Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΔεν έχουν μεσολαβήσει πολλές ώρες (βράδυ Κυριακής, ώρα Ελλάδας) από την έκδοση απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ η οποία βάζει «φρένο» σε διαφημίσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους Αμερικανούς πολίτες, λίγο πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.
Η μεθόδευση της κυβέρνησης Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο.
Η δικαστική απόφαση «παγώνει» προσωρινά τις πολιτικές διαφημίσεις μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές δικαστικές προσφυγές που αμφισβητούν τη νομιμότητα της χρήσης δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση Τραμπ για τον σκοπό αυτό.
Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να επιστραφούν στο κράτος τα εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί.
Η απόφαση της Κυριακής προέκυψε μετά από αγωγή που κατατέθηκε στο Νότιο Διαμέρισμα της Νέας Υόρκης από την οργάνωση Common Cause, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Democracy Forward και άλλους ενάγοντες.
Παρόμοια αγωγή κατατέθηκε, νωρίτερα, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC).
Η πλευρά Τραμπ υποστηρίζει ότι οι διαφημίσεις αποτελούν κοινωνικά μηνύματα (PSAs), με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις —Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών— έχουν χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια για την προώθηση κυβερνητικών πολιτικών.
Πάντως έπειτα από τις δύο αγωγές, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να καλύψει ο ίδιος το κόστος των διαφημίσεων.
Οι ενάγοντες στην αγωγή τους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Τραμπ υπερέβη την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου και παραβίασε τους περιορισμούς που αφορούν την κρατική προβολή και την πολιτική προπαγάνδα.
Για την προσωρινή διαταγή η ομόσπονδη δικαστής, Τζένιφερ Ροσόν, έκρινε ότι το αίτημα που κατέθεσε ο συνασπισμός των οργανώσεων παραμένει ισχυρό και δεν έχει καταστεί αλυσιτελές.
Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι τα επιχειρήματα των εναγόντων (περί πολιτικής προπαγάνδας) είναι βάσιμα και πιθανόν να δικαιωθούν επί της ουσίας της υπόθεσης, ότι είναι πιθανόν να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη αν δεν εκδιδόταν δικαστική εντολή απαγόρευσης και πως η απαγόρευση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Σημειώνεται επίσης πως στην στάθμιση συμφερόντων έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
Η αγωγή στρέφεται ονομαστικά εναντίον κορυφαίων στελεχών, όπως ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μαρκγουέιν Μάλιν, ο Διευθυντής του OMB (Γραφείο Διαχείρησης Προϋπολογισμού των ΗΠΑ) Ράσελ Βόουτ και η Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς.
Για το ζήτημα ο Λευκός Οίκος σε ερωτήματα ΜΜΕ παραπέμπει, σύμφωνα με τον Axios, σε ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στην πλατφόρμα του, Truth Social. Στην ανάρτηση εκείνη, ο Πρόεδρος υπεραμύνθηκε των σποτ, περιγράφοντάς τα ως μια «θετική προβολή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επόμενο βήμα της δικαστικής διαμάχης είναι ήδη προγραμματισμένο. Την Τρίτη(13/10) θα πραγματοποιηθεί ακρόαση στο δικαστήριο προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα νομικά βήματα στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Διαβάστε επίσης:
ΣΚΑΪ: Με… κρίση εγκαινιάζει τη σεζόν η σειρά «Τότε και Τώρα» σήμερα (12/10)
NETFLIX: Ετοιμάζει νέο «πακέτο» απολύσεων – Εμφανίζει κάμψη σε συνδρομές και τιμή μετοχής
Υπό έρευνα Fox News, CNN, ABC, CBS και NBC από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.