search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:26
MENU CLOSE

«Ούρσουλα, είμαστε εδώ!»: Οι αγρότες πολιορκούν τις Βρυξέλλες – Συγκρούσεις με την αστυνομία, αύρες νερού, φωτιές και αυγά (Photos/Videos)

01.02.2024 16:19
brussels

Κανόνια νερού επιστράτευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας των Βελγίου προκειμένου να συγκρατήσουν τους οργισμένους αγρότες από το να πλησιάσουν κοντά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Αγρότες προκάλεσαν με τα τρακτέρ τους ασφυξία στους δρόμους των Βρυξελλών, έβαλαν φωτιές και γκρέμισαν ένα άγαλμα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Καθώς οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ πραγματοποιούσαν συνάντηση, αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έφτασαν στην Place du Luxembourg για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική τους κατάσταση, η οποία, όπως λένε, επιδεινώνεται από τους ολοένα αυστηρότερους πράσινους κανόνες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύννεφα μαύρου καπνού κάλυπταν την συνήθως ήσυχη πλατεία, όπου οι αγρότες γκρέμισαν το άγαλμα του Βρετανού βιομήχανου του 19ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.

Υπό τον διαπεραστικό ήχο των εκρήξεων και των κορνών από τρακτέρ, αγρότες με λασπωμένα πρόσωπα και βρώμικες μπότες εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον των ένοπλων αστυνομικών που έστησαν φράγμα από συρματοπλέγματα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η θορυβώδης συγκέντρωση ακολούθησε εβδομάδες διαμαρτυριών σε ολόκληρη την Ευρώπη από αγρότες που διαμαρτύρονται ότι η ΕΕ τους «δένει τα χέρια» με την πράσινη γραφειοκρατία καθώς αγωνίζονται με την πτώση των εισοδημάτων τους, το υψηλό κόστος και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές. Πέρα από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι αγρότες στη Γαλλία άρπαξαν και πέταξαν ισπανικά προϊόντα, ενώ σε Ιταλία και Ελλάδα, τρακτέρ απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους.

Όμως οι αγρότες στην ΕΕ δεν έχουν όλοι τα ίδια αιτήματα. Το Politico σε έναν διαδραστικό πίνακα, συγκέντρωσε τα αιτήματά τους ανά χώρα, καθώς για παράδειγμα οι Γερμανοί αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών περικοπών στις επιδοτήσεις ντίζελ, οι Γάλλοι κατά των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και των περιβαλλοντικών κανόνων.

Υπάρχουν, όμως, κοινά παράπονα – μεταξύ άλλων οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που παίρνουν οι αγρότες για πολλά από τα προϊόντα τους.

Η Κομισιόν πρότεινε χθες να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους «φρένο» σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

«The Vanishing»: Πώς το μυστήριο των Νησιών Φλάναν έγινε ταινία (Videos)

Ο Ζελένσκι «διέβη τον Ρουβίκωνα»: Και τώρα τι, μετά την αναμενόμενη καθαίρεση του στρατηγού Ζαλούζνι;

Στο σφυρί ο μοναδικός πίνακας ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν οι Beatles – Η ιδιαίτερη ιστορία του έργου (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:23