search
ΤΡΙΤΗ 15.09.2026 14:13
MENU CLOSE

Αποφυλάκιση Κασιδιάρη: Σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο – «Καμία κανονικοποίηση των ναζί»

15.09.2026 13:40
KASIDIARIS_NEW_123
pontiki icon Takeaways by to pontiki AI
  • Η αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένου για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό στον πολιτικό κόσμο.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συμμετοχή του στις εκλογές εξαρτάται από τη Δικαιοσύνη, καθώς η καταδίκη του δεν έχει καταστεί ακόμα αμετάκλητη.
  • Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε αμφιβολίες για τη δυνατότητα υποψηφιότητάς του, επισημαίνοντας παράλληλα μια ευρύτερη στροφή προς τη βία και την Ακροδεξιά.
  • Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδράνεια και πολιτικές που ευνοούν την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων, ζητώντας την απομόνωση των ναζιστικών ιδεολογιών.

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο προκαλεί η αποφυλάκιση του καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, και την ανακοίνωση της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι η καταδίκη Κασιδιάρη σε 13 χρόνια κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι αμετάκλητη, καθώς έχει ασκηθεί αναίρεση στον Άρειο Πάγο, και ως εκ τούτου, διατηρεί το εκλογικό δικαίωμα και τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος έως ότου υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη, ενώ πέταξε το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το αν ένα κόμμα, με μπροστινό τον κύριο Κασιδιάρη, επίσημα ή ανεπίσημα, θα γίνει δεκτό για τις βουλευτικές εκλογές, δεν το αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε κανένα κόμμα, το αποφασίζει η Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Παραπολιτικά FM) εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος, λέγοντας ότι «δεν το ξέρω αν θα μπορέσει να πολιτευτεί. Αυτό θα το κρίνουν τελικά οι δικαστές αφενός, αυτοί οι οποίοι πρόκειται στο μέλλον να αναγνωρίσουν ένα κόμμα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να κατέβει ο Κασιδιάρης υποψήφιος» και προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα κριθεί «με βάση και τους ισχύοντες νόμους», ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς «τι προβλέπει ο νόμος αυτός του Μάκη Βορίδη του 2023». Πάντως, ο υπουργός σημείωσε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε μια στροφή όχι απλώς δεξιά, αλλά στροφή προς τη βία, στροφή προς την Ακροδεξιά».

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ήταν πολύ πιο αιχμηρή: ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι «την ημέρα που αποφυλακίζεται ο καταδικασμένος διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης, που σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες έφερε την Ελλάδα πιο χαμηλά κι από την Αλβανία στο θέμα εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, περηφανεύεται ότι έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός εγκληματιών που βρίσκονται στις φυλακές», προσθέτοντας ότι «τους “Κασιδιάρηδες” στην Ελλάδα τους δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές φτωχοποίησης. Δεν αποτελεί διέξοδο για τη δίκαιη οργή των πολιτών και των απελπισμένων νέων ο φασισμός. Διέξοδος είναι η αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και η αξιοπρέπεια στη διαβίωση. Μόνο έτσι το μαύρο θα σκεπαστεί από το χρώμα των ονείρων».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η Νέα Αριστερά, η οποία υπογράμμισε ότι «σήμερα αποφυλακίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Λίγο πριν αποφυλακιστεί, προαναγγέλλει με θράσος την επιστροφή του στην “κεντρική πολιτική σκηνή”. Η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με πολιτική αθώωσή του, ούτε θα οδηγήσει στη λήθη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η ιστορία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και τα ηγετικά στελέχη της ούτε θα ξεχαστούν από τα “κοστούμια” που θα φορέσουν. Η προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη να επιστρέψει στην πολιτική επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με την Ακροδεξιά. Οι ναζί μπορεί να κρύβονται πίσω από νέα ονόματα, σύμβολα και εκλογικά οχήματα, αλλά ο ιδεολογικός πυρήνας του ρατσισμού, του αυταρχισμού, της βίας και της πατριδοκαπηλίας παραμένει απαράλλακτος».

Επισήμανε, δε, ότι «την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοιτά την επανάκαμψη Κασιδιάρη και των αποτρόπαιων θέσεών του νίπτοντας τας χείρας της. Από τη μία υποβαθμίζει την υπόθεση σε ζήτημα νομικίστικων ελιγμών κι από την άλλη υιοθετεί τη γλώσσα και την ατζέντα της Ακροδεξιάς και καλλιεργεί πολιτικά και ρητορικά το έδαφος πάνω στο οποίο επιχειρούν να επιστρέψουν οι ναζί. Εργαλειοποιεί, δε, τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ακροδεξιάς, ελπίζοντας να περιορίσει τις δικές της εκλογικές ζημιές. Καμία νομιμοποίηση, κανένα “ξέπλυμα”, καμία κανονικοποίηση των ναζί. Η Αριστερά στέκεται πάντα απέναντι στην Ακροδεξιά και θα συνεχίσει να παλεύει, ώστε να μην εξαπλωθούν τα απάνθρωπα ιδανικά της. Κάθε δημοκρατική δύναμη έχει την υποχρέωση να συμβάλει ώστε να υψωθεί τείχος στον Κασιδιάρη και τους φανερούς ή αφανείς νοσταλγούς του Χίτλερ».

Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η αποφυλάκιση Κασιδιάρη, που ακολουθεί την αποφυλάκιση σχεδόν ολόκληρης της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελεί πρόκληση απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής και τις οικογένειές τους, απέναντι στον εργαζόμενο λαό που απαίτησε και πίεσε με τον αγώνα του για την καταδίκη της. Προκλητικά όμως είναι και τα κροκοδείλια δάκρυα των κομμάτων του συστήματος, που τάχα ανησυχούν και αγωνιούν με αυτήν την εξέλιξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα έχουν την ευθύνη για τις τεράστιες καθυστερήσεις στη δίκη, που ολοκληρώθηκε μετά από 11 χρόνια και μάλιστα όχι αμετάκλητα, κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει ο εγκληματίας Κασιδιάρης για να επιχειρήσει να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε, ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποτρέψει δήθεν αυτό το ενδεχόμενο, διέπεται απ’ τη θεωρία των “δύο άκρων” και της ποινικοποίησης του ριζοσπαστισμού, έχοντας την ουσιαστική στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων, αφού τελικά στρέφεται κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος».

«Όλα τα αστικά κόμματα κρύβουν συνειδητά ότι ο φασισμός είναι “παιδί” αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Ότι δεν είναι τυχαία η επανεμφάνιση του φασισμού σήμερα, αφού το εθνικιστικό, ρατσιστικό του δηλητήριο είναι απαραίτητο, σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής, για να στήνονται κάλπικα διλήμματα, για να εγκλωβίζεται ο λαός κάτω από ξένες σημαίες, κάτω από τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Εμφανίζουν την ενίσχυση του “κράτους δικαίου” ως απάντηση στην άνοδο του φασισμού, όταν “βγάζει μάτι” ότι το κράτος, οι κυβερνήσεις, η δικαιοσύνη ανέχονταν τη δράση της Χρυσής Αυγής, συναγελάζονταν μαζί της στα κοινοβουλευτικά έδρανα μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όταν η εγκληματική Χρυσή Αυγή “εξασφάλισε” χαμηλότερες ποινές με τους νέους Ποινικούς Κώδικες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν άμεσες αποφυλακίσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της, ευνοϊκή μεταχείριση με συνεχείς άδειες, αλλά και, όπως για την περίπτωση Κασιδιάρη, τη δυνατότητα έκτισης της ποινής στον μισό χρόνο, δίνοντάς του συνεχώς τις δυσεύρετες, για τους άλλους κρατούμενους, θέσεις εργασίας, μέσα στις υπερπλήρεις φυλακές», τονίζει ο Περισσός.

Καταλήγει, δε, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι τους, κυβέρνηση και κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, υπερασπίζονται το “κράτος δικαίου” της ΕΕ που με αιχμή την απαράδεκτη θεωρία των δυο άκρων, από τη μια αποκαθιστά τους συνεργάτες των Ναζί και από την άλλη γκρεμίζει κομμουνιστικά σύμβολα, απαγορεύει κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες. Είναι η ίδια ΕΕ που ποινικοποιεί και εξαπολύει ένα καινούριο “κυνήγι μαγισσών” με μαζική και προληπτική παρακολούθηση, με καταστολή απέναντι στη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δήθεν προοδευτικές κυβερνήσεις του συστήματος, με νόμους και δικαστικές αποφάσεις, με την υπεράσπιση ενός “κράτους δικαίου” που επωάζει το αυγό του φιδιού κάθε φορά που το χρειάζεται. Άλλωστε η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού στη Γερμανία και σε άλλες χώρες επιβεβαιώνει ότι τον δρόμο σε αυτές τις δυνάμεις τον ανοίγουν το αστικό κράτος και οι αντιλαϊκές αστικές δυνάμεις, επιτρέποντας σε ένα γνήσιο “παιδί” αυτού του συστήματος να εμφανίζεται με τον μανδύα του “αντισυστημικού”».

Διαβάστε επίσης

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον

Τσίπρας: Να αποτρέψουμε το αντεργατικό σχέδιο Μητσοτάκη για περικοπή του επιδόματος ανεργίας

Δόμνα Μιχαηλίδου, η πρώτη υπουργός-influencer: Περισσότερα βίντεο παρά πολιτικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 15.09.2026 14:13