search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:04
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Επεκτατικές πολιτικές στην υπηρεσία του κεφαλαίου, καθήλωση μισθών και πράσινη μετάβαση οι «ένοχοι» για την ακρίβεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2205
27/11/2021
27.11.2021 07:00
koutsoympas_kke

Στη συνεχή μείωση των μισθών και την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και στις επεκτατικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. και διεθνώς προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, εντοπίζει το ΚΚΕ τα βασικά αίτια για τον πληθωρισμό και την κρίση ακρίβειας.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ εξίσου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για το εισόδημα, αποκαλώντας τους «συνενόχους». Όσο για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, σημείωσε ότι στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση της ακραίας φτώχειας και «είναι κυριολεκτικά ‘’ασπιρίνη’’ σε βαρύ νόσημα, που σε κάθε περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη τσέπη». Πρόκειται, συμπλήρωσε, «για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά – λαϊκά στρώματα».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέλυσε στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης, η ακρίβεια και η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος «κατ’ αρχάς» σχετίζεται «με τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική, που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη για να ανακάμψει και να επανέλθει σε κερδοφορία».

Και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για την «επεκτατική πολιτική» η οποία «ακολουθείται τόσο στην Ε.Ε., όσο και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, με τη δραστική αύξηση της μάζας του χρήματος, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί».

Γι’ αυτό και η άνοδος του πληθωρισμού, τόνισε, «δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα»,αντιθέτως «στιςκεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έχει ήδη ξαναρχίσει η συζήτηση για τις αρνητικές επιδράσεις του φθηνού δανεισμού των χαμηλών επιτοκίων, της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, στην άνοδο του πληθωρισμού».

Πετσοκομμένα εισοδήματα

Επιπλέον, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η ραγδαία υποβάθμιση των μισθών των εργαζομένων μέσα από τον πληθωρισμό έρχεται να προστεθεί στις άμεσες δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και την εκτίναξη των φόρων κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Ως μία βασική αιτία καθήλωσης των μισθών υπέδειξε την επιλογή από το 2012 και μετά ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με απόφαση υπουργού και όχι από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπως γινόταν ώς τότε. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε τον προηγούμενο νόμο Βρούτση και δεν τόλμησε να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα επίπεδα.

«Μιλάμε για καθοριστική κρατική παρέμβαση, που λειτούργησε ως επιταχυντής για να πέσει ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένων πάνω από 30% και να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων». Πάνω σ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, είπε, «ήρθε να προστεθεί ο νόμος – τερατούργημα του Χατζηδάκη, που κάθε διάταξή του που μπαίνει σε εφαρμογή, είναι ληστεία στο εισόδημα και παγίδα θανάτου για τους χώρους εργασίας».

Και ακόμα, στρέφοντας και πάλι τα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, τον εγκάλεσε λέγοντας ότι εξαπατά την κοινή γνώμη όταν ζητά μια λίγο μεγαλύτερη αύξηση για τον κατώτατο μισθό αλλά ξεχνά να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για το «τι θα γίνει με τον μέσο μισθό σε κάθε κλάδο» αλλά και «τι θα γίνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που έχει προτείνει στον ΣΕΒ, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων παροχών».

«Πράσινα χαράτσια»

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στηλίτευσε την πολιτική της πράσινης μετάβασης, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, και της εγκατάλειψης του λιγνίτη που, όπως είπε, μαζί με την εγχώρια φιλική στο περιβάλλον υδροηλεκτρική παραγωγή αποτελούν το 13% της παραγωγής ρεύματος, με το «πανάκριβο» και εισαγόμενο φυσικό αέριο να αντιστοιχεί στο 42,7%, ενώ το 16% προέρχεται πλέον από εισαγωγές από τα Βαλκάνια, «αφού εκεί η παραγωγή από στερεά καύσιμα δεν φαίνεται να βλάπτει το περιβάλλον».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν:

  • Τον ενεργειακό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε. και Ρωσίας σχετικά με τον βαθμό εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, που επιδρά στην τιμή του φυσικού αερίου.
  • «Το χρηματιστήριο ενέργειας και το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που επιβάλλει η Ε.Ε., που έχει ως αποτέλεσμα να «εμφανίζεται τεχνητά στα χαρτιά ως φθηνότερη η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά πάρκα, σε σχέση με την παραγωγή από εγχώριο λιγνίτη».
  • «Τα πρόσθετα χαράτσια για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων. Πληρώνει τα τέλη ΑΠΕ, τους περιβόητους Ειδικούς Λογαριασμούς ΑΠΕ, τους οποίους στήριξαν από κοινού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πέρα από μικροδιαφορές».

Τέλος, σημείωσε ότι «δίπλα στο κύμα ανεργίας – που φέρνει η απολιγνιτοποίηση στη δυτική Μακεδονία – ανοίγει τώρα στον ΣΕΒ και η συζήτηση για μεταφορά εγχώριων παραγωγικών μονάδων εκτός Ε.Ε., σε χώρες με πιο χαλαρούς κανόνες σχετικά με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα».

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Και εκατόμβες θυμάτων και lockdown «φέρνει» η ανικανότητα Μητσοτάκη

Κυβέρνηση στη «θύελλα» της πανδημίας

Το Διεθνές Δίκαιο και η Κύπρος – Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50