search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:25
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Ψήφος δυσπιστίας κατά κυβέρνησης και διαχωριστικές από ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2215
3/2/2022
04.02.2022 07:00
KOUTSOUMPAS_23

Το ΚΚΕ ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας όμως σε όλους τους τόνους ότι η ψήφος του δεν «τσουβαλιάζεται» με αυτή των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε «υποτάσσεται» στους σκοπούς και τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου της συζήτησης στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας επιχείρησαν να καταστήσουν σαφές ότι η ψήφος στην πρόταση δυσπιστίας δεν σηματοδοτεί τη σύμπλευσή του με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε «νομιμοποιεί» τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργεί εντυπώσεις ότι σύρει όλη την αντιπολίτευση κάτω από την αιγίδα των πρωτοβουλιών του.

Σύμφωνα με τη συνήθη τακτική χάραξης διαχωριστικών γραμμών που ακολουθεί ο Περισσός, και το περασμένο τριήμερο πρόβαλε τη θέση ότι τα δύο κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές και πίσω από τους διαρκείς «σκυλοκαυγάδες», έχουν κοινή στρατηγική, γι’ αυτό και νόμοι της Ν.Δ. αποτελούν συνέχεια νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ ή αντιστρόφως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της Ν.Δ. Έτσι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υποστήριξαν ότι το φιάσκο της κακοκαιρίας, το οποίο υπήρξε μια από τις αφορμές για την πρόταση δυσπιστίας, δεν οφείλεται μόνο στα λάθη και την αναλγησία της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον χαρακτήρα του αστικού κράτους, που διαχρονικά θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό άλλων στόχων της εξουσίας.

Περαιτέρω, και με την ευκαιρία της προγραμματισμένης από πριν διαδήλωσης φορέων της Πάτρας (με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας) και της Αττικής (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σωματεία, ομοσπονδίες, κ.λπ.) το Σάββατο στο Σύνταγμα για μέτρα στήριξης έναντι της κακοκαιρίας, της πανδημίας κ.λπ., το ΚΚΕ πρόβαλε τη γραμμή ότι η πραγματική μομφή είναι αυτήν που εκφράζεται στον δρόμο μέσα από τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις με λαϊκές – εργατικές διεκδικήσεις.

«Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ., στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί μαζί με τα άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στα νομοσχέδια που φέρνετε στη Βουλή. Δεν περιμέναμε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Και συμπλήρωσε: «Μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. άλλωστε ήταν και το χτεσινό, μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που κάλεσαν εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς, διεκδικώντας υποδομές και μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα του ΚΚΕ, το οποίο στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και ιδιαίτερα προς αριστερούς δυσαρεστημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η εναντίωση και η αντίσταση των δυνάμεων του Περισσού είναι ενεργός και καθημερινή και δεν προωθείται μέσα από λογικές «ανάθεσης» ή σόου αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη Βουλή, που όμως, κατά το ΚΚΕ, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της κριτικής του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αριστερά, αλλά έχει μετατραπεί σε συστημικό παίκτη, επικαλέστηκε ως απόδειξη και τις πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές που εισηγήθηκε η ηγεσία για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Έκανε λόγο για τις γνωστές «αμερικανιές» που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, ακολούθησαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛΛ και τώρα τις μιμείται και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι και αυτή μια ακόμα απόδειξη, ότι έχει πάρει οριστικό κι αμετάκλητο διαζύγιο με ό,τι μπορεί να θυμίζει “Αριστερά”» είπε, συμπληρώνοντας στη συνέχεια εν πολλοίς πως η συνταγή που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των αστικών κομμάτων «που βλέπουν τη συμμετοχή του λαού στις πολιτικές εξελίξεις ως χειροκροτητή, ως προεκλογικό ντεκόρ, ως ακόλουθους στα social media ή ως ένα άθροισμα σε διαδικασίες ανάδειξης αρχηγικών κομμάτων, σε ένα κακέκτυπο του ‘’Star system’’». Πρόσθεσε πως «η αρχή του ενός, που δεν υποχρεούται, ως εκλεγμένος από τη βάση, να δώσει λόγο σε κανένα συλλογικό όργανο δεν είναι δημοκρατία, είναι η μέγιστη υποκρισία».

Κλιμακώνοντας δε την επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «πολιτική αλλαγή» και «ο Τσίπρας έβαλε ξανά το φωτοστέφανο του “σωτήρα”, λες και μπορεί ο λαός να ξεχάσει τις μεγάλες ευθύνες του», αλλά στην ουσία μιλούν για εναλλαγή διαχειριστών στην ίδια «αντιλαϊκή πολυκατοικία».

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ως έχει ο εκλογικός νόμος

ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην πόλωση με ΝΔ

Βουλή: «Πέρασε» με ψήφους της ΝΔ ο αναπτυξιακός νόμος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:21