search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Λέκκας για Κορινθιακό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

11.10.2022 11:12
lekkas_new

Αρκετά επιφυλακτικός για την μετασεισμική ακολουθία, μετά τα 5,1 Ρίχτερ την Κυριακή (9/10) στον Κορινθιακό Κόλπο, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής, δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R» ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, όπως αναφέρει το ertnews.gr, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 R το 1995 στο Αίγιο.

«Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού», είπε μεταξύ άλλων ο Ευθύμιος Λέκκας.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τα λεγόμενα «πρόδρομα φαινόμενα» και συγκεκριμένα για το «τράβηγμα» των νερών που έχει παρατηρηθεί στον Κορινθιακό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι μπορεί να έχει σχέση με το σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα , μετά το σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΣΑ: Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια – Πώς θα πληρώνουμε

Κικίλιας για Κολωνό: Έχω αρρωστήσει – Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα (Video)

Κίνηση τώρα: Προβλήματα σε Κηφισό και κέντρο – Ποιοι δρόμοι είναι στο «κόκκινο» (live χάρτης)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42