search
ΠΕΜΠΤΗ 24.09.2026 20:22
MENU CLOSE

Ρένα Δούρου: «Η χώρα μας πορεύεται χωρίς καθαρή εθνική στρατηγική – Να αποσύρετε τη νυχτερινή ρύθμιση για τις επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ»

24.09.2026 17:51
dourou vouli 88- new

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα εξαπέλυσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, κατά την ομιλία της στην Βουλή, κατηγορώντας την για «ΙΧ εξωτερική πολιτική».

 Ανέφερε η Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία υλοποιεί το παράνομο, αναθεωρητικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αμφισβητεί συστηματικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Τι θα πει, λοιπόν, απόψε, ο κ. πρωθυπουργός; Για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων; Για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; Για την Κύπρο και τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού; Φοβάμαι ότι τίποτε από αυτά δεν θα ακούσουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Γιατί εδώ και 7 χρόνια η χώρα μας πορεύεται χωρίς καθαρή εθνική στρατηγική».

Στράφηκε κατά του υπουργού Εξωτερικών: «…μιλώντας σε πανεπιστήμιο στο Τορόντο χαρακτήρισε την Ελλάδα “μικρομεσαία χώρα”. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσθεσε ότι “αν ήξερε ότι θα βρισκόμασταν σε μια τόσο ταραχώδη περίοδο, η Ελλάδα δεν θα είχε θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί Μη Μόνιμο Μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ”.

Περνώντας στα αγροτικά, που είναι και το αντικείμενο του νομοσχεδίου, ανέφερε: «Μιλάμε για πλήρη κατάρρευση του πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Οι κτηνοτρόφοι βλέπουν το ζωικό κεφάλαιο να εξαφανίζεται από τις ζωονόσους. Οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι δίνουν κι αυτοί τη δική τους μάχη για να κρατήσουν ζωντανή την παραγωγή τους. Κι ενώ παλεύουν να μείνουν στον τόπο τους, η κυβέρνησή τους αφήνει μόνους. Το κόστος παραγωγής έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των αγροτών».

 Γενικεύοντας, είπε: «Δεν μιλάμε πλέον για μία κρίση. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Κι αν καταφέρουν να παράγουν, τι γίνεται όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν την παραγωγή τους; Βρίσκονται απέναντι σε μία αγορά όπου έχουν ελάχιστη δύναμη να διαπραγματευτούν την τιμή. Έτσι ο κόσμος πληρώνει ακριβά τα τρόφιμα, την ώρα που ο άνθρωπος που τα παράγει δεν βγάζει ούτε τα έξοδά του».

 Αναφέρθηκε στο επίμαχο άρθρο 74 του συζητούμενου νομοσχεδίου. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και για την συγκάλυψή του είπε: «Σήμερα, ενώ οφείλετε απαντήσεις, φέρνετε στη Βουλή μία διάταξη που προσθέσατε “νύχτα” στο νομοσχέδιο και όζει, βρωμάει συγκάλυψη. Αναφέρομαι στο άρθρο 74 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζετε αναδρομικά τις αιτήσεις ενίσχυσης της περιόδου 2018-2022».

Ακολούθως ρώτησε: «Γιατί δεν τη θέσατε σε δημόσια διαβούλευση; Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να νομοθετήσετε τώρα, αναδρομικά, για αυτήν ακριβώς την περίοδο που διερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία; Πόσες εκκρεμείς υποθέσεις πληρωμής, ελέγχου και ανάκτησης επηρεάζει; Μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το γαλάζιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ό,τι και να πείτε δεν γίνεστε πιστευτοί. Γι’ αυτό το λιγότερο που οφείλετε να κάνετε είναι να αποσύρετε άμεσα αυτή τη διάταξη. Και όχι απλά να τη διορθώσετε».

Έκλεισε με τις δύο συγκεκριμένες τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πρώτη προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα χαμηλότερα επιτρεπόμενα επίπεδα της ΕΕ, για έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης. Και ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την Ευρώπη. Έντεκα κράτη-μέλη έχουν ήδη μειώσει τον ΕΦΚ χωρίς κάποια έγκριση από την ΕΕ. Εμείς αναρωτιόμαστε τι περιμένετε.

Και επειδή θέλουμε αυτή η μείωση να φτάσει στην τσέπη του πολίτη και να μη χαθεί στη διαδρομή, καταθέσαμε και δεύτερη τροπολογία για τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στη διύλιση πετρελαίου, στο ύψος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γιατί σήμερα το περιθώριο διύλισης στην Ελλάδα είναι 90% ανώτερο του ευρωπαϊκού μέσου. Δεν γίνεται, λοιπόν, να συζητάμε για την ακρίβεια και να μην αγγίζουμε τα υπερκέρδη».

Κλείνοντας υπογράμμισε: Εσείς επιλέγετε τους λίγους, τους ισχυρούς και τα καρτέλ. Εμείς επιλέγουμε να προστατεύσουμε το εισόδημα των πολλών, να στηρίξουμε την παραγωγή, να βάλουμε κανόνες στην αγορά. Σταθερά. Καθαρά. Αριστερά».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Κάλεσε Σχοινά να καταδικάσει Άδωνη – Αν ήμασταν υπερβολικοί για το άρθρο 74 γιατί φέρατε βελτιώσεις;

Γιαννακοπούλου: Ο Αυλωνίτης είναι φρέσκος, θα μπορέσει να πληροφορηθεί καλύτερα τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ

Ρύθμιση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Σχοινάς αδειάζει τους προκατόχους του, «δεν καλύπτω κανέναν» – Κόντρα για τις καταγγελίες περί κάλυψης των «Φραπέδων»






google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 24.09.2026 20:20