search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:13
MENU CLOSE

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Σκληρή κόντρα στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την διαχείριση της πανδημίας

01.12.2021 18:00
voyli098-new

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και περιλαμβάνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 πολίτες και διοικητικό πρόστιμο αν δεν συμμορφωθούν.

Μητσοτάκης: Η πολιτική μας θα σώσει ζωές – Δεν με νοιάζει να χάσω μερικές ψήφους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

«Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Και το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι αναπνευστήρες και τα μόνιτορ, είναι οι γιατροί. Και το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι οι γιατροί το πρόβλημα. Προχωρήσαμε στην επίταξη, το ύστατο μέτρο το οποίο έχουμε στη δυνατότητά μας σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας πιέζεται. Και σταματήστε, επιτέλους, να περιγράφετε μια εικόνα του συστήματος υγείας που αδικεί τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι υγειονομικοί» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;  Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να εμβολιαστούν «έστω κι αν αυτό γίνει με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αυτό στην προκειμένη συγκυρία. Δεν με αφορά εάν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική θα σώσει ζωές» κατέληξε ο Πρωθυπουργός. 

 Από την ομιλία του, κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ενώ επιχείρησε να ανατρέψει τα επιχειρήματα κατά του μέτρου.

Υπό μορφήν ερωταποκρίσεων, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων ελήφθη με βάση «αδυσώπητα δεδομένα», σχετικά με τις νοσήσεις, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους από κορωνοϊό. Επίσης, σχετικά με τη χρονική στιγμή, εξήγησε ότι τώρα έχει εμφανιστεί η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε απροθυμία των ηλικιωμένων να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά στο πρόστιμο, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μόνο αυτό προσδίδει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου, κάνοντας ξανά λόγο για «αντίτιμο υγείας», ενώ σημείωσε ότι τα 100 ευρώ βρίσκονται πολύ μακριά από τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει χώρες όπως η Αυστρία ή η Ιταλία. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι το ποσό είναι μεγάλο, ωστόσο, σημείωσε ότι αποτελεί «αντικίνητρο προς την αρρώστια και τον πόνο».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου, επικαλούμενος και άρθρα συνταγματολόγων, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «στοχευμένες κινήσεις» και είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αλλά με ηλικιωμένους», ενώ ανέφερε ότι αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Τσίπρας: Αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει ο λαός ο Μητσοτάκης

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε “απόλυτη σύγχυση” και “ενδεχομένως σε πανικό”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως “σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας”, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται “με αυταρέσκεια” και υποστηρίζει ότι “σώζουν ζωές”.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο “αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο”, ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι “πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ” και “δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους”.

Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ’ αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση”, είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι “ικανοποιημένοι” και αν “τα έκαναν όλα καλά”.

“Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να “σοβαρευτούν” και να “συνέλθουν”.

«Εφαρμόζετε μέτρο που δεν είναι στην πραγματικότητα υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ξεχωρίζετε μια ηλικιακή κατηγορία και βάζετε πρόστιμο που δεν τηρεί αρχή αναλογικότητας. Άλλο ο χαμηλοσυνταξιούχος και άλλο αυτός που έχει μεγάλο εισόδημα. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός αδύναμων και εξαγορά για τους οικονομικά ισχυρούς», τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

 «Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αυτή την ώρα οι αντιπαραθέσεις, η πολιτική σύγκρουση και τα επιχειρήματα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. 150 συμπολίτες μας και συγγενείς τους αγωνιούν γιατί θα μπορούσαμε να παρέχουμε ουσιαστική φροντίδα σε δύσκολη συγκυρία την δυνατότητα να έχουν καλύτερη τύχη. Είναι στα χειρουργικά κρεβάτια. Σας καλώ για ακόμα μια φορά. Δώστε μας στοιχεία. Πόσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και πόσοι από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν; Πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ;» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία και τριτολογία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό και αλλάζει άποψη από τη μία μέρα στην άλλη. «Αποκαλείτε ψεύτες την αντιπολίτευση, τους ανθρώπους της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, ψεύτες και τους πολίτες που ζουν την τραγωδία. Είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία. Γιατί και λάθος σήματα δώσατε, και αποφάσεις δεν πήρατε».

«Είστε επιταχυντής της κρίσης, έχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στο «έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει κύριε Μητσοτάκη. Η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τοίχος ανοσίας που θα έπρεπε να χτίσουμε απέναντι στην πανδημία».

Αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «Τα σχολεία είναι αυτή την στιγμή κέντρο που επωάζετε ο ιός. Τι κάνατε; Συγχωνεύσεις τάξεων. 29 παιδία στην ίδια τάξη. Για να μην προσλάβετε εκπαιδευτικούς», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Κάνετε το πρωτοφανές να περιμένετε να νοσήσει το 50+1 των μαθητών για να κλείσει η τάξη. Η Βουλή έκλεισε με την νόσηση ενός υπουργού. Είναι λογικό αυτό που κάνετε; Το 25% των νέων κρουσμάτων του ΕΟΔΥ είναι παιδία, μαθητές», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κατά πόσο διασπείρεται ο ιός.

Αντιπαράθεση και για τους συμβούλους των δύο αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους συμβούλους της κυβέρνησης για την πανδημία, που, όπως είπε, «λένε δημόσια και καθαρά τις απόψεις τους. Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κομματικοί ταγοί. Σήμερα διάβασα τον κ. Μόσιαλο, που είναι σύμβουλός σας που λέει ότι είναι λάθος το 100άρι και θα προτιμούσε θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους. Συμφωνείτε;», ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη.

Και συνέχισε : «Συμφωνείτε με τον κ. Παυλάκη που είναι σύμβουλός σας που λέει να προχωρήσουμε σε τοπικά λοκνταουν; Οι επιστήμονες διατυπώνουν τις απόψεις τους ασχέτως πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας.

Εσείς όμως απαξιώσατε τους επιστήμονες και τους αφήσατε έξω από τη διαχείριση της πανδημίας και από τις αποφάσεις που είναι αποκλειστικά δικές σας. Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και  απάντησε για τις απόψεις Μόσιαλου: «Προφανώς και διαφωνώ με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Διότι αν συμφωνούσα δεν θα είχαμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Εσείς, όμως, δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για την άποψη του συμβούλου σας, που είναι μία άποψη η οποία αν μη τι άλλο, συνιστά πρόταση» αναφερόμενος στην άποψη του καθηγητή αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, και εκ των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα  Γρηγόρη Γεροτζιάφα που τάχθηκε υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού με εργαλείο ποινής το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο κ. Τσίπρας άδειασε την πρόταση Γεροτζιάφα λέγοντας πως οι σύμβουλοι έχουν τις απόψεις τους παρέπεμψε στον Ηλία Μόσιαλο ο οποίος, όπως είπε, αν και σύμβουλος του πρωθυπουργού διαφώνησε με το πρόστιμο κινούμενος και αυτός πιο κοντά στην πρόταση Τσίπρα για θετικά κίνητρα. Αναφέρθηκε επίσης στον κ. Παυλάκη «που λέει να προχωρήσουμε σε τοπικά λοκντάουν». «Έχω συμβούλους που λένε καθαρά και δημόσια τις απόψεις τους. Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κομματικοί ταγοί. (…) Οι επιστήμονες διατυπώνουν τις απόψεις τους, ασχέτως πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό είναι μια κατάκτηση της Δημοκρατίας».

Ένταση Μητσοτάκη με Πολάκη

Κατά την δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή υπήρξε ένταση με τον Παύλο Πολάκη, όταν ο τελευταίος απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στον πρωθυπουργό.

«Υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ναι. Έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με όσους είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχουμε. Αν έχετε εσείς φέρτε τις αποδείξεις.

Πολάκης: Ασχετε.

Μητσοτάκης: Τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ. Ανεβάστε την μάσκα σας σας παρακαλώ.

Πολάκης: Είστε άσχετος.

Μητσοτάκης: Σας τιμά κ. Τσίπρα αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά. Ενός τέως υπουργού Υγείας με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και ταυτόχρονα να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει. Αυτός είναι και αυτόν ανέχεστε. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε.

Και μετά έρχεστε και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση για την ανάγκη συνεννόησης. Με ποιον; Με τον κ Πολάκη; Όχι δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους που κλείνουν μάτι στους αντιεμβολιαστές καθημερινά. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη και ξαναελάτε να μιλήσουμε για συνεννόηση».

Διαβάστε επίσης:

AIDS: Δικαίωμα ανάδοχου γονέα σε ασθενείς – Στην άυλη συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά

ΚΚΕ: «Κορωνοσήλειο» τα 100 ευρώ, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Οικονόμου: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11