search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ, μηνύματα προς την Τουρκία

15.02.2022 13:57
mitsotakis_new

Κάλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Με μια μάλλον ήπια ομιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για τις φρεγάτες Belh@rra, τα έξι επιπλέον μαχητικά Rafale και τις τορπίλες για τα υποβρύχια οδηγούν στην ενίσχυση εθνικού οπλοστασίου και στην εμφατική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας.

Για τις συμβάσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι τιμές αγοράς, τόσο για τις νέες φρεγάτες, όσο και για τα μαχητικά, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές και χαμηλότερες από τις αρχικές, ενώ και ο χρόνος παράδοσής τους είναι πολύ συντομότερος από ό,τι σε προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Belh@rra θα συνεργάζονται αρμονικά με τα Rafale και θα μπορούν να συντονίζουν τις ενέργειές τους με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, κάνοντας λόγο για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και για υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να μην συζητά εντός της Βουλής λεπτομέρειες σχετικά με το οικονομικό μέρος των συμβάσεων, λέγοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να συζητούνται σε κλειστές συνεδριάσεις ή ειδικά με τον υπουργό Άμυνας, όπως και να αποφεύγονται συγκρίσεις με αντίστοιχες συμβάσεις με άλλες χώρες.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία, μιλώντας για τη συγκυρία κατά την οποία γίνονται οι εξοπλισμοί, δηλαδή, σε φάση κλιμάκωσης των ρητορικών πυροτεχνημάτων της γείτονος χώρας, για την οποία τόνισε ότι διαστρέφει την αλήθεια, και προχωρεί σε παραχάραξη συνθηκών, διεθνούς δικαίου, γεωγραφίας και ιστορίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε απειλές, το παράθυρο είναι πάντα ανοιχτό σε διάλογο στο πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας», ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της Δύσης και του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για θεμελιώδη αντίφαση, από τη μία να υπάρχει κοινό μέτωπο έναντι της Ρωσίας και από την άλλη στο εσωτερικό της συμμαχίας να απειλείται εταίρος από άλλο εταίρο ο οποίος, μάλιστα, αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση, λέγοντας ότι του προκαλεί εντύπωση η συνολική στάση του κόμματος, καθώς λέει «ναι» στις φρεγάτες και τις τορπίλες, «όχι» στα Ραφάλ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά μπαίνουν σε κοινοβουλευτικό μίξερ, και καταλήγουν στο παρών, και διερωτήθηκε αν είναι αυτό υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθύμισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία με Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο και προσέθεσε ότι θα καταψηφίσει και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει φράση του εισηγητή του κόμματος, Γιώργου Τσίπρα, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», τονίζοντας ότι για τη ΝΔ είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

Αναφερόμενος, δε, στο κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι διατηρείται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, τονίζοντας, μάλιστα, κάνοντας αναφορά στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς, την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης και τα φορολογικά βάρη θα συνεχίσουν να μειώνονται με έμφαση στα αδύναμα νοικοκυριά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω, δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στην αναξιοπιστία», λέγοντας ότι η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας και τούμπαλιν.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ζητώ ενότητα, ωριμότητα και εθνική συμβολή», κάνοντας λόγο για «ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας», αλλά και προς τους πολίτες «αισιόδοξο σήμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας» και σημειώνοντας με νόημα ότι «ακόμα και το παρών σημαίνει απών, κύριε Τσίπρα».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του, μιλώντας, αρχικά για τα εξοπλιστικά. Συγκεκριμένα, είπε ότι για τις Belh@rra η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε στείλει καν «Letter of Intent» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συγκυρία, πέτυχε την απόκτηση των τριών φρεγατών στην τιμή των δύο, να έρθουν σχετικά πολύ σύντομο διάστημα, και εξήγησε ότι ζητήσαμε τα πλοία να είναι ίδια με των Γάλλων, πήραμε την απόφαση να ναυπηγηθούν στη Γαλλία για χρονοδιάγραμμα και κόστος.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η αρχική συμφωνία για τα Rafale προέβλεπε την αγορά 18 συν 6 μαχητικών, ώστε να συγκροτηθεί μια πλήρης μοίρα. Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψήφισε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, επισημαίνοντας ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν μεταβαίνει στο Σαχέλ, και είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι υπόλογος για την καταψήφιση, ενώ τόνισε ότι με τη συμφωνία μπαίνει η βάση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ειδικά για τη συμφωνία της επέκτασης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να πει τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση, αλλά και να πει αν κρίνει ότι είναι ωφέλιμη ή βλαπτικη για τη χώρα η αυξημένη παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη. Τόνισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο, αλλά και την προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία.

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης και της Ελλάδας, το είχα πει προεκλογικά», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει σύνορα, τα προστατεύουμε με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τσακίσαμε τα κυκλώματα στο Αιγαίο». Συμπλήρωσε, δε, δηκτικά ότι «θυμόμαστε πολύ καλά τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής», κάνοντας δριμεία επίθεση για τη Μόρια. Τόνισε, δε, ότι «η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Τσίπρας: «Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» – Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ (Video)

Σε Φινλανδία και Νορβηγία ο Δένδιας – Στο επίκεντρο η ουκρανική κρίση

Ουκρανία: Οι εξελίξεις τρομάζουν την Αθήνα – Πώς η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:53