search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Salt Bae: Η σκοτεινή αυτοκρατορία του Τούρκου ιδιοκτήτη εστιατορίων

26.04.2023 17:33
salt bae

Ο άνθρωπος που έγινε γνωστός κάνοντας μια χαρακτηριστική κίνηση χρησιμοποιώντας τρία δάκτυλα με τα οποία αλατίζει ένα κομμάτι κρέας, ο Salt Bae, κατά κόσμον Νουσρέτ Γκιοκτσέ, απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός σελέμπριτι και επεκτείνει την αυτοκρατορία του με εστιατόρια σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ο περφόρμερ – που ήταν κάποτε απλώς ένας χασάπης – επιδίδεται σε κάποια από τα εστιατόρια του στη δημοφιλή κίνηση, εν είδει ατραξιόν, με ένα παιδί – το παιδί για το αλάτι – να τον ακολουθεί σε όλο τον χώρο με ένα μπολάκι, προκειμένου εκείνος να εκτελέσει το νούμερο του.

Άλλωστε η υπερβολή και η τάση για επίδειξη είναι αναπόσπαστο μέρος της καριέρας του. Η διαδικτυακή του παρουσία του αποπνέει πλούτο: Είναι σε ιδιωτικό τζετ και σε ταχύπλοο. Τώρα είναι ντυμένος με ένα κοστούμι με ένα πούρο στο στόμα, ένα αστραφτερό ρολόι στον καρπό του.

Στο εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη, οι πελάτες μπορούν να μπουν σε λίστα αναμονής για να πληρώσουν 300 δολάρια για ένα “Golden Burger”. Μόνο το εστιατόριο του στο Λονδίνο ανέφερε πωλήσεις 7 εκατομμυρίων λιρών, ή 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους πρώτους τρεις μήνες του, σύμφωνα με δημόσια οικονομικά έγγραφα.

Όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ του Insider τα πράγματα στις κουζίνες του δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά.

Επτά μηνύσεις σε δύο πόλεις και συνεντεύξεις με εννέα πρώην μέλη του προσωπικού από έξι εστιατόρια απεικονίζουν μια άλλη πλευρά του Γκιοκτσέ: έναν μικρό τύραννο του οποίου η εμμονή με τον πλούτο και την υπερβολή εκτείνεται μόνο στον εαυτό του και πουθενά αλλού.

Για ορισμένους υπαλλήλους, η παρουσία του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου, όπου οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να τους βάλει σε μπελάδες με τους διευθυντές τους ή, χειρότερα, με τον ίδιο.

Τον Αύγουστο του 2021, η μήνυση που κατατέθηκε από πέντε πρώην ψήστες στο Nusr-Et New York περιέγραφε ένα «επιθετικό στιλ διαχείρισης» στο οποίο έβριζε συχνά τους υπαλλήλους και τους κατηγορούσε για τα λάθη των συναδέλφων τους.

Ένας πρώην μπάρμαν στο εστιατόριο του Γκιοκτσέ στη Μύκονο συνέκρινε το αφεντικό του με δικτάτορα. Ένας άλλος, πρώην μπάρμαν στο Λονδίνο, συνέκρινε το περιβάλλον του με την ταινία «Hunger Games», λέγοντας ότι οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν ποτέ αν θα απολυθούν πριν από το τέλος της βάρδιας τους.

Ο Γκιοκτσέ προφανώς χρησιμοποιεί επίσης τα εστιατόρια του ως επέκταση του σπιτιού του. Δύο πρώην υπάλληλοι σε εστιατόρια στη Μύκονο και στο Ντουμπάι είπαν στο Insider ότι είδαν τον ίδιο να ζητά μασάζ από έναν υπάλληλο εστιατορίου. Όταν ένιωθε ιδιαίτερα κουρασμένος, είπε ο υπάλληλος του Ντουμπάι, απλώς κοιμόταν στο εστιατόριο. «Μερικές φορές τον έπαιρνε ο ύπνος πάνω στα τραπεζομάντηλα», είπε ο υπάλληλος, προσθέτοντας ότι ήταν αβέβαιοι αν θα μπορούσαν να φύγουν μέχρι να ξυπνήσει.

Τρεις εργαζόμενες γυναίκες είπαν στο Insider ότι η δυσφορία τους που εργάζονταν στα εστιατόρια του Γκιοκτσέ ήταν συνδεδεμένη με μια τοξικά αρρενωπή κουλτούρα.

«Νιώθεις ότι σου φέρεται σαν κατώτερη, δεν σε σέβονταν πραγματικά», είπε στο Insider μια εργαζόμενη στο Nusr-Et Miami. Ενώ η πράκτορας κρατήσεων φορούσε μια τυπική στολή, είπε ότι ορισμένες γυναίκες συνάδελφοι αναγκάστηκαν να φορούν φορέματα που έμοιαζαν σαν να «πηγαίνουν στο κλαμπ».

Διαβάστε επίσης:

Τομ Χίντλεστον: Στην Ελλάδα ο διάσημος ηθοποιός (Photo)

Γιος Χ. Αλεξίου: «Δεν ένιωσα την ανάγκη να ψάξω τους βιολογικούς μου γονείς» (photos)

Μαρία Ιωαννίδου για καρκίνο: «Οι χημειοθεραπείες με τσάκισαν, δεν φοβήθηκα ποτέ ότι θα πεθάνω» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:46