search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:50
MENU CLOSE

Τραμπ, Μπάιντεν, Σουίφτ: Το αμερικανικό εκλογικό τρίγωνο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2323
29/ 02/2024
03.03.2024 06:00
swift-biden-trump-new

Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκινεί περισσότερο την αμερικανική κοινωνία από τις θεωρίες συνωμοσίας. Area 51, Illuminati, ερπετόμορφοι που ελέγχουν τον κόσμο και φυσικά η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία είναι μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ... Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα δημοσκόπηση, το 1/5 των Αμερικανών πιστεύει πως η Σουίφτ είναι μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας για να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο ο Τζο Μπάιντεν!

Ο Πάτρικ Μάρεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου του Μόνμουθ, δήλωσε: «Η τρελή αυτή συνωμοσιολογία έχει τις ρίζες της στη βάση των ψηφοφόρων του Τραμπ. Μάλιστα, πολλοί που δεν είχαν καν ακούσει τη θεωρία δέχθηκαν την ιδέα ως αξιόπιστη όταν τους ρωτήσαμε στην έρευνα. Καλώς ορίσατε στις εκλογές του 2024!»…

Σύμφωνα με μιαν άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το Κολέγιο του Νιου Τζέρσεϊ, το 18% των ερωτηθέντων είπε ότι πίστευε στη συνωμοσία, ενώ το 46% είπε ότι είχε ακούσει γι’ αυτήν.

Το απόλυτο american sweetheart

Πώς, όμως, ξεκίνησε όλος αυτός ο θόρυβος; Η συγκεκριμένη θεωρία «άνθησε» ταυτόχρονα με τη σχέση της Σουίφτ και του Τράβις Κέλσι, που παίζει για την ομάδα NFL των Kansas City Chiefs. Η Σουίφτ δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ, που υποστηρίζουν υποψήφιους Προέδρους. Βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι ο πιο διάσημος και επιδραστικός άνθρωπος στις ΗΠΑ! Είναι το απόλυτο american sweetheart – ίσως όλων των εποχών!

Δεδομένου, λοιπόν, ότι στην Αμερική οι προεκλογικές καμπάνιες είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε εμείς, όταν μια ποπ σταρ αυτού του βεληνεκούς δείχνει την ξεκάθαρη προτίμηση και συμπαράστασή της στον τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ ο λόγος της πιάνει τόπο. Μπάιντεν υποστήριξε η Τέιλορ και το 2020 κι ο Λευκός Οίκος ευελπιστεί να το επαναλάβει και φέτος. Μάλιστα, και ο σύντροφός της Κέλσι έχει κάνει υποστηρικτικές καμπάνιες για δράσεις που βρίσκουν αντίθετους τους Ρεπουμπλικανούς, όπως για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της Covid-19.

Την περασμένη Κυριακή η νίκη των Chiefs’s στο Super Bowl επί των San Francisco 49ers δεν είχε ως επακόλουθο κάποια πολιτική παρέμβαση από τη μεριά της Σουίφτ στο ημίχρονο, που φημολογείτο ότι θα υποστήριζε τον Μπάιντεν στην πιθανή ρεβάνς του για τις προεδρικές εκλογές με τον Τραμπ.

Θεωρητικά, γίνεται

Οι υποτιθέμενες «σκοτεινές» διασυνδέσεις μεταξύ της Σουίφτ και του Μπάιντεν προκάλεσαν ένα κύμα θυμού και άγριων εικασιών διαδικτυακά μεταξύ συντηρητικών πριν καν πραγματοποιηθεί το Super Bowl, στο οποίο η Σουίφτ συμμετείχε ως οπαδός των Kansas City Chiefs. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου λαχταρούσε όσο τίποτα μια δήλωση στήριξης. Μετά το τέλος του παιχνιδιού θέλησαν μάλιστα να διασκεδάσουν τις φήμες περί συνωμοσίας και δημοσίευσαν μια σκοτεινή φωτογραφία του Προέδρου στο Instagram και το Χ, με κόκκινα μάτια λέιζερ και λεζάντα «όπως το είχαμε σχεδιάσει!»…

Παρ’ όλη όμως την αγάπη που φαίνεται να τρέφει ο αμερικανικός λαός για τη συγκεκριμένη ποπ σταρ, είναι δυνατόν να μπορεί να επηρεάσει τόσο αποφασιστικά τις προεδρικές εκλογές του 2024; Ειδικά όταν η ζυγαριά γέρνει προς την αντίθετη πλευρά, δηλαδή προς τον Τραμπ;

Η απάντηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, εξηγούν οι αναλυτές των Δημοκρατικών, που εξετάζουν την επιρροή που θα μπορούσε να ασκήσει η τραγουδίστρια στους θαυμαστές της, αλλά και σε ανθρώπους που δηλώνουν αδιάφοροι απέναντί της. Είναι σχεδόν απίθανο η γνώμη της Σουίφτ να είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για να πάει κανείς να ψηφίσει τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν.

