search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:05
MENU CLOSE

ΟΗΕ: O πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει στη χειρότερη επισιτιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Video)

31.03.2022 20:15
fields-new

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έκανε ξεκάθαρο ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι ο πόλεμος που διαρκεί ένα μήνα έχει μετατρέψει την Ουκρανία «από το καλάθι του κόσμου σε ψίχουλα». Όπως είπε ο ίδιος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το 50% των αγορών σιτηρών για τη διατροφή 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία.

Ο Μπίσλι είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού, το 20% του καλαμποκιού και μεταξύ 75-90% του ηλιελαίου. Μόνο η Αίγυπτος και ο Λίβανος λαμβάνουν λίγο περισσότερο από το 80% των σιτηρών τους από την Ουκρανία.

Ο Μπίσλι επίσης είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος ανάγκασε τους αγρότες της Ουκρανίας να μπουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου αντί να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς. Επιπλέον, οι αγρότες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έλλειψη λιπασμάτων από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη συγκομιδή της Ουκρανίας κατά 50%.

Τόνισε, ότι ο πόλεμος θα δημιουργήσει «μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή» εάν συνεχιστεί, καθώς θα οδηγήσει σε λιμό, αποσταθεροποίηση χωρών και μαζικές μεταναστεύσεις. Ενώ πρόσθεσε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε ως Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι να παίρνουμε τρόφιμα από πεινασμένα παιδιά για να τα δώσουμε σε άλλα πεινασμένα παιδιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσει ή να εξάγει αποθέματα σιταριού φέτος μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι συνεχιζόμενες μάχες και η απώλεια αγροτικού εργατικού δυναμικού «καθιστούν οποιαδήποτε συγκομιδή και τη δυνατότητα σποράς [της επόμενης καλλιέργειας] εξαιρετικά δύσκολη», είπε η γαλλική κυβερνητική πηγή.

«Η Ουκρανία από μόνη της είναι κεντρική για την ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων», πρόσθεσε η πηγή.

Η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές βασικών γεωργικών αγαθών —συμπεριλαμβανομένων σιταριού, καλαμποκιού, δημητριακών, αλατιού και κρέατος— σύμφωνα με ψήφισμα του υπουργικού συμβουλίου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ουκρανία βρισκόταν σε τροχιά για ένα έτος ρεκόρ εξαγωγών σιταριού πριν από την εισβολή, ενώ οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας επιβραδύνονταν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τα αποθέματα δημητριακών της χώρας, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι αρχές των ΗΠΑ παραμένουν «σε αυξημένη κινητοποίηση» για να ανταποκριθούν σε πιθανές ελλείψεις τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: «Ένεση» 1,2 δισ. δολάρια σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες λόγω των δυτικών κυρώσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις επέβαλε η Ουάσινγκτον στον τεχνολογικό τομέα της Ρωσίας

Αντίποινα από τη Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στους ηγέτες της ΕΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:04