search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:05
MENU CLOSE

ΣτΕ: Παράνομη η θανάτωση ζώων χωρίς αναισθησία σε λατρευτικές τελετές

26.10.2021 18:31
ste

H σφαγή ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας, χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, όπως προβλέπει και επιτρέπει κοινή υπουργική απόφαση του 2017, είναι παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ακύρωσε τη σχετική ΚΥΑ που αναφερόταν στις σφαγές ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών εκδηλώσεων, η οποία δεν προέβλεπε αναισθητοποίηση.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και η εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά) επισημαίνουν ότι «εσφαλμένα θεώρησε ο κανονιστικός νομοθέτης ότι δεσμευόταν από το άρθρο 4 παρ. 4 του εν λόγω Κανονισμού να επιτρέψει τη θρησκευτική σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση των ζώων, παρά το γεγονός ότι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του νόμου 1197/1981 που απηχεί τις σύγχρονες και σύμφωνες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλήψεις περί της μεταχείρισης των ζώων κατά τη σφαγή τους, απαγορεύει ήδη τη θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση».

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη κ.υ.α έχει εκδοθεί κατά παράβαση συγκεκριμένων διατάξεων νόμων και κανονισμών και ακυρώθηκε ώστε «η διοίκηση να ρυθμίσει το ζήτημα της σφαγής ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο την προστασία των ζώων από κάθε ταλαιπωρία κατά τη σφαγή τους όσο και τη θρησκευτική ελευθερία των θρησκευόμενων μουσουλμάνων και εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 26 του Κανονισμού 1099/2009».

Διαβάστε επίσης

Κακλαμάνης: «Η Φώφη ήξερε ότι θα φύγει» – Η άγνωστη ιστορία που τους έφερε κοντά (Video)

Άλεκ Μπάλντουιν: Ανθρώπινο ράκος ο ηθοποιός – Τον αγκαλιάζει και τον παρηγορεί ο σύζυγος της γυναίκας που σκότωσε

Η Γη της Ελιάς: Τι θα δούμε το βράδυ της Τρίτης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33