search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:13
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλησιάζουν το Κίεβο οι Ρώσοι, πυραυλική επίθεση στην Οδησσό – Αγωνία για Χάρκοβο, Μαριούπολη

15.03.2022 21:55
kiev-235346-new

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιεί η Ρωσία εναντίον πολιτικών στόχων «με αυξανόμενη συχνότητα» στο Κίεβο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, που επικαλείται το Foreign Policy.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης και περίπου 19 χλμ. ανατολικά, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ουκρανικό Interfax, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε περιοχή της Οδησσού, κατά την οποία δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας, Μαξίμ Μαρτσένκο, «οι στρατιώτες μας μπορούν να αμυνθούν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι για κάθε τραυματία μας, για κάθε καταστροφή, ο εχθρός υφίσταται πολλές φορές μεγαλύτερες απώλειες».

Ο ίδιος δήλωσε ότι νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον άλλου οικισμού της περιοχής από ναυτικό πυροβολικό χρησιμοποιώντας περίπου 90 οβίδες.

Στην ανατολική Ουκρανία, το Χάρκοβο μετράει τις πληγές του, καθώς περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Νωρίτερα, στη νότια Ουκρανία, από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, ανασύρθηκαν επτά νεκροί. Το σχολείο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, ενώ ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες.

Στη Μαριούπολη, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «καταστρέφουν» την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας και ότι οι ασθενείς σε ένα νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμάλωτοι.

«Υπάρχουν πολλές μάχες στους δρόμους μας και η κατάσταση χθες ήταν τρομερή», δήλωσε στο CNN. Σύμφωνα με το BBC, ο Ορλόφ είπε πως έλαβε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής και πως μεταχειρίζεται τους γιατρούς και τους ασθενείς σαν να είναι όμηροι. «Επιβεβαίωσα αυτή την πληροφορία την οποία επιβεβαιώνει και ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ. Έχουμε αναφορές πως πρόκειται για 400 άτομα», πρόσθεσε.

Συνολικά περίπου 29.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Τρίτη, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης

Κυρώσεις σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν από τη Μόσχα

Ζελένσκι: Πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ (Video)

Βρετανία: Σκληρές κυρώσεις σε Μεντβέντεφ, Πεσκόφ, Σοϊγκού και Ζαχάροβα μαζί με άλλους Ρώσους ολιγάρχες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:12