search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 03:33
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Όσο οι Αμερικανοί τον στηρίζουν, ο Νετανιάχου θα πολεμά, με μόνο στόχο την πολιτική του επιβίωση

25.05.2024 06:15
netanyahu

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να ζητήσει τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην πραγματικότητα, εφόσον το Ισραήλ έχει την υποστήριξη του μεγάλου συμμάχου – των ΗΠΑ και στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για το τι λέει το διεθνές δίκαιο», σχολιάζει στο Al Jazeera, ο Μοχάμαντ Ελμπάσρι, αναλυτής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα. «Στην πραγματικότητα γίνεται ολοένα και πιο προκλητικό όταν εγκρίνονται τέτοιου είδους εντολές ή αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι στο πεδίο», πρόσθεσε ο Μοχάμαντ Ελμπάσρι.

Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι επί της ουσίας είναι να πατήσουν πόδι οι Αμερικανοί «και να πουν φτάνει πια» στον Νετανιάχου, λέει ο Μοχάμαντ Ελμπάσρι.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Δαβίδ Μενσέρ ήταν σαφής λέγοντας στο BBC ότι «δεν υπάρχει καμιά δύναμη στον κόσμο που να μας υποχρεώσει να αυτοκτονήσουμε δημόσια, γιατί αυτή είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Στον απόηχο της τελευταίας  απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου και της προηγούμενης απόφασης του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και τριών κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, επιστρέφει στην Ευρώπη ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της ισραηλινής Μοσάντ. Στόχος του ταξιδιού του διευθυντή της CIA είναι η επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, τις οποίες όμως μέχρι τώρα υπονομεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και προστατευόμενος του Αμερικανού προέδρου, Μπάιντεν.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, πριν από δύο εβδομάδες στο Κάιρο, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με το Ισραήλ να αποκλείει τον τερματισμό του πολέμου και αντί συζητήσεων να προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου ήλπιζε ότι η Χαμάς θα απέρριπτε την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός και εξεπλάγη όταν η Χαμάς απάντησε θετικά και γι αυτό έσπευσε να την υπονομεύσει δίνοντας εντολή για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, γράφει η ισραηλινή Haaretz.

Όπως γράφει ο αναλυτής Γιόσι Βέρτερ στην εφημερίδα Haaretz, «ο κατηγορούμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ εστιάζει περισσότερο στη σωτηρία της ανίκανης ακροδεξιάς κυβέρνησής του, παρά στην σωτηρία των ομήρων που έχουν περάσει επτά μήνες παγιδευμένοι στη Γάζα και κάνει ό, τι μπορεί για να τορπιλίσει την τελευταία και καλύτερη ευκαιρία του Ισραήλ να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους».

Η εμμονή του Νετανιάχου στη λογική των όπλων είναι πλέον στα όρια της υστερίας, αφού φαίνεται πως αδυνατεί να επιτύχει και τους δύο διακηρυγμένους στόχους του- την απελευθέρωση των ομήρων και την εξάρθρωση της Χαμάς.

Δεκάδες όμηροι παραμένουν στη Γάζα, ενώ η Χαμάς ανασυντάσσεται και ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει ένα επίμονο αντάρτικο σε διάφορα σημεία της Γάζας. Ως εκ τούτου δεν βγάζει νόημα η δήλωση που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Νετανιάχου, ότι «θα μπούμε στη Ράφα και θα εξουδετερώσουμε και τα τελευταία τάγματα της Χαμάς».

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές Δικαστήριο: Πανηγυρισμοί και οργή μετά την απόφαση για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Ράφα – Παραμένει αδιάλλακτο το Ισραήλ

«Γερμανία για τους Γερμανούς» τραγουδούν σε κοσμοπολίτικο νησί νεαροί – Ναζιστικοί χαιρετισμοί και ρατσιστικά συνθήματα (Video)

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 02:01