search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.07.2026 04:30
MENU CLOSE

Πέθανε η Πάολα Ρεβενιώτη, η τρανς πρωτοπόρος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

09.07.2026 10:59
paola-revenioti
pontiki icon Takeaways by to pontiki AI
  • Η Πάολα Ρεβενιώτη, εμβληματική τρανς ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
  • Κατά τη διάρκεια της πολυσχιδούς πορείας της, υπήρξε εκδότρια του περιοδικού «Κράξιμο», φωτογράφος, κινηματογραφίστρια και πολιτικό πρόσωπο.
  • Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση των πρώτων Pride στην Αθήνα, ενώ μέσα από τα ντοκιμαντέρ της ανέδειξε ζητήματα ταυτότητας φύλου και κοινωνικής καταστολής.

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Την τελευταία της πνοή άφησε η Πάολα Ρεβενιώτη, στα 68 της χρόνια, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, όπως έγινε γνωστό από δικούς της ανθρώπους.

Ποια ήταν η τρανς πρωτοπόρος του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος

Η Πάολα Ρεβενιώτη υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τρανς γυναίκα, εκδότρια, φωτογράφος, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια, κατέγραψε με τη ζωή και το έργο της τη σκληρή πραγματικότητα της κοινότητάς της.

Από τον Πειραιά στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης

Η Πάολα Ρεβενιώτη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958 και συνδέθηκε όσο λίγες προσωπικότητες με την ιστορία της τρανς ορατότητας στην Ελλάδα.

Η παρουσία της στον δημόσιο χώρο δεν περιορίστηκε σε μία ιδιότητα. Υπήρξε σεξεργάτρια, ποιήτρια, φωτογράφος, εκδότρια, δημιουργός ντοκιμαντέρ και πολιτικό πρόσωπο, επιμένοντας να μιλά για ζητήματα που επί δεκαετίες έμεναν στο περιθώριο: την ταυτότητα φύλου, την ομοφυλοφιλία, την καταστολή, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνική υποκρισία και τη ζωή των ανθρώπων που δεν χωρούσαν στα στερεότυπα της εποχής.

Το «Κράξιμο» και η φωνή μιας ολόκληρης κοινότητας

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Πάολα Ρεβενιώτη άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Κράξιμο», μια από τις πιο τολμηρές εκδοτικές προσπάθειες της εποχής.

Το περιοδικό περιγραφόταν ως έντυπο «επαναστατικής ομοφυλόφιλης έκφρασης» και αποτέλεσε χώρο καταγραφής, έκφρασης και διεκδίκησης για ανθρώπους που σπάνια έβρισκαν θέση στον δημόσιο λόγο.

Μέσα από το «Κράξιμο», η Ρεβενιώτη έδωσε φωνή σε εμπειρίες που η επίσημη κοινωνία προτιμούσε να αγνοεί. Δεν επρόκειτο μόνο για ένα περιοδικό, αλλά για μια πολιτική πράξη σε μια περίοδο όπου η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμη στα πρώτα της βήματα.

Οι πρώτες Pride εκδηλώσεις στην Αθήνα

Η Πάολα Ρεβενιώτη υπήρξε ενεργή στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τη δεκαετία του 1990 συμμετείχε στην οργάνωση από τις πρώτες εκδηλώσεις Pride στην Αθήνα, σε μια εποχή όπου η δημόσια διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απαιτούσε προσωπικό κόστος και έκθεση.

Η ίδια αντιμετώπιζε τον ακτιβισμό όχι ως ξεχωριστό ρόλο, αλλά ως κομμάτι της καθημερινής της ύπαρξης. Σε συνέντευξή της, όταν ρωτήθηκε αν την εκφράζει περισσότερο ο ρόλος της ακτιβίστριας, της δημοσιογράφου, της καλλιτέχνιδας, της σκηνοθέτριας ή της πολιτικού, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Τίποτα και όλα μαζί».

Τα ντοκιμαντέρ

Από το 2011 και μετά, η Πάολα Ρεβενιώτη δραστηριοποιήθηκε έντονα στον χώρο του ντοκιμαντέρ μέσα από το The Paola Project, δηλαδή «Το Πρότζεκτ της Πάολα», και την ομάδα Paola Team Documentaries, δηλαδή «Ντοκιμαντέρ της Ομάδας Πάολα».

Με την κάμερά της κατέγραψε ιστορίες κοινωνικού, πολιτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, συχνά εστιάζοντας σε πρόσωπα και εμπειρίες που έμεναν εκτός κυρίαρχης αφήγησης.

Ανάμεσα στα έργα της ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά» του 2014, αφιερωμένο στη γλώσσα των καλιαρντών και στην ιστορία της ομοφυλόφιλης ζωής στην Ελλάδα.

