search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:29
MENU CLOSE

Δικομματισμός σε κίνδυνο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2204
18-11-2021
19.11.2021 07:00
mitsotakis_tsipras_new

Αυξάνονται πολύ τα ρίσκα για την κυβέρνηση τον ερχόμενο ζόρικο χειμώνα

Ηχηρά καμπανάκια χτυπούν το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η χώρα μπαίνει σε έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα με δύο ταυτόχρονες βαθιές κρίσεις: μια πανδημική και μία πληθωριστική, οι οποίες δεν έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα λήξης.

Κοινώς, ο δικομματισμός έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί.

Η ανησυχία αυτή δεν οφείλεται στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το Κίνημα Αλλαγής, για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ή για τα σενάρια που επιχειρούν να εξετάσουν τις δυνατότητές του να αυξήσει σοβαρά την εκλογική του επιρροή.

Μάλλον εδράζεται στις εξαιρετικά κακές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο μέτωπο της Covid-19 και των κυμάτων ακρίβειας που αναμένεται να πλήξουν με σφοδρότητα τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες και, κατά συνέπεια, στις αποδομητικές του πολιτικού συστήματος κοινωνικές στάσεις και αντιδράσεις που ενδέχεται να διαμορφωθούν.

Το βέβαιο είναι ότι η έκταση της διασποράς του νέου κορωνοϊού δεν επιτρέπει σκέψεις για σύντομη μεγάλη αποκλιμάκωση της πανδημικής κρίσης, ενώ κανένα σενάριο δεν δείχνει ότι η πληθωριστική κρίση – με την κεφαλαιώδη ενεργειακή παράμετρο – θα λήξει έως την ερχόμενη άνοιξη. Όλες οι εκτιμήσεις άλλωστε μεταθέτουν χρονικά την ομαλοποίηση των αγορών ενέργειας και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. ως προς τις επιπτώσεις και την προοπτική της πανδημίας και ταυτοχρόνως έχει τις ακριβότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, με συνέπεια να απειλείται από δραματικές αυξήσεις του κόστους ζωής.

Ανησυχία στα ύψη

Δεν είναι τυχαίο το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πανδημία και η ακρίβεια βρίσκονται στην κορυφή της ανησυχίας των Ελλήνων με συντριπτική διαφορά από κάθε άλλο θέμα.

Δεν είναι επίσης τυχαία η υποχώρηση της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου – αλλού περιορισμένη και αλλού εμφατική, όπως στη μέτρηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» στις  14.11. Ούτε όμως η έντονη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια περνάει απαρατήρητη.

Προς το παρόν βλέπουμε να ενισχύονται ελαφρά όλοι οι μικροί, όμοροι του δικομματισμού, πολιτικοί χώροι. Ακόμη και τα διασπασμένα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποιες περαιτέρω συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν στο πολιτικό σύστημα οι αναμενόμενοι χιλιάδες επιπλέον νεκροί από την πανδημία – ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στους 16.500 θανάτους περίπου – και η σφοδρή πίεση που θα ασκήσει η ακρίβεια σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά.

Λάθη επί λαθών

Η κυβέρνηση πορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό με λάθος προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, με ανεδαφικές καθησυχαστικές δηλώσεις, με ανοχύρωτο και ανοργάνωτο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται άλλη μια φορά στα όριά του, και έβαλε όλα της τα «λεφτά» στον εμβολιασμό.

Μόνο που η Δέλτα αύξησε πάρα πολύ το επιθυμητό επίπεδο εμβολιασμού και ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, ενώ η κυβέρνηση, αντί να πει καθαρά και ξάστερα στην κοινωνία ότι ο εμβολιασμός δεν είναι αποστειρωτικός και ότι η επιφυλακή συνεχίζεται, προτίμησε να κερδοσκοπήσει πολιτικά δίνοντας το ψευδές μήνυμα ότι το εμβόλιο φέρνει «τη ζωή μας πίσω».

Από την άλλη βεβαίως η κυβέρνηση κατάφερνε να ρεφάρει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και της δυσαρέσκειας πότε «σβήνοντας» το μεταναστευτικό, πότε μοιράζοντας χρήμα στα λοκντάουν και πότε παίζοντας σωστά τα χαρτιά της στην εθνική άμυνα, με σημαντικότερη στιγμή την ελληνογαλλική συμφωνία. Όμως ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται πολύ δύσκολος και θα πιέσει για τα καλά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών (πανδημία), την τσέπη του (ακρίβεια) και, βεβαίως, την κυβέρνηση.

Αδυναμία απάντησης

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που ζούσε τον (επώδυνο για την κοινωνία) μύθο της, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε – διότι περί κατορθώματος πρόκειται – να εκπέμπει διπλά μηνύματα, αφού επέτρεψε, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος και του Τσίπρα, να εκτοξεύονται από μεμονωμένα στελέχη του πλήθος ηλιθιότητες, στα όρια του αντιεμβολιασμού, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσελκύει τους πολλούς, είναι η αλήθεια, δυσαρεστημένους.

Έτσι ένα μεγάλο πλήθος ορθολογικών παρεμβάσεων πήγε χαμένο, αφού καλύφθηκε επικοινωνιακά από τον ποταμό ανοησίας, ο οποίος έβρισκε πολύ περισσότερο χώρο στα (εχθρικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση) ΜΜΕ από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν προσθέσουμε και κάποιες αμφιλεγόμενες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα (ελληνογαλλική συμφωνία) και το μεταναστευτικό, οι οποίες προκαλούν ανασφάλεια στα πολιτικώς κεντρώα μεσοστρώματα, δεν είναι παράξενο το ότι, τουλάχιστον με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται προς την κυβέρνηση.

Συνεπώς ο χειμώνας θα αποτελέσει και γι’ αυτόν ένα πολύ δύσκολο στοίχημα πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης, αφού θα πρέπει να πείσει κρίσιμα τμήματα της κοινωνίας ότι είναι πιο αξιόπιστος από τη Ν.Δ.

Η παγίδα του θυμού

Η πρόδρομη ρευστότητα που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις (δικομματισμός μεταξύ του 46% και του 58%, ανάλογα με την έρευνα, χωρίς αναγωγές) χτυπάει ηχηρές καμπάνες. Εάν τον χειμώνα χαθεί ο έλεγχος στα δύο κρίσιμα μέτωπα και οι ανορθολογικές συμπεριφορές των πάσης φύσεως αρνητών επεκταθούν, τότε ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι κακοτράχαλος και για τους δύο.

Το πρόβλημα εντείνεται επειδή η απλή αναλογική σχεδόν αποκλείεται, για πολλούς και διάφορους λόγους, να αναδείξει κυβέρνηση. Συνεπώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν τα πράγματα ζορίσουν στην κοινωνία και ο θυμός βρεθεί σε υψηλά επίπεδα, οι ψηφοφόροι – με την «ασφάλεια» που θα δίνει η δεύτερη συνεχόμενη κάλπη – πιθανότατα θα βρουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν πολύ χαλαρότερα από το σύνηθες.

Μόνο που ο θυμός και η χαλαρότητα ίσως γεννήσουν τέρατα που είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να συμμαζευτούν στον δεύτερο εκλογικό «γύρο». Έχει ξανασυμβεί προσφάτως. Συνεπώς ο νέος δικομματισμός οφείλει (στον εαυτό του πρωτίστως) να είναι πολύ πιο σοβαρός και πειστικός απ’ όσο εμφανίζεται σήμερα…

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί για όλους, SOS για τα νοσοκομεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση

Τηλεργασία: Την προκρίνει το υπουργείο Εργασίας ως κύριο μέτρο κατά του κορωνοϊού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27