search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 13:37
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Προγραμματικό μέτωπο ετοιμάζει ο Ανδρουλάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2256
17/11/2022
18.11.2022 06:30
androulakis-eyp

Τη στρατηγική τους εν μέσω αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις και συζητήσεων για πρόωρες εκλογές χαράζουν στο ΠΑΣΟΚ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές της εβδομάδας ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν τις επόμενες κινήσεις του κόμματος τόσο για θέματα καθημερινότητας όσο και για τις υποκλοπές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να είναι σε εγρήγορση ακόμα και σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει νωρίτερα κάλπες με τα ψηφοδέλτια του κόμματος να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Ενημέρωση στο φως»

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κάνουν λόγο για θεσμική παρακμή, δείχνοντας τον Μητσοτάκη ως τον μοναδικό υπεύθυνο. «Να είστε σίγουροι ότι θα δικαιωθώ για τον λόγο της παρακολούθησής μου και θα μάθω νόμιμα γιατί συνέβη αυτή η παρακρατική ενέργεια εις βάρος μου και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που φέρνει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πίσω από τις κινήσεις της κυβέρνησης κρύβονται οι ευρωπαϊκές καταδίκες κατά της χώρας από τους θεσμούς της Ε.Ε. αλλά και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για το θέμα της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι – μέχρι στιγμής – το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθήθηκε και από την ΕΥΠ, στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν τα αποτελέσματα της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο Ανδρουλάκης έχει πάει στον Άρειο Πάγο αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έκανε αίτηση για να βγει αντισυνταγματική η διάταξη που δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «Ποντίκι», κάνουν λόγο για δικαίωση της θεσμικής στάσης που κράτησε ο πρόεδρός τους στο θέμα των υποκλοπών. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι το κόμμα δεν θα πάει στον δρόμο προς τις κάλπες με τις παρακολουθήσεις ως σημαία, αλλά με το πρόγραμμα και τις θέσεις του. Σε κάθε περίπτωση ο θεσμικός δρόμος που διάλεξε το κόμμα δεν θα αλλάξει, παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ανδρουλάκης θα ζητήσει από τον Μητσοτάκη «να φύγουν οι σκιές προεκλογικά, να υπάρξει αναδρομική ισχύ του νόμου και να γίνουν γνωστές οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ που αφορούν πολιτικά πρόσωπα».

Δεκέμβριο η Κεντρική Επιτροπή

Το προηγούμενο διάστημα ήταν σχεδόν δεδομένο ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα γινόταν στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλάζει ημερομηνία και, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του προγράμματος του κόμματος, το οποίο έχει μοιραστεί σε βουλευτές και στελέχη, και να ανακοινωθούν οι τομεάρχες και τα ψηφοδέλτια.

Η ομιλία του προέδρου θα είναι το σήμα για τον προεκλογικό αγώνα που θα δώσει το κόμμα. Εντός του κόμματος υπάρχουν φωνές που δεν αποκλείουν να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό τον λόγο στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για όλα.

Ο αρχηγός του κόμματος παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ως την τρίτη επιλογή της κάλπης. Στο ζήτημα των μετεκλογικών εξελίξεων το μήνυμα που διατυπώνεται είναι ότι θα κριθούν όλα βάσει των πολιτικών συσχετισμών.

Ωστόσο πρόσωπα που γνωρίζουν τον χώρο θεωρούν ότι ο Ανδρουλάκης θα εγγυηθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Στην ουσία αυτό που θα κάνει είναι να πει προς τους πολίτες ότι, απέναντι στις δεύτερες κάλπες του Μητσοτάκη και στο «δεν θέλω κυβέρνηση των ηττημένων» του Αλέξη Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα που θα υπάρξει από την πρώτη Κυριακή πάνω σε προγραμματική ατζέντα.

Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν ότι, όταν έρθει η στιγμή ο Ανδρουλάκης να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα φέρει προ των ευθυνών τους Μητσοτάκη και Τσίπρα, καθώς δεν αποκλείουν να ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακόμα και οικουμενική κυβέρνηση, για να «εκθέσει» στους πολίτες τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους (ρεπορτάζ «Π», φ. 2255 – 9.11.2022).

«Να μην έχουμε δύο αρνητικά σενάρια για το δημόσιο συμφέρον. Ποια είναι αυτά τα αρνητικά σενάρια; Είναι η ομάδα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και η ομάδα εξουσίας του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία λέγοντας ότι όλες οι θεσμικές παραλειτουργίες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου θα είναι παρελθόν. Και αντί να γίνουν παρελθόν, είδαμε μια από τα ίδια. Λέω λοιπόν στον ελληνικό λαό ότι “δεν είστε σε ομηρία, δεν έχετε δύο επιλογές κάκιστες. Εμείς σας δίνουμε μια τρίτη επιλογή, προοδευτική, αξιοπρεπή, διαφανή, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει την προοπτική της χώρας και το δημόσιο συμφέρον”. Αυτός είναι ο αγώνας μας και αυτή είναι η αγωνία μας. Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν μετεκλογικά βάσει των πολιτικών συσχετισμών» είπε ο Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Mega).

Έτοιμα τα ψηφοδέλτια

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κόμματος, θα ανακοινωθούν, επισήμως, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η δουλειά έγινε από τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων Βαγγέλη Αργύρη και θεωρείται πως τα ψηφοδέλτια θα είναι άκρως ανταγωνιστικά.

Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι πολίτες με μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους, επιτυχημένοι επαγγελματίες και πρόσωπα καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες. Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα είναι ανανεωμένα σε μεγάλο βαθμό και ηλικιακά, καθώς περίπου το 1/4 από τους περίπου 400 υποψηφίους θα είναι κάτω των 40.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ακρίβειας

Αμηχανία ψάλτου, βηξ

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθήσεις και ακρίβεια πάνε πακέτο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28