Το 2021 δημιούργησε τις «Πικροδάφνες», συνεχίζοντας την καταγραφή μιας πραγματικότητας που σπάνια αποτυπώνεται χωρίς φίλτρα.

Η σχέση της με την πολιτική

Η Πάολα Ρεβενιώτη είχε και δημόσια πολιτική παρουσία. Υπήρξε υποψήφια με το ΜέΡΑ25, ενώ συνεργάστηκε και με το Ράδιο ΜέΡΑ ως παραγωγός.

Η πολιτική της παρουσία δεν ήταν αποκομμένη από τη συνολική της πορεία. Αντίθετα, συνδεόταν με τις διεκδικήσεις που υπερασπιζόταν για δεκαετίες: την ορατότητα, την ισότητα, την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και την υπεράσπιση των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο.

Μια ζωή έξω από τα στερεότυπα

Η σημασία της Πάολας Ρεβενιώτη δεν περιορίζεται σε έναν μόνο τομέα. Δεν ήταν απλώς εκδότρια, ούτε μόνο ακτιβίστρια, ούτε μόνο κινηματογραφίστρια.

Ήταν μια γυναίκα που έζησε δημόσια, διεκδίκησε χώρο και κατέγραψε με επιμονή τις ιστορίες ανθρώπων που για χρόνια έμεναν αόρατοι.

Η διαδρομή της συνδέεται με:

  • την ιστορία της τρανς ορατότητας στην Ελλάδα,
  • την πρώιμη ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδίκηση,
  • την ανεξάρτητη εκδοτική δραστηριότητα,
  • την καταγραφή της queer ζωής στην Αθήνα,
  • τη σύνδεση προσωπικής εμπειρίας και δημόσιου λόγου.

Η Πάολα Ρεβενιώτη άφησε πίσω της ένα έργο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως μαρτυρία, αρχείο και πολιτική παρέμβαση. Με τον λόγο, τις εικόνες, τα έντυπα και τα ντοκιμαντέρ της, διεκδίκησε να ειπωθεί μια ιστορία που για πολλά χρόνια δεν είχε θέση στα επίσημα αφηγήματα.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε την Πάολα Ρεβενιώτη

Πρωτοπόρος του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκδότρια, δημιουργός και αταλάντευτη φωνή ελευθερίας, συνέβαλε καθοριστικά στην ορατότητα, την αξιοπρέπεια και τη διεκδίκηση της ισότητας για χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα.

Η πορεία της υπενθυμίζει ότι τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, αλλά κατακτώνται με επιμονή, θάρρος και αλληλεγγύη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της, στους φίλους και στις φίλες της, σε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί της στους αγώνες για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.»

Η Νέα Αριστερά αποχαιρετά την Πάολα Ρεβενιώτη


«Η Πάολα Ρεβενιώτη, η τρανς αγωνίστρια, η μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Η ασυμβίβαστη, μαχητική, ριζοσπαστική και ειλικρινής Πάολα Ρεβενιώτη με την πρωτοπόρα δράση της και το σθένος της ενέπνευσε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες χιλιάδες ανθρώπους να  αγωνιστούν ενάντια στους αποκλεισμούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 εξέδωσε το πρωτοπόρο περιοδικό «Το Κράξιμο», οργάνωσε διαμαρτυρίες, όπως και τα πρώτα Pride. Με τα γραπτά και τα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε, έδωσε κοινωνική υπόσταση και αξιοπρέπεια σε γκει και τρανς άτομα, ενώ φώτισε μοναδικά το «περιθώριο» στο οποίο ήταν καταδικασμένα.

Δραστηριοποιήθηκε σε καιρους που η υπερηφάνεια έφερνε τη χλεύη και τη βία. Δεν λύγισε. Αλλά ακόμα και όταν οι συνθήκες βελτιώθηκαν, δεν έπαψε να αγωνίζεται ενάντια στους αποκλεισμούς, τον ρατσισμό και τον φασισμό λέγοντας χαρακτηριστικά «για εμένα κοινότητα είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινά όνειρα πώς θα αλλάξει αυτή η κοινωνία».

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους της Πάολας Ρεβενιώτη.»

Διαβάστε επίσης:

Καταδίωξη στο Άργος: Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής περιμένουν οι Αρχές – Εγκεφαλικά νεκρός ο 20χρονος από τα πυρά των αστυνομικών

«Οδύσσεια» το πάρκινγκ στην Αθήνα – Πανάκριβη μια θέση στάθμευσης σε διάφορες περιοχές της πόλης

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Οκτώ οι τραυματίες, νοσηλεύονται σε Θριάσιο και Αττικό – Οι τρεις διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.07.2026 01:05