Κι όμως, αν και περιμένουμε τη ρεβάνς των δύο πολιτικών, οι οποίοι έχουν ακόμα τις προκριματικές εκλογές μπροστά τους, οι θαυμαστές της Σουίφτ μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

«Δεν είναι συνηθισμένο άνθρωποι όπως η Τέιλορ Σουίφτ να έχουν τέτοια πολιτική δύναμη. Μπορεί να είναι εκνευριστικό για κάποιους» εξηγεί η Άσλεϊ Χινκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Xavier, της οποίας το βιβλίο «Politics for the Love of Fandom» αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ φανατισμού, πολιτικής και συμμετοχής των πολιτών. «Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ειδικοί, πολιτικοί, σχολιαστές και πολίτες εναρμονίζονται με μια νέα πολιτική κουλτούρα. Εάν δεν είστε μέρος του, δεν το έχετε ξαναδεί – αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό».

Ανομοιόμορφη κατανομή των funs

Η Σουίφτ πήρε πρώτη φορά πολιτική θέση το 2018, όταν προέτρεψε τους θαυμαστές της να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Τενεσί. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχασε, αλλά η Σουίφτ έκανε το ίδιο με τον Μπάιντεν το 2020.

Η βάση των θαυμαστών της είναι εκπληκτικά μεγάλη, καθώς το 53% των Αμερικανών είναι θαυμαστές της και ένα επιπλέον 16% δηλώνουν φανατικοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Morning Consult τον Μάρτιο του 2023. (Αυτή η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας Eras της Σουίφτ, η οποία έγινε η περιοδεία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών και έκανε την τραγουδίστρια δισεκατομμυριούχο).

Ωστόσο, η βάση των θαυμαστών της Σουίφτ δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ: το 55% των αυτοαποκαλούμενων φανατικών θαυμαστών της αναγνωρίζονται ως Δημοκρατικοί, ενώ το 23% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 22% είναι ανεξάρτητοι.

Αν και μια δημοσκόπηση του NBC News τον Νοέμβριο του 2023 διαπίστωνε ότι το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Σουίφτ – περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο που συμπεριελήφθη στην έρευνα, μεταξύ των Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και Μπιγιονσέ, εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να πουν οι Δημοκρατικοί ότι τους αρέσει η Σουίφτ παρά οι Ρεπουμπλικανοί.

Το 53% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Σουίφτ, ενώ μόλις το 28% των Ρεπουμπλικανών λέει το ίδιο. Σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί είναι επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν αρνητική γνώμη για την τραγουδίστρια.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία που κάνει κάποιον να επιλέξει έναν υποψήφιο από κάποιον άλλον. Ο Ντέιβιντ Τζέιμς Τζάκσον, καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπόουλινγκ Γκριν, ο οποίος έχει μελετήσει την επίδραση που μπορεί να έχουν οι διάσημοι στο fan club τους, είναι δύσπιστος σε σχέση με το αν η Σουίφτ μπορεί να επηρεάσει το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο «του τρίτου προσώπου»

«Εάν η πολιτική θέση των ατόμων από την ομάδα που ερευνώ “συμφωνεί” με τη θέση που παίρνει κάποιος διάσημος, τότε ο εκάστοτε υποψήφιος ή το πολιτικό κόμμα γίνονται ακόμα πιο δημοφιλή – και το αντίστροφο. Εάν όντως αναμετρηθούν τελικά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ, πόσοι πιστεύετε ότι δεν έχουν σχηματίσει ήδη γνώμη για αυτούς τους δύο;».

Παρά τη σχετική έλλειψη δημοτικότητας της Σουίφτ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, οι δεξιές επιθέσεις εναντίον της μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ, καθώς η Τέιλορ έχει μια τεράστια βάση θαυμαστριών που είναι λευκές millennials, αλλά επηρεάζει και τα παιδιά αυτών των γυναικών, τα οποία την ακούν φανατικά.

Σε έρευνα του «Guardian» 500 άτομα ερωτήθηκαν εάν επηρεάζονται πολιτικά από την Τέιλορ Σουίφτ. Στην ερώτηση εάν επηρεάζεται η ψήφος τους από τη Σουίφτ, οι περισσότεροι απάντησαν πως όχι. Αλλά οι ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι μπορεί να είναι επιρρεπείς στον επηρεασμό ή γνωρίζουν κάποιον που είναι: «Δεν επηρεάζομαι εγώ από εκείνη, αλλά η γενιά των παιδιών μου, ναι», έγραψε ένας αναγνώστης από τη Μασαχουσέτη. «Είμαι πολύ καλά ενημερωμένος και ξέρω να τοποθετηθώ πολιτικά», πρόσθεσε κάποιος από το Κολοράντο. «Αλλά θα επηρεάσει τους νέους».

