search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 03:36
MENU CLOSE

Ο Ριχάρδος του σήμερα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2335
23/05/2024
25.05.2024 06:08
RICHARD

Βγαίνοντας από το Σύγχρονο Θέατρο πριν από μερικές μέρες ένιωσα αυτό το συναίσθημα του απαιτητικού θεατή «είδα κάτι που μ’ άρεσε».

 Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μας είχε δώσει με έναν ανατρεπτικό τρόπο τον «Ριχάρδο III» του Σαίξπηρ, σε μια πρωτοποριακή διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη μ’ έναν καταιγιστικό Ορέστη Τζιόβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το εύρημα. Η παράσταση, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη του θεάτρου μέσα στο θέατρο, συμπεριλαμβάνει τρεις παράλληλες ιστορίες: το πρωτότυπο σαιξπηρικό έργο, τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός ηθοποιού να καταφέρει να προβάλει την εμπειρία του. Η αλληλένδετη δράση στοχεύει να αναδείξει τα πάντα: κρίσιμα θέματα της ανεξέλεγκτης χρήσης της εξουσίας, της άσκησης βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, καθώς και του ρόλου των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Το έργο. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και Λάνκαστερ η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Όμως ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του. 

Κατά τη διάρκεια των προβών για το ανέβασμα του σαιξπηρικού «Ριχάρδου III», ένας σκηνοθέτης φέρεται αυταρχικά και παρενοχλεί τους ηθοποιούς του. Όσο οι πρόβες προχωρούν ο σκηνοθέτης, που έχει κρατήσει για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται όλο και πιο πιεστικός, ειδικά απέναντι σε έναν νεαρό ηθοποιό, οδηγώντας τις πρόβες στα άκρα. Πολλά χρόνια μετά το ανέβασμα της παράστασης ο ηθοποιός αποφασίζει να μοιραστεί την ιστορία του.

INFO

Δραματολόγος: Ξένια Γεωργοπούλου. Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος. Κίνηση – χορογραφίες: Σοφία Μαρτίου. Σκηνικά – κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη. Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου. Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Κωστογιαννοπούλου. Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης, Ντένια Ψυλλιά, Μαρία Καρακίτσου, Δημήτρης Καραβιώτης, Γιώργος Δεμελίδης, Δανάη Τάγαρη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη στις 21.15, Σάββατο στις 19.00, Κυριακή στις 21.15

Διαβάστε επίσης:

Έντι Μέρφι: Επιστρέφει στο νέο σίκουελ του «Beverly Hills Cop» (Video)

Τζάστιν – Χέιλι Μπίμπερ: Οι νέες φωτογραφίες τους ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια likes! (Photos)

Βανδή: «Λύγισε» για την απώλεια του πατέρα της – «Δύσκολο να συνηθίσεις ότι δεν θα ακούσεις ξανά τη φωνή του» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 02:01