search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:02
MENU CLOSE

Βουλή: Κυρώθηκε με 191 ψήφους υπέρ η ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία

07.10.2021 19:24
vouli-new (3)

Με ευρύτερη πλειοψηφία 191 βουλευτών κύρωσε η Ολομέλεια του Kοινοβουλίου την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Νωρίτερα, σφοδρή αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου καταψήφισε τη συμφωνία, με τον πρωθυπουργό να τον καλεί να απαντήσει αν προτίθεται –εφόσον γίνει κυβέρνηση- να ακυρώσει τη συμφωνία, «με ένα νόμο και ένα άρθρο», για να το μάθουν στη Γαλλία και στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί συγκεκριμένων θεμάτων της συμφωνίας, υποστήριξε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο αποτρεπτικά, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο.

Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία στηρίζεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ περί αυτοάμυνας, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει με και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, αλλά δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης και είναι ελλιπής.

Aναφορικά με την περιοχή του Σαχέλ, σημείο της συμφωνίας το οποίο καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σε εξέλιξη στην περιοχή βρίσκονται δύο επιχειρήσεις, μια αμιγώς γαλλική και μία πολυεθνική στην οποία συμμετέχουν χώρες της Ευρώπης χωρίς συμφωνίες με τη Γαλλία, αλλά επειδή «κρίνουν απαραίτητο να είναι εκεί, για τα συμφέροντα της Ευρώπης», ενώ χαρακτήρισε την αναφορά σε φέρετρα ως «ό,τι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας».

Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε αποστροφή του λόγου του Α. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν εσείς τη βλέπετε έτσι. […] Ξέρουμε πού πατάμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε τη χώρα, δεν θα τη φέρουμε στο δικό σας μικρό μέγεθος».

Τσίπρας: Διχαστική η ομιλία Μητσοτάκη

Για «διχαστική» και «εμπρηστική» ομιλία κατηγόρησε, στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, κάτι που απέδωσε σε προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη «να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale, όλα αυτά τα αντέχουμε»;

Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πατάει σε δυο βάρκες προσαρμόζοντας το μεν δόγμα της εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Σαμαρά ο οποίος βάζει κόκκινη γραμμή στον ίδιο τον διάλογο με την Τουρκία το μεν δόγμα της Άμυνας στην κεντροδεξιά και το δόγμα Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα 6ν.μ. «Αντιλαμβάνομαι», είπε, «τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά». Και αναρωτήθηκε πως θα συμβιβάσει αυτές τις δύο γραμμές.

Κλείνοντας σημείωσε πως «η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από μια λογική αποκλιμάκωσης και έντιμης λύσης με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις πολύ πέρα απ’ την περιοχή μας, και γι’ αυτό το λόγο αυτή τη Συμφωνία θα την καταψηφίσουμε». Πρόσθεσε ότι «αξιοποιώντας το ακροτελεύτιο άρθρο 31 της Συμφωνίας που λέει πως η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί εγγράφως ανά πάσα στιγμή, με την κοινή συμφωνία των δύο μερών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την αλλάξει σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό». Οι Έλληνες στρατιώτες, είπε, «θα πολεμούν για να υπερασπίζονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όχι στην Αφρική».

Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει πως στηρίζουμε τη συμφωνία παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή, ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, καταψήφισαν μιλώντας για συμφωνία που καταρρακώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Δευτερολογία Τσίπρα: Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό (Video)

Ακρίβεια: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Βουλή: Οι τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης για την ελληνογαλλική συμφωνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33