Αυτό το είδος στάσης είναι πιθανώς ένα παράδειγμα αυτού που η Ντεζιρέ Σμουκ ονόμασε το φαινόμενο «του τρίτου προσώπου».

«Οι άνθρωποι πάντα πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρότερος αντίκτυπος στους άλλους παρά στον εαυτό τους», είπε η Σμουκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, που έχει μελετήσει πώς οι παρα-κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά των νέων.

«Βλέπουμε σε έρευνες ότι πολλοί άνθρωποι συμφωνούν πως έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους, όχι απαραίτητα την εκλογική τους συμπεριφορά, ανάλογα με τους influencers που ακολουθούν, είτε δηλαδή αγοράζουν είτε μποϊκοτάρουν κάτι για πολιτικούς ή μη λόγους. Παρατηρείται όμως πως δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αναλύσουν σε βάθος αυτό που τους επηρέασε για να το κάνουν. Η εμπειρία μου με κάνει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να το αποδώσουν σε έναν μόνο παράγοντα, γιατί δεν νομίζουν ότι είναι τόσο απλοϊκή αυτή η διαδικασία».

Κοινό τριών γενεών

Ο Τραμπ έχει δίκιο που παίρνει στα σοβαρά τη Σουίφτ. Η ποπ σταρ απευθύνεται σε ένα κοινό τριών γενεών – boomers, millennials, Gen Z – και είναι αυτή τη στιγμή κάτι σαν εθνικός ήρωας που ενώνει ολόκληρη τη χώρα, μαζί με το σύνολο της country-club, σε έναν κοινό μύθο.

Ο πρώην Πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σουίφτ στις 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από μια βδομάδα κατά την οποία οι Ρεπουμπλικανοί είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν, λέγοντας ότι θα ήταν «αχαριστία» της να στηρίξει την επανεκλογή του Μπάιντεν, δεδομένου ότι ο Τραμπ υπέγραψε νομοθεσία που διευκόλυνε τους καλλιτέχνες να εισπράττουν δικαιώματα κατά τη μετάδοση του έργου τους.

«Υπέγραψα και ήμουν υπεύθυνος για τον νόμο εκσυγχρονισμού της απόδοσης πνευματικών και εκτελεστικών δικαιωμάτων στη μουσική για την Τέιλορ Σουίφτ, αλλά και για όλους τους άλλους μουσικούς καλλιτέχνες», έγραψε ο Τραμπ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος σε νομοσχέδιο του 2018 που πέρασε από το Κογκρέσο με σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη από τα μέλη και των δύο κομμάτων.

«Ο Τζο Μπάιντεν δεν έκανε τίποτα για την Τέιλορ και δεν θα κάνει ποτέ. Δεν πρέπει να υποστηρίξει τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν, τον χειρότερο και πιο διεφθαρμένο Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας, και να είναι αχάριστη με τον άνθρωπο που ήταν η αιτία να βγάλει τόσα χρήματα… Εκτός αυτού, μου αρέσει και ο φίλος της, ο Τράβις, παρ’ όλο που μπορεί να είναι φιλελεύθερος και μάλλον δεν με αντέχει!» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Τελικά, το εάν η Τέιλορ Σουίφτ μπορεί να επηρεάσει το αμερικανικό εκλογικό σώμα είναι περίπλοκο κι έχει να κάνει με τη δύναμη που έχει η Σουίφτ πάνω στους ακολούθους της, τη διαχρονικότητα της μεγάλης της επιτυχίας αλλά και με τη μοναδικότητά της κατάστασής της. Την τελευταία φορά που καλλιτέχνες είχαν τραβήξει τόσο την προσοχή του κοινού και είχαν κερδίσει την αφοσίωσή τους, ήταν τέσσερις άνδρες, οι Beatles.

Οι Beatles βέβαια υπήρξαν συγκρότημα για μια δεκαετία, ενώ η Τέιλορ βρίσκεται στη δεύτερη. Πολλοί Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της και πολλοί ενδέχεται να εκφράσουν την αγάπη τους και στις κάλπες. Πάντως ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ θα λάτρευε την Τέιλορ Σουίφτ: λίγο πληγωμένη, λίγο απερίσκεπτη, καταδικασμένη να απογοητεύεται, αλλά προστατευμένη από τη φυλή και την τάξη της.

Διαβαστε επίσης:

Σαουδική Αραβία: Δώδεκα εκτελέσεις κρατουμένων μέσα σε 48 ώρες – Ήδη 34 μέσα στο 2024

Νορβηγία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από τη συντριβή ελικοπτέρου (video)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Απειλεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 21:49