search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:18
MENU CLOSE

Τέμπη: «Υπήρξε εκτροχιασμός πριν την σύγκρουση των δύο τρένων» – Τα νέα δεδομένα που αποκαλύπτει η τελική έκθεση πραγματογνώμονα

16.05.2024 19:42
tempi-trena-sygkrousi

Την τελική έκθεση του πραγματογνώμονα, Βασίλη Κοκοτσάκη, κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε αυτή συμμετέχουν ο καθηγητής μαθηματικών, Μάνος Παπαδάκης του Πανεπιστημίου του Χιούστον και ο Νικόλαος Ντούβρας, μηχανικός με εξαιρετική πείρα στη Formula 1, όσον αφορά στα μείγματα καυσίμων.

Μιλώντας στην κάμερα του onlarissa.gr, ο σύζυγος θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος, Χρήστος Κωνσταντινίδης, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτει πως υπήρξε εκτροχιασμός της εμπορικής μετά από πέδηση και στη συνέχεια η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας συγκρούστηκε με το πρώτο βαγόνι της εμπορικής και στη συνέχεια έπεσε στο διπλανό πρανές.

Όσον αφορά στη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων η έκθεση επισημαίνει ότι προκλήθηκε από υλικό περίπου 12-15 τόνων, το οποίο δεν ήταν καθαρό διάλυμα αλλά μείγμα στοιχείων μεταξύ των οποίων ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο, όπως έχει ήδη πει και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Σύμφωνα με τον Χρ. Κωνσταντινίδη τα τρία αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό και σε συγκεκριμένη αναλογία, αποτελούν καθαρό υποκατάστατο βενζίνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωσταντινίδης, σύμφωνα με αρκετά πορίσματα ιατροδικαστικών εξετάσεων, το στήσιμο των απανθρακωμένων σορών καταδεικνύει ότι τα θύματα προσπάθησαν να αποφύγουν τη φωτιά.

Η έκθεση σύμφωνα με τον ίδιο καταλήγει σε 30 συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν τις Ανακριτικές Αρχές προχωρήσουν σε διώξεις για εμπρησμό.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αποδόμηση από το κυβερνητικό σχήμα. Περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να αποδομήσει τους επιστήμονες που έχουν σφραγίσει την τελική επικαιροποιημένη έκθεση και από τον εκπρόσωπό του τον κ. Μαρινάκη να μας καταλογίσει τον χαρακτηρισμό συνωμοσιολόγους» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης προσθέτοντας ότι κατατίθεται ταυτόχρονα και υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από κοινού με την τελική έκθεση.

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ αστυνομίας και δικαιοσύνης – Αιτιάσεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για την σορό, τι απαντά ο Καρακούκης

Δίκη Κώστα Κωστόπουλου: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τον σκηνοθέτη πρότεινε ο εισαγγελέας

Λέσβος: Κάηκε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» – Στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:17