search
ΔΕΥΤΕΡΑ 23.03.2026 22:11
MENU CLOSE

Κερδίζει χρόνο ή ανοίγει παράθυρο για λύση – Τα δύο σενάρια για τους ισχυρισμούς Τραμπ

23.03.2026 20:47
iran-usa

Δύο σενάρια προκρίνουν αναλυτές σχετικά με τις δηλώσεις Τραμπ περί νέου γύρου συνομιλιών με το Ιράν προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Χασάν Αχμαντιάν, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο οποίος μίλησε στο Al Jazeera σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε σημαντικά σημεία συμφωνίας, «Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: Είτε υποχωρεί πραγματικά από το τελεσίγραφο που ανακοίνωσε και αναδιπλώνεται από την κλιμάκωση έναντι του Ιράν – υπάρχουν, νομίζω, πολλοί στην περιοχή και στον κόσμο που θέλουν να δουν μια μέση λύση στην οποία το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συμφωνήσουν».

«Αλλά υπάρχει ένα άλλο σενάριο. Προχωρά σε κλιμάκωση προετοιμάζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα του στην περιοχή για να επιτεθεί πιο έντονα στο Ιράν σε πέντε ημέρες», δήλωσε ο Αχμαντιάν.

«Νομίζω ότι το Ιράν προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. Ακούσαμε από περιφερειακές πηγές ότι προσπαθούν να μεσολαβήσουν. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι στην περιοχή, οι χώρες προσπαθούν να διοχετεύσουν μηνύματα μεταξύ των δύο πρωτευουσών, αλλά η Τεχεράνη επιμένει κατηγορηματικά ότι δεν είχε ποτέ συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο. Οπότε μπορεί να ισχύει οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια».

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός αποστολής αμερικανών πεζοναυτών

Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα σχέδια για την αποστολή χιλιάδων επιπλέον πεζοναυτών και ναυτών στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο CBS News.

Μια δεύτερη Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, περίπου 2.200 πεζοναυτών και τριών πολεμικών πλοίων, αναχώρησε από την Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν προηγουμένως δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η πρώτη Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, που προέρχεται από τον Ειρηνικό, εξακολουθεί να κατευθύνεται προς την περιοχή.

Στοιχεία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας έχουν επίσης λάβει εντολή να προετοιμαστούν για ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσαν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Δεν ήταν σαφές υπό ποιες συνθήκες θα ενέκρινε τη χρήση στρατευμάτων στο έδαφος.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης αερομεταφερόμενων στρατευμάτων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μαχητικής ταξιαρχίας από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού και ορισμένων στοιχείων του αρχηγείου της μεραρχίας για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις ενέργειες του στρατού ως συνετό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι δεν είχε δοθεί καμία εντολή από το Πεντάγωνο ή την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μαχητικές δυνάμεις θα προέλθουν από τη «Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης» της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, μια ταξιαρχία περίπου 3.000 στρατιωτών ικανή να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον κόσμο εντός 18 ωρών. Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάληψη του νησιού Kharg, του κύριου κόμβου εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάζεται, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδοτήσει τα αμερικανικά στρατεύματα να καταλάβουν το νησί, είναι μια επίθεση από περίπου 2.500 στρατιώτες από την 31η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, η οποία βρίσκεται καθ’ οδόν προς την περιοχή.

Το αεροδρόμιο στο νησί Kharg υπέστη ζημιές από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, επομένως πρώην διοικητές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να στείλουν πρώτα Πεζοναύτες, που θα μπορούσαν να επισκευάσουν γρήγορα τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές. Μόλις επισκευαστεί το αεροδρόμιο, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να αρχίσει να μεταφέρει υλικό και προμήθειες, καθώς και στρατεύματα, εάν χρειαστεί, με C-130.

Σε αυτό το σενάριο, είναι πιθανό τα στρατεύματα της Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας να ενισχύσουν τους Πεζοναύτες. Το πλεονέκτημα της συνεργασίας με αλεξιπτωτιστές είναι ότι μπορούν να φτάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν φέρουν βαρύ εξοπλισμό, όπως βαριά θωρακισμένα οχήματα, που θα προσέφεραν προστασία σε περίπτωση αντεπίθεσης των ιρανικών δυνάμεων, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Η Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, ή αλλιώς ταξιαρχία ετοιμότητας, έχει αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στη Μέση Ανατολή τον Ιανουάριο του 2020 μετά την επίθεση στην Πρεσβεία της Βαγδάτης, στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 για εκκενώσεις και στην Ανατολική Ευρώπη το 2022 για την υποστήριξη επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ασαφή τα σχέδια Τραμπ εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων – Νέο τελεσίγραφο 5 ημερών στο Ιράν μετά την αναδίπλωση – Live οι εξελίξεις

Έφτασε στην Κύπρο μετά από δύο εβδομάδες το HMS Dragon

Στη Σούδα για επισκευές το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford μετά τη φωτιά στα πλυντήρια του πλοίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 23.03.2026 22:09