search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:02
MENU CLOSE

Ισραήλ: Απανθρωπιά και κυνισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2330
18/04/2024
13.04.2024 13:29
gaza-1212

Το δόγμα / επιδίωξη του αμερικανικού πενταγώνου τις δυο τελευταίες δεκαετίες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταφέρουν να κερδίζουν έναν πόλεμο χωρίς να έχουν (ανθρώπινες) απώλειες ούτε έναν στρατιώτη στο πεδίο της μάχης.

Από τη δεκαετία του ’90 που ξεκίνησε η «ρομποτοποίηση» του πολέμου (drones και λοιπές τηλεκατευθυνόμενες μηχανές που δουν στην ξηρά και τη θάλασσα) η «πρόοδος» είναι ασύλληπτη καθώς όπως θα δούμε οι μηχανές είναι αυτές που ήδη αποφασίζουν και για τους ανθρώπινους στόχους.

Όπως διαβάσαμε στο +972 Magazine* «ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστό ως Lavender. Σύμφωνα με έξι ισραηλινούς αξιωματικούς πληροφοριών, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στον στρατό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν από πρώτο χέρι εμπλοκή με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία στόχων για δολοφονία, το Lavender έπαιξε κεντρικό ρόλο στον άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό των Παλαιστινίων ειδικά κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου».

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το περιοδικό «η επιρροή του Lavender στις επιχειρήσεις του στρατού ήταν τέτοια που ουσιαστικά αντιμετώπιζαν τα αποτελέσματα της μηχανής A.I. σαν να ήταν μια ανθρώπινη απόφαση.

Πώς λειτουργεί

Επίσημα, το σύστημα Lavender έχει σχεδιαστεί για να επισημαίνει όλους τους ύποπτους με επιχειρησιακό ρόλο στις στρατιωτικές πτέρυγες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), συμπεριλαμβανομένων των χαμηλόβαθμων, ως πιθανούς στόχους βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τις πηγές του +972 , «κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ο στρατός βασίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Lavender, το οποίο υπέδειξε έως και 37.000 Παλαιστίνιους ως ύποπτους μαχητές – και τα σπίτια τους – για πιθανές αεροπορικές επιδρομές».

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού στα πρώτα στάδια του πολέμου ο στρατός έδωσε ευρεία έγκριση στους αξιωματικούς να υιοθετήσουν τις λίστες δολοφονιών του Lavender, χωρίς να απαιτείται να ελέγξουν διεξοδικά γιατί το μηχάνημα έκανε αυτές τις επιλογές ή να εξετάσουν τα ακατέργαστα δεδομένα πληροφοριών στα οποία βασίστηκαν.

Με άλλα λόγια το ανθρώπινο προσωπικό λειτουργούσε ως απλώς φορέας υλοποίησης των αποφάσεων της μηχανικής (τεχνητής) νοημοσύνης.

Πού είναι ο «μπαμπάς»

Με βάση λοιπόν τις αποφάσεις του Lavender, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε συστηματικά στα στοχευόμενα άτομα ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους – συνήθως τη νύχτα, ενώ ήταν παρόντα όλα τα μέλη των οικογενειών τους – και όχι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους δραστηριότητας.

Κι αυτό έγινε γιατί η μηχανική νοημοσύνη κατέληξε στην ευκολότερη επιλογή για την εξάλειψη του στόχου που ήταν όταν κοιμόταν σπίτι του, αδιαφορώντας αν δίπλα του βρίσκονταν η γυναίκα και τα παιδιά του… στόχου.

Σύμφωνα με το περιοδικό «πρόσθετα αυτοματοποιημένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου κι ενός που ονομάζεται “Where’s Daddy?” χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για τον εντοπισμό των στοχευόμενων ατόμων και τη διεξαγωγή βομβαρδισμών όταν είχαν εισέλθει στις κατοικίες της οικογένειάς τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας τα είδαμε : χιλιάδες Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά ή άνθρωποι που δεν συμμετείχαν στις μάχες – εξοντώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, εξαιτίας των αποφάσεων(!!!) της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό πληροφοριών που επικαλείται το +972 «δεν μας ενδιέφερε να σκοτώνουμε στελέχη της [Χαμάς] μόνο όταν βρίσκονταν σε στρατιωτικό κτήριο ή συμμετείχαν σε στρατιωτική δραστηριότητα. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός τους βομβάρδιζε σε σπίτια χωρίς δισταγμό ως πρώτη επιλογή. Είναι πολύ πιο εύκολο να βομβαρδίσεις το σπίτι μιας οικογένειας. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να τα αναζητά (ως στόχους) σε αυτές τις καταστάσεις».

Δολοφονίες ολόκληρων οικογενειών

Την υπόδειξη των στόχων, λοιπόν, έκανε η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι άνθρωποι (δηλαδή οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι) διάλεγαν το όπλο και τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούνταν. Ας δούμε πως…

Γράφει το +927: «Όταν επρόκειτο για τη στόχευση υποτιθέμενων κατώτερων μαχητών που υποδείκνυε το Lavender, ο στρατός προτιμούσε να χρησιμοποιεί κοινές (και όχι έξυπνες) βόμβες οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρα κτήρια. “Δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε ακριβές βόμβες για ασήμαντους ανθρώπους – είναι πολύ ακριβό για τη χώρα και υπάρχει έλλειψη [από αυτές τις έξυπνες βόμβες”, είπε ο C., ένας από τους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

Μια άλλη πηγή είπε ότι είχαν εγκρίνει προσωπικά τους βομβαρδισμούς σε “εκατοντάδες” ιδιωτικές κατοικίες υποτιθέμενων κατώτερων στελεχών που σημαδεύονταν από τo Lavender, με πολλές από αυτές τις επιθέσεις να σκοτώνουν αμάχους και ολόκληρες οικογένειες ως “παράπλευρες απώλειες”».

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το +927, «ο στρατός αποφάσισε επίσης κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ότι, για κάθε κατώτερο στέλεχος της Χαμάς που υποδείκνυε το Lavender, ήταν επιτρεπτό να σκοτωθούν έως και 15 ή 20 πολίτες. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι, σε περίπτωση που ο στόχος ήταν ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς με τον βαθμό του διοικητή τάγματος ή ταξιαρχίας, ο στρατός επέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις τη δολοφονία περισσότερων από 100 αμάχων για τη δολοφονία ενός μόνο διοικητή».

*Το +972 Magazine είναι ένα ανεξάρτητο, διαδικτυακό, μη κερδοσκοπικό περιοδικό που διευθύνεται από μια ομάδα Παλαιστίνιων και Ισραηλινών δημοσιογράφων. Ιδρύθηκε το 2010 και το όνομά του παραπέμπει στον τηλεφωνικό κωδικό Ισραήλ και Παλαιστίνης

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Έτσι παγίδευσε έναν έφηβο στην ανατολική Αφρική, επί 16 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών (Photo)

Με τις αγορεύσεις δικηγόρων ξεκινά δίκη του Τραμπ για τον χρηματισμό της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ επαναφέρει την πυρηνική απειλή στο προσκήνιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:01