search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:58
MENU CLOSE

Η Γαλλία μηνύει μαθήτρια που κατηγόρησε ψευδώς διευθυντή σχολείου ότι αφαίρεσε τη μαντίλα της με τη βία

28.03.2024 19:59
gallia islam

Μια Γαλλίδα μαθήτρια γυμνασίου μηνύεται από την κυβέρνηση επειδή κατηγόρησε ψευδώς τον πρώην διευθυντή του σχολείου της ότι της επιτέθηκε αφού την ανάγκασε πρώτα να βγάλει τη μαντίλα που φορούσε, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ότι η κυβέρνηση «θα στέκεται πάντα δίπλα σε αυτούς τους αξιωματούχους, αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμέτωποι με αυτές τις παραβιάσεις της κοσμικότητας, αυτές τις απόπειρες διείσδυσης των ισλαμιστών στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα».

Ο κοσμικός χαρακτήρας στη Γαλλία, που εφαρμόζεται και στον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αποτελεί εδώ και καιρό αφορμή ανάφλεξης. Πέρυσι η Γαλλία απαγόρευσε το abaya – ένα μακρύ ρούχο που μοιάζει με ρόμπα που φορούσαν συχνά οι μουσουλμάνες γυναίκες – παρά τις προειδοποιήσεις ότι η απαγόρευσή του ήταν μεροληπτική.

Ο διευθυντής είχε ζητήσει από τη νεαρή να αφαιρέσει τη μαντίλα της ενώ βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του σχολείου Maurice Ravel Lycée στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά ιδρύματα.

Η μαθήτρια αρνήθηκε και «προσπάθησε να εκφοβίσει» τον διευθυντή του σχολείου κατηγορώντας τον ότι της είχε επιτεθεί σωματικά ενώ της έβγαζε τη μαντίλα, είπε ο Ατάλ.

Σύμφωνα με το BFMTV, κατηγόρησε τον διευθυντή ότι την άρπαξε από τον ώμο.

Το περιστατικό συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου και αφορούσε μαθήτρια άνω των 18 ετών, ανέφερε το BFMTV.

Ο Ατάλ είπε ότι οι κατηγορίες της κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας σε «απαράδεκτες» απειλές θανάτου στον διευθυντή του σχολείου.

Δύο άνθρωποι που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για τις απειλές συνελήφθησαν έκτοτε, ανέφερε το υπουργείο Παιδείας σε δήλωσή του την Τρίτη.

Ο διευθυντής επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο και, μετά από σχετικές συμβουλές από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά το συμβάν, είπε ο Ατάλ, προσθέτοντας ότι η μαθήτρια είχε επίσης εγκαταλείψει το σχολείο.

Οι εισαγγελείς του Παρισιού διαπίστωσαν ότι η καταγγελία της νεαρής γυναίκας ήταν αδικαιολόγητη, είπε ο Ατάλ, και μετά από αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να μηνύσει το κορίτσι επειδή κατηγόρησε ψευδώς τον διευθυντή.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να ξεφύγει και δεν θα αφήσω ποτέ τίποτα να ξεφύγει σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε.

Δύο πολύκροτες δολοφονίες δασκάλων έχουν εντείνει τους φόβους για την ισλαμική απειλή στα σχολεία.

Ένας δάσκαλος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν πέρυσι σε επίθεση με μαχαίρι στο Arras, στη βόρεια Γαλλία, με τον ύποπτο να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ». Το 2020, ο Samuel Paty αποκεφαλίστηκε αφού παρουσίασε τα αμφιλεγόμενα καρτούν του Charlie Hebdo στους μαθητές του κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος.

Η χώρα έχει επιδιώξει μια σειρά αμφιλεγόμενων απαγορεύσεων και περιορισμών σε είδη παραδοσιακής ισλαμικής ενδυμασίας τα τελευταία χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει στο παρελθόν ότι «τα θρησκευτικά σύμβολα οποιουδήποτε είδους δεν έχουν θέση στα γαλλικά σχολεία», επικαλούμενος την αρχή της κοσμικότητας.

Η περιορισμοί της Γαλλίας δεν εφαρμόζονται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2022, οι βουλευτές υποστήριξαν την απαγόρευση της χρήσης χιτζάμπ και άλλων «εμφανών θρησκευτικών συμβόλων» σε αθλητικούς αγώνες. Η τροπολογία προτάθηκε από το δεξιό κόμμα Les Républicains, το οποίο υποστήριξε ότι το χιτζάμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών που το φορούσαν ενώ αθλούνται.

Διαβάστε επίσης:

Χάρβαρντ: Αφαίρεσε ανθρώπινο δέρμα με το οποίο ήταν δεμένο βιβλίο – Ήταν δωρεά στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές 2.000 τεχνουργημάτων

Βαλτιμόρη: Ρεκόρ ασφαλιστικών αποζημιώσεων μπορεί να προκύψει μετά την κατάρρευση της γέφυρας – Ηχητικό ντοκουμέντο από την πρόσκρουση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:55