search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:23
MENU CLOSE

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τη Δευτέρα στις 12:00 η κηδεία – Παράταση κατά μισή ώρα στο λαϊκό προσκύνημα

13.01.2023 16:45
teos_vasilias_konstantinos_new

Νέες λεπτομέρειες σχετικά με την τέλεση της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (16/1) στη Μητρόπολη Αθηνών στις 12:00, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που γνωστοποιεί την ώρα που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία την Δευτέρα καθώς και πόσες ώρες θα διαρκέσει το λαϊκό προσκύνημα. Αν και σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, θα διαρκούσε από τις 6 έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας (16/1), τελικά όπως ανακοινώθηκε παρατείνεται κατά μισή ώρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ».

Μετά το λαϊκό προσκύνημα, η σορός θα μεταφερθεί στις 11:30 στη Μητρόπολη και το πιο πιθανό θα είναι η είσοδος να γίνεται με προσκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν θα ταφεί με στολή, αλλά με πολιτικά ρούχα. Το φέρετρο θα είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και πάνω της θα υπάρχουν λουλούδια.

Στη Μητρόπολη για τα διαδικαστικά μέλη της οικογένειας

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (13/1) μέλη της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να οργανώσουν τα διαδικαστικά για την κηδεία του τέως βασιλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, στη Μητρόπολη παρευρέθηκαν περίπου 20 άτομα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ανάμεσά τους και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Νικόλαος και Παύλος, που παρακολούθησαν με προσοχή τον υπεύθυνο για περίπου 40 λεπτά, ώστε όλα να γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο τη Δευτέρα (16/1).

Στη συνέχεια, η βασιλική οικογένεια βγήκε από την πλαϊνή πόρτα της Μητρόπολης και επισκέφθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Στη Μητρόπολη θα εισέλθουν αυστηρά 190 άτομα. Θα είναι βασιλείς, η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συμμαθητές του Κωνσταντίνου αλλά και εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς ο τέως Βασιλιάς ήταν μέλος.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, θα ακολουθήσει η πομπή προς το Τατόι, όπου συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Η οικογένεια θα παραθέσει δείπνο στους προσκεκλημένους της στις 19:00 σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους θα μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία και στα γύρω ξενοδοχεία.

Παρών επίσημα και ο Πικραμμένος

Πέρα από την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και ο Παναγιώτης Πικραμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμήθηκε ότι και λόγω της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων ανάμεσα στους οποίους και βασιλείς στην κηδεία, αλλά και αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί και σε πιο υψηλό επίπεδο και έτσι αποφασίστηκε να παραστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σφοδρές οι αντιδράσεις στη ΝΔ για το τελετουργικό

Σε άτακτη υποχώρηση τράπηκε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το τελετουργικό της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, κάτω από τις πιέσεις των εσωτερικών αντιδράσεων που υπήρξαν στην ΝΔ, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να απορρίψει το αίτημα της οικογένειας να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα μέσα στην ημέρα να ανακοινωθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν τη σoρό του τέως Βασιλιά όσοι το επιθυμούν, από τις 06.00 έως τις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. 

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι αν η οικογένεια επέλεγε τη Μητρόπολη Αθηνών, τότε δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα του προσκυνήματος της σορού. 

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την αρχική της στάση, καθώς υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις της Λακωνίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αργολίδας.

Τα μηνύματα που έφταναν χθες όλη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι πολλοί ψηφοφόροι διεμήνυαν στα τοπικά στελέχη της ΝΔ ότι θα έψαχναν την ψήφο τους στις εκλογές μετά από την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση ο τέως Βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει», προσθέτοντας   πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».

Οι αναφορές του Αντ. Σαμαρά δημιούργησαν αίσθηση, αφού με σαφή τρόπο εναντιώθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης, ενώ με έμμεσο τρόπο ταύτισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «αυταρχικά καθεστώτα που συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες. 

Παράλληλα ωστόσο, ο πρώην αρχηγός της ΝΔ απελευθέρωσε με την δήλωσή του και όλους εκείνους μέσα στην ΝΔ που είχαν άλλη άποψη από αυτή που εκφράστηκε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου για την ταφή του τέως Βασιλιά.

Άλλωστε αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με οργισμένες αντιδράσεις ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ «κύματα» δυσαρέσκειας καταγράφηκε και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.

Οι επίσημοι που θα παραστούν

Στην κηδεία αναμένεται να έρθουν: ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, με τη σύζυγό του Λετίθια, και τις κόρες τους, Έλενα και Κριστίνα. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Καθώς και η αδελφή του εκλιπόντος, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Η πρώην βασιλική οικογένεια έχει στείλει προσκλήσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι επίσημες απαντήσεις για τις αφίξεις.

Πολύ πιθανό είναι να βρεθεί στην Αθήνα και ο ξάδελφος του τέως βασιλιά, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι. Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως πιθανό σενάριο θεωρείται η έλευση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον είχε βαφτίσει, ωστόσο το Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει καμία επίσημη ανακοίνωση. Πιθανόν είναι επίσης να έρθει η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλία, καθώς και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τεως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών και ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδέχθηκε το αίτημα της οικογένειας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία τη Δευτέρα (16/1) στη Μητρόπολη Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Φραγκούλης: Απόπειρα αυτοκτονίας για την σύζυγο του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

Ρούλα Πισπιρίγκου: Προσφυγή Κούγια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δέκα συλλήψεις σε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για συμμορία που διέπραττε κλοπές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:22