search
ΠΕΜΠΤΗ 04.06.2026 21:55
MENU CLOSE

Metron Analysis: Μακρινό σενάριο η αυτοδυναμία ΝΔ, «κλείδωσε» 2η η ΕΛΑΣ, 4 μονάδες κάτω το ΠΑΣΟΚ – «Ντέρμπι» με Καρυστιανού για την 3η θέση

04.06.2026 20:22
kalpes 43- new

Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά την ανακοίνωση των νέων κομμάτων από Τσίπρα και Καρυστιανού αποτυπώνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση και το κόμμα Καρυστιανού ακολουθεί. Η δημοσκόπηση καταγράφει και τις δεξαμενές από τις οποίες αντλούν ψήφους Μαρία Καρυστιανού και Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 22,7%, ακολουθούμενη από την ΕΛ.Α.Σ. με 12,1% και το ΠΑΣΟΚ με 9,0%.

Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» καταγράφει 8,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στο 1,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 13,1%.

Εκτίμηση ψήφου: Πρωτιά ΝΔ, δεύτερος Τσίπρας, μεγάλη πτώση για ΠΑΣΟΚ

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Απρίλιο στο 28,5%. Στη δεύτερη θέση είναι το κόμμα Τσίπρα με 15,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 11,2%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού με 10,4%. Εντός Βουλής θα βρίσκονταν η Πλεύση Ελευθερίας, η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ 25 και η Φωνή Λογικής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε εκτός.

Σε σχέση με τον Απρίλιο μεγάλες απώλειες παρουσιάζουν η Ελληνική Λύση (4,2%), το ΠΑΣΟΚ (3,8%), η Πλεύση Ελευθερίας (3,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ (3%) και το ΚΚΕ (2,6%).

Πώς επιμερίζονται οι έδρες σε εννιακομματικη βουλή

Εάν η εκτίμηση ψήφου επιβεβαιωνόταν στην κάλπη με αυτά τα ποσοστά τότε ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνεργασίας θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με τα παραπάνω ποσοστά η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε 113 έδρες, η ΕΛ.Α.Σ. 46, το ΠΑΣΟΚ 34, η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» 31 , η Πλεύση Ελευθερίας 21, η Ελληνική Λύση 18 όσες και το ΚΚΕ. Τη Βουλή θα ολοκλήρωναν η Φωνή Λογικής με 10 έδρες και ο ΜεΡΑ25 με 9.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο «Κανένας», τρίτος ο Τσίπρας

Στο δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμά του, συγκεντρώνοντας το 28% των προτιμήσεων, με δεύτερο τον «Κανένα» με 27%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 14%. Στη συνέχεια ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μαρία Καρυστιανού με 6%.

Πρώτη η Μαρία Καρυστιανού σε δημοτικότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μαρία Καρυστιανού με 39%, ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32%. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 30%.

Οι δεξαμενές ψήφων Τσίπρα και Καρυστιανού

Η ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα λειτουργεί ως ο απόλυτος υποδοχέας της παραδοσιακής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ του 2023, αποσπώντας το 50,5% των δυνάμεών της από αυτή τη δεξαμενή.

Παράλληλα, εμφανίζει αξιοσημείωτη διείσδυση σε άλλα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, καθώς αντλεί 8,6% από ψηφοφόρους που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο, 5,2% από την Πλεύση Ελευθερίας, 4,6% από το ΜέΡΑ25 και 3,7% από το ΠΑΣΟΚ. Η ΕΛ.Α.Σ. δείχνει να επιτυγχάνει μια αναδιανομή δυνάμεων στην αριστερά.

Από την άλλη πλευρά, η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού φαίνεται να διαπερνά οριζόντια το πολιτικό φάσμα. Το 22% των ψηφοφόρων της προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία του 2023.

Επιπλέον, αντλεί το 10% των δυνάμεών της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% από την Ελληνική Λύση και το 7% από τη ΝΙΚΗ, στοιχεία που αναδεικνύουν μια σαφή αντισυστημική διάσταση. Το παζλ συμπληρώνεται με ένα 5% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα σημαντικό 20% προέρχεται από λευκά, άκυρα ή την αποχή.

Διαβάστε επίσης:

Ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Διασφαλίζουμε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

politis.gov.gr: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για την ψηφιακή παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων των πολιτών στο Δημόσιο

Πέτρος Κόκκαλης: «Υπάρχουν συζητήσεις με την ΕΛ.Α.Σ – Στόχος η συγκρότηση μιας παράταξης ικανής να διεκδικήσει την εξουσία»





google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 04.06.2026 21:55