα εξελίσσεται με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς από τις 12 το μεσημέρι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θα είναι γεμάτοι με φοιτητές απ’ όλη τη Ελλάδα, που οργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει μόνη της το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται εναντίον της θεσμοθέτησης στη χώρα μας μη κρατικών ΑΕΙ. Είτε διότι θεωρούν αντισυνταγματική τη ρύθμιση της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος, είτε διότι, όπως καταγγέλλουν, η διάταξη εξυπηρετεί ουσιαστικά συμφέροντα και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στον κατάλογο των ομιλητών εγγράφηκε μεγάλος αριθμός βουλευτών, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για το θέμα.

Η χθεσινή συζήτηση χαρακτηρίστηκε, πέρα από τις σφοδρές αντιπαραθέσεις των ομιλητών, από τη φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα για τους «sugar daddies», που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ θέλησε να αναδείξει το πρόβλημα με το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (τη Σουηδία έφερε ως παράδειγμα), που οδηγεί φοιτήτριες σε καταδικαστέες μεθόδους εξασφάλισης αυτών των χρημάτων.

Η αποστροφή αυτή έφερε βροχή από επικριτικές δηλώσεις, με το ΚΚΕ πάντως να ανταπαντά.
Προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης η συζήτηση στράφηκε γύρω από το συμβάν στο σπίτι του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πειρρακάκη, με την παρουσία ομάδας αγνώστων να πετούν φυλλάδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει μετά τις 11 το πρωί, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις, τόσο του Σωκράτη Φάμελλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι κάθετα απορριπτικός, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και διχογνωμίες, κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρό του να επιβάλλει κομματική πειθαρχία.
Φυσικά έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και πώς (και αν) θα επανέλθει ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τι χθεσινή σάλο από τη δήλωσή του.

Στη σκιά των επισημάνσεων από την Επιστημονική Επιτροπή

Πάντως, πέρα από την αποψινή ψηφοφορία και την αναμενόμενη έγκριση του νομοσχεδίου, τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δεν φαίνεται ευνοϊκή για τους χειρισμούς της.

Στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική και ευρωπαϊκή νομολογία για το θέμα και ουσιαστικά θεωρείται σίγουρο ότι ακόμα και μετά την ψήφισή του το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τότε θα αποφασιστεί η συνταγματικότητα του νόμου, αφού πρώτα απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.

«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», αναφέρεται στην έκθεση.

Στο ΣτΕ, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή της Βουλής θα υπάρξουν δύο ενδεχόμενα:

Πρώτον, η νομολογία να επιβεβαιώσει την έως σήμερα κρατούσα σε αυτήν ερμηνεία κρίνοντας, πρώτον, ότι η γραμματική διατύπωση της συνταγματικής ρύθμισης αποδίδει σαφή αρνητική θέση, η οποία δεν δύναται να ανατραπεί στο πλαίσιο ερμηνευτικής προσαρμογής.

Δεύτερον, να υπάρξει μεταστροφή της νομολογίας και να γίνει δεκτό ότι η παράγραφος 5 του άρθρου 16, κατά την οποία η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται “αποκλειστικά” από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αναφέρεται μόνο στα ημεδαπά ιδρύματα, όπως δηλαδή υπέλαβε, ερμηνεύουσα την παράγραφο 8 του άρθρου 16, η μειοψηφία στην ΟλΣτΕ 3457/1998.

Μια τέτοια ερμηνεία θα εμπνεόταν από το ότι, στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν συγγενή, σε σχέση με την ημεδαπή ρύθμιση, χαρακτηριστικά, σε έννομες τάξεις ώστε η κάμψη του καθολικού αποκλεισμού υπέρ αλλοδαπών ιδρυμάτων που φέρουν τέτοια χαρακτηριστικά να θεωρηθεί, ενδεχομένως, συμβατή με την ratio του Συντάγματος της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση με φυλλάδια στο σπίτι Πιερρακάκη – Για «θιασώτες της πολιτικής βίας» κάνει λόγο ο υπουργός, καταδικάζουν τα κόμματα

Κατσιβαρδάς: Από «Σπαρτιάτης» υπέρμαχος των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επιδόσει ο Κουτσούμπας το πόρισμα του ΚΚΕ για την Εξεταστική για τα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 14:23