search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:14
MENU CLOSE

Γάζα: Συνεχίζει να σκορπά θάνατο το Ισραήλ – Σήμερα αποφασίζει το Διεθνές Δικαστήριο για κατάπαυση του πυρός (video)

24.05.2024 08:29
gaza_new

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και σήμερα, Παρασκευή (24/5), να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να αποφανθεί για το αίτημα να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Καρίμ Χαν, ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σινουάρ.

Εν μέσω πολεμικής μετά την ανακοίνωση αυτή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία «σύντομα» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες (23/5) το βράδυ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Τζόνσον.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέδρασε εξάλλου κατακεραυνώνοντας την ανακοίνωση του εισαγγελέα Χαν.

«Είμαι ευτυχής που θα σας ανακοινώσω. Σύντομα θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Καπιτώλιο, στο πλαίσιο συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόνσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Εντός της ημέρας, το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αίτημα της Νότιας Αφρικής, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, να διατάξει να κηρυχθεί «αμέσως» κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο.

Παρότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη, που καλείται να επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι στη θεωρία νομικά δεσμευτικές, δεν έχει κανέναν τρόπο να προχωρήσει στην επιβολή της εφαρμογής τους.

Συνεχείς εκρήξεις και θάνατος

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.800 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα στις ισραηλινές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

Η Πολιτική Προστασία στην πόλη της Γάζας (βόρεια) ανέφερε χθες Πέμπτη πως δυο αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 15 παιδιά. Τα δεκαέξι από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο σπίτι τους, τα υπόλοιπα δέκα σε βομβαρδισμούς τζαμιού και σχολείου.

Μαίνονταν παράλληλα οδομαχίες στην Τζαμπάλια (βόρεια) ανάμεσα στους ένοπλους βραχίονες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και στοιχεία του ισραηλινού στρατού. «Το μοναδικό που ακούμε είναι εκρήξεις και πυρά» στον καταυλισμό προσφύγων, είπε ο Μαχμούντ αλ Σαρίφ, Παλαιστίνιος 31 ετών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στη Λωρίδα της Γάζας, με πηγές σε νοσοκομεία να κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Στα πρόθυρα ασφυξίας η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στο χείλος οικονομικής ασφυξίας, εκτίμησε χθες Πέμπτη 23/5 η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) σε έκθεσή της, καθώς η ροή των εσόδων της έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς και η παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, που μειώνει τα φορολογικά έσοδα.

Την περασμένη χρονιά, η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε έλλειμμα 682 εκατ. δολαρίων, ή αλλιώς 3,9% του ΑΕΠ, κι αναμένεται να το δει να διπλασιάζεται φέτος, φθάνοντας τα 1,2 δισ. δολάρια.

Αιτία είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων που συγκεντρώνονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά δεν παραδίδονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η μεγάλη ύφεση της παλαιστινιακής οικονομίας, που αναμένεται να υποστεί συρρίκνωση που θα κυμανθεί μεταξύ του 6,5% και του 9,4% του ΑΕΠ, κατά την εκτίμηση της ΠΤ, που επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%, αφού ήδη είχε γνωρίσει μεγάλη συρρίκνωση από τα τέλη του 2023, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στον θύλακο, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η ύφεση θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του ποσοστού της φτώχειας τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτή την τελευταία, στην πράξη όλος ο πληθυσμός έχει πλέον περάσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Βασικός λόγος είναι η καταστροφή θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, με σχεδόν 500.000 χαμένες θέσεις, 200.000 στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν 150.000 Παλαιστινίων που εργάζονταν στο Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να χειροτερεύει, με τη διατροφική ανασφάλεια να πλήττει το 95% των κατοίκων της Γάζας και το βόρειο τμήμα του θυλάκου να θεωρείται πλέον πως βρίσκεται σε κατάσταση λιμού, σε «καταστροφικά επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας», κατά την έκθεση.

Επικαλούμενη μελέτη της London School of Hygiene and Tropical Medicine και του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η έκθεση προειδοποιεί ακόμη πως από 58.000 ως 66.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα «αν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης:

Εκβιασμός Μπλίνκεν προς Γεωργία: «Ξεκινάμε σε πλήρη επανεξέταση των σχέσεων» – «Φυτίλι» ο νόμος για την «ξένη επιρροή» (video)

Ιράν: Στη δημοσιότητα το πρώτο πόρισμα για το ελικόπτερο του Ραϊσί – «Δεν βρέθηκαν σφαίρες»

Τραγωδία στη Μαγιόρκα: Κατέρρευσε κτίριο σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 21:08