search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:23
MENU CLOSE

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την Υεμένη: Αντάρτες Χούθι εκτέλεσαν δημόσια 9 «κατασκόπους»

21.09.2021 20:42
houthi-new

Σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα οι εικόνες από τη δημόσια εκτέλεση εννέα ατόμων, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία, από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Οι εννέα άνθρωποι που τουφεκίστηκαν το Σάββατο στη Σανάα, συγκαταλέγονταν στα 16 άτομα που είχαν καταδικαστεί για τον φερόμενο ρόλο τους στη δολοφονία πριν από τρία χρόνια του Σάλεχ αλ Σαμάντ, επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών.

Οι υπόλοιποι επτά καταδικασθέντες σε θάνατο -ανάμεσά τους φιγουράρουν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ– δικάστηκαν ερήμην.

Εικόνες από την εκτέλεση στη Σαναά μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από Υεμενίτες, ενώ μετά τις εκτελέσεις, το πλήθος χόρεψε στους δρόμους.

Οι αντάρτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βορρά της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, την οποία απέσπασαν από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης το 2014.

Οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, πολεμούν για τον έλεγχο της Υεμένης με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να ανακόψει την προέλαση των σιιτών ανταρτών. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους. Έχει προκαλέσει αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας» του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε σθεναρά τις εκτελέσεις αυτές, ενώ σημείωσε πως «δεν μοιάζουν να τηρήθηκαν οι διαδικαστικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης».

Το αεροπορικό πλήγμα τον Απρίλιο του 2018 εναντίον του Σάλεχ αλ Σαμάντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη έξι άνθρωποι στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά). Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβε η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης:

AUKUS: Αντίδραση και από τη Γερμανία, ενώ αναμένεται επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν

Κύπρος: Αεροσκάφος – «μυστήριο» καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Πάφου (Photos)

Γερμανία: Εν ψυχρώ δολοφονία από αρνητή μάσκας